«Δυο εντελώς ξένοι»: Η «Μαρμότα» στους δρόμους της Νέας Υόρκης

«Δυο εντελώς ξένοι»: Η «Μαρμότα» στους δρόμους της Νέας Υόρκης

Το οσκαρικό μικρομηκάδικο «Δυο εντελώς ξένοι» είναι μια «αφανής» πρόταση στο Netflix.

 

«Learn to see me as a brother in-stead of two distant strangers» τραγουδά ο ράπερ και ηθοποιός Τούπακ Σακούρ (2Pack) στο «Changes» ακολουθεί µια ετερόκλητη οµάδα ανθρώπων και αυτός ο στίχος έδωσε στον Τρέιβον Φρι την έµπνευση για τον τίτλο της µικρού µήκους ταινίας που έφτιαξε µε τον Μάρτιν Ντέσµοντ Ρόι. Φυσικά η πρωταρχική έµπνευση για το φιλµ ξεπήδησε δύο µήνες µετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ όταν οι Ηνωµένες Πολιτείες «χόρευαν» στους ρυθµούς της σκληρής και αποφασισµένης αντίδρασης του κινήµατος «I can’t breathe».   

Αυτή είναι η 32άλεπτη ιστορία του Αφροαµερικανού κοµίστα Κάρτερ (τον υποδύεται ο ράπερ και ηθοποιός Joey Bada$$) ο οποίος προσπαθεί να επιστρέψει στο σπίτι του, στον σκύλο του που τον περιµένει, ύστερα από µια ερωτική νύχτα που πέρασε µε την Πέρι, γνωριµία της βραδιάς, και δολοφονείται από WASP µπάτσο, την επιτοµή του αµερικανικού ονείρου καταπώς σαρκάζει την κατάστασή του ο ένστολος δολοφόνος. Αυτό όµως δεν είναι το µόνο πρόβληµα του Κάρτερ, o οποίος έχει εγκλωβιστεί σε µια χρονική λούπα µε αποτέλεσµα να ζήσει το περιστατικό της δολοφονίας του εκατό φορές χωρίς να καταφέρνει να την εµποδίσει.   

Το «∆υο εντελώς ξένοι» είναι ένα σκληρό φιλµ. Αρκετοί Αφροαµερικανοί θεατές το χαρακτήρισαν «τραυµατικό πορνό». «Καταλαβαίνω απόλυτα πως η πολλαπλή αναπαράσταση της δολοφονίας του κεντρικού χαρακτήρα είναι πολύ σκληρή και δύσκολα χωνεύεται από τους θεατές. Οµως πρέπει όλοι να ξέρουν πως η επικοινωνία του µηνύµατος που θέλαµε να περάσουµε απαιτούσε την κατασκευή κάποιων σκληρών εικόνων» δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τρέιβον Φρι. «Για τους Αφροαµερικανούς, αυτά που συµβαίνουν στο φιλµ είναι κάτι που ήδη γνωρίζουν – είναι µια απλή επικύρωση των βεβαιοτήτων και των συναισθηµάτων τους. Για το “λευκό” κοινό, ελπίζω να είναι το έναυσµα όχι µόνο για την έναρξη µιας µεγάλης συζήτησης, αλλά και για τη διάνοιξη ενός µονοπατιού ενσυναίσθησης. Μπορώ να σε βάλω στη θέση του Κάρτερ για µισή ώρα ώστε να προσπαθήσεις να καταλάβεις πώς είναι να είσαι εµείς για 24 ώρες».

Η ρεαλιστική «Μέρα της Μαρµότας» κέρδισε το Οσκαρ µικρού µήκους ταινίας το 2021 (αναµενόµενο). Και αυτό βέβαια ήταν εξαιρετικό, καθώς µια οσκαρική ταινία πάντα έχει µεγαλύτερη απήχηση στο «λευκό» κοινό, ειδικά στις ΗΠΑ, το οποίο µπορεί έστω και µέσα από τη µυθοπλασία να αντικρίσει την πραγµατικότητα που συνήθως διαστρέφεται από την prime time ζώνη της τηλεόρασης.

«Δυο εντελώς ξένοι»
(Two distant strangers, 2020)

Ταινία μικρού μήκους (Netflix)

Σκηνοθεσία: Τρέιβον Φρι, Μάρτιν Ντέσμοντ Ρόι

Πρωταγωνιστούν: Τζόι Μπάντας, Αντριου Χάουαρντ, Ζάρια

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter