Δύο μέτρα και δύο σταθμά σε αποφάσεις δικαστηρίων για πλαστό τίτλο σπουδών

Δύο μέτρα και δύο σταθμά σε αποφάσεις δικαστηρίων για πλαστό τίτλο σπουδών

Για την ίδια πράξη οι δικαστές της Λάρισας καταδίκασαν σε δεκαετή κάθειρξη και οδήγησαν στην φυλακή μια γυναίκα, και οι δικαστές της Αθήνας αθώωσαν μια άλλη.

Το documentonews δημοσιεύει την υπ. αριθμόν 575 /2018 απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθήνας που κήρυξε αθώα μια γυναίκα, δημόσια υπάλληλο, που είχε κατά τον διορισμό της προσκομίσει πλαστό απολυτήριο Λυκείου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου:

«Η παροχή μισθών εκ μέρους του Δημοσίου ισοσταθμίστηκε από την ισάξια αντιπαροχή της κατηγορουμένης, ήτοι την παρασχεθείσα εκ μέρους της εργασία. Συνεπώς, ουδεμία βλάβη υπέστη το Δημόσιο. Άλλωστε για την εν λόγω θέση δεν απαιτούνταν ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες και, επομένως, η έλλειψη του εν λόγω τίτλου σπουδών δεν μπορούσε αντικειμενικώς να επηρεάσει την ποιότητα των παρεχόμενων από την κατηγορουμένη υπηρεσιών. Παύει δε οριστικώς λόγω παραγραφής η ποινική δίωξη σε βάρος της κατηγορουμένης για το αδίκημα της —πλημμεληματικής κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας— χρήσης πλαστού εγγράφου».

Και ο Άρειος Πάγος με τουλάχιστον τρεις αποφάσεις(128/2018, 575/2018 και 1.074/2018) έχει νομολογήσει σχετικά:

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας δέχεται ότι το αδίκημα της απάτης περί την πρόσληψη άπαξ τελέστηκε και συνεπώς δεν νοείται η απόδοση της κατηγορίας για εξακολουθητική τέλεση (με βάση την οποία οδηγούνται στην «κατασκευή» της επί μακρόν τέλεσης του αδικήματος, που επισύρει ελάχιστη ποινή τα 10 έτη κάθειρξης). (Αποφάσεις Αρείου Πάγου 128/2018, 575/2018 και 1.074/2018).

Η δε αποδιδόμενη κατηγορία ότι παρέλειψαν να ενημερώσουν κατ’ έτος την υπηρεσία τους για το ότι προσλήφθηκαν με πλαστό τίτλο, δεν ευσταθεί νομικά, διότι μετά την αρχική ψευδή παράσταση, που προκαλείται με θετική ενέργεια, η παράλειψη άρσης αυτής είναι ποινικά αδιάφορη. (ad hoc ΑΠ 983/2018).

Διαβάστε ολόκληρη την αθωωτική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθήνας: 

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/11/23/5bf80470cd3a18759e07cda5.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter