Δύο ακόμα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου αποκαταστάθηκαν ιστορικά – Η ναζιστική θηριωδία

Δύο ακόμα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου αποκαταστάθηκαν ιστορικά – Η ναζιστική θηριωδία

Δύο ακόμη χωριά της Ηπείρου, το Αηδονοχώρι της Κόνιτσας και ο Καταρράκτης των Τζουμέρκων, προστίθενται στον κατάλογο των Μαρτυρικών Χωριών της Ελλάδας, με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η ναζιστική θηριωδία άφησε το τραγικό αποτύπωμα της στο Αηδονοχώρι, στις 8 και 9 Ιουλίου 1943.Η Γερμανοί κομάντος της Εντελβάις σκόρπισαν φωτιά και θάνατο. Δέκα άνθρωποι απανθρακώθηκαν μέσα στα σπίτια τους, 12 εκτελέστηκαν, ενώ περίπου 120 κατοικίες πυρπολήθηκαν.

Στα θύματα της Εντελβάις προστίθενται, 9 κάτοικοι, που έχασαν τη ζωή τους από την πείνα και την κακουχία κατά την περίοδο της Κατοχής και 3 από εγκαταλελειμμένο πολεμικό υλικό.

Το χωριό Καταρράκτης ‘Αρτας, είναι το πρώτο των Τζουμέρκων, που εντάσσεται πλέον στον κατάλογο των Μαρτυρικών. Ήταν το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου, όταν η ορεινή ταξιαρχία των Ναζί, πυρπόλησε σπίτια, έκαψε σοδειές και εκτέλεσε 9 κατοίκους που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν από το χωριό. Η θηριωδία, είχε χαρακτήρα αντιποίνων όπως υποστήριξαν οι Ναζί, για τις εχθροπραξίες που προκάλεσαν οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κατακτητών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter