Δύο ιστορικοπολιτικά βιβλία στην τιμή του ενός την Κυριακή 24 Οκτωβρίου με το Documento

Δύο ιστορικοπολιτικά βιβλία στην τιμή του ενός την Κυριακή 24 Οκτωβρίου με το Documento

Με αφορμή δύο σημαντικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και του πλανήτη, το Documento επανακυκλοφορεί μαζί δύο εκδόσεις, τη μία για την 28η Οκτωβρίου, την Κατοχή και την Αντίσταση και την άλλη για την Οκτωβριανή επανάσταση του 1917. Με ψύχραιμη αλλά και με αιρετική ματιά το Documento επιχειρεί να ανοίξει τη συζήτηση και τον επιστημονικό διάλογο σε πεδία που έχουν μείνει στο μισοσκόταδο ή διαστρεβλώνονται συνειδητά.

Αιρετικά Νο4 – 28η Οκτωβρίου, Κατοχή και Αντίσταση

Οι γκρίζες ζώνες μιας ολόκληρης περιόδου σχεδόν πέντε χρόνων, πυκνών σε κοινωνικοπολιτικές κινήσεις και κατακλυσμιαίες αλλαγές. Η έκδοση επιχειρεί να φωτίσει σκηνές από το αλβανικό μέτωπο με στρατιώτες σε ακραία φαινόμενα απειθαρχίας που επιμελώς αποσιωπούνται.

Η μαύρη αγορά και η πείνα στην Αθήνα που γονάτισαν τον λαό των αστικών κέντρων αλλά εξέθρεψαν ισχυρούς, καθώς υπάρχουν κραυγαλέα (και ατιμώρητα μεταπολεμικά) φαινόμενα με οικονομικούς δωσίλογους καθώς και πλουτισμό στις στάχτες του πολέμου.

Η θεσμοθετημένη λεηλασία και οι εβραϊκές περιουσίες της Θεσσαλονίκης είναι άλλη μια ακανθώδης μνήμη η οποία απομακρύνεται από το προσκήνιο.
Η «λούφα» στη Βέρμαχτ! Κι όμως, εμφανίστηκε στο καμάρι της πειθαρχίας της ναζιστικής μηχανής.

Ο ένοπλος δωσιλογισμός έχει πρόσωπο και ταυτότητα: ήταν Τάγματα ασφαλείας ή αλητείας; Οι πηγές των στρατιωτικών αρχείων δίνουν μια καθαρή εικόνα. Το ψυχολογικό προφίλ των ταγματασφαλιτών.

Το αρματωμένο βουνό και η ανυπάκουη πόλη, οι αντάρτες και οι διαδηλωτές. Ποιοι ήταν οι κυριότεροι παράγοντες και βασικές πηγές αντίστασης στην Ελλάδα που καθόρισαν την εικόνα και το αποτέλεσμα της σύγκρουσης με τον κατακτητή; Η μήτρα της αντίστασης και το ιδεολογικοπολιτικό κληροδότημα.

Η ενδοαριστερή βία. Μια θανάσιμη σχέση εν μέσω γενικευμένου πολέμου.

Ειδική έκδοση – Οκτωβριανή Επανάσταση

1917 – 2017, τα 100 χρόνια από μια τεκτονική κοινωνικοπολιτική αλλαγή ειδωμένη στο πλαίσιο της εποχής της χωρίς εξωραϊσμούς και μηδενισμούς. Δεν πρόκειται για άλλο ένα απόσπασμα της επισημοποιημένης «Ιστορίας των μπολσεβίκων» και της Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας. Ούτε υποκύπτει φυσικά στις ευκολίες του μεταμοντερνισμού ή του αναθεωρητισμού.

Αποτελεί μια πρωτότυπη προσέγγιση υπό το φως των ανατροπών της τελευταίας τριακονταετίας. Χωρίς εξωραϊσμούς αλλά και χωρίς διάθεση μηδενισμού. Γραμμένο από 16 ειδικούς επιστήμονες, διανοούμενους και καλλιτέχνες που δεν συμφωνούν απαραίτητα μεταξύ τους –και γιατί άλλωστε;– δίνει υλικό για γνώση και έναυσμα για προβληματισμό.

Τι καινούργιο έφερε η Οκτωβριανή επανάσταση σε πολιτική, ιδεολογία, οικονομία, διπλωματία, εκπαίδευση, γυναικεία χειραφέτηση, λογοτεχνία, ζωγραφική, κινηματογράφο.

Μια γοητευτική ιστορική περιήγηση που ξεκινά από το νυχτερινό Σμόλνι και μια κριτική ματιά για τις δυνάμεις που εξέτρεψαν –όχι από κάποια προσωπική ιδιοτροπία– τη μεγάλη Επανάσταση. Τοποθετημένη ιστορικά, στο πλαίσιο των αναγκαιοτήτων και των δυνατοτήτων της εποχής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter