Δύο επιστολές Μητσοτάκη στην ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα

Δύο επιστολές Μητσοτάκη στην ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα

Με αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας ότι ο πρωθυπουργός επέστειλε δύο επιστολές προς τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβέρνησης, αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξηςυδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε χθές,Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, επιστολές προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σάρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Γίνεται ξεκάθαρο, ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική, αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ακόμη ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν αν και «εμείς προσπαθούμε να έχουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας». Σημείωσε ότι η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών είναι συνεχής και πλήρης, ωστόσο δεν σκέπτεται την σύγκληση του Συμβουλίου Ποιτικών Αρχηγών. Αν κριθεί σκόπιμο θα εξεταστεί. 

Στον Έβρο ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κάποια ασυνήθιστη κινητικότητα». Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις είπε πως «ο,τι και να επιθυμεί η Τουρκία εμείς εφαρμόζουμε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας». Σε ερώτηση για το αν ενδεχόμενο ερευνών από τουρκικά σκάφη αποτελεί casus belli για την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Πέτσας απέφυγε να απαντήσει λέγοντας όμως ότι «η ελληνική κυβέρνηση κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter