Καμία μόνη

Καμία μόνη

Μία ακόμη γυναικοκτονία στους δρόμους της Βρετανίας και μια φράση που ακούμε συχνά –«Φοβάμαι να γυρίσω σπίτι μόνη μου»– ήταν η αφορμή για την 22άχρονη Αλις και τη φίλη της Ρέιτσελ να γίνουν σανίδα σωτηρίας για όλες εκείνες τις γυναίκες που φοβούνται να περπατήσουν μόνες στον δρόμο.

Το 2020 οι δύο φίλες ίδρυσαν στο Εδιμβούργο μια εταιρεία, τη Strut Safe, με σκοπό να κρατάνε τηλεφωνική συντροφιά κάθε Σαββατοκύριακο σε όσες γυναίκες επιστρέφουν μόνες τους στο σπίτι, χωρίς παρέα, γεμάτες αγωνία για την ασφάλειά τους. Στην αρχή οι δυο φίλες ήταν μόνες τους, σήμερα όμως, έχοντας ολόκληρη ομάδα στο πλευρό τους, προσφέρουν μια πρόσκαιρη αλλά σημαντική βοήθεια σε όσες γυναίκες τις χρειάζονται για να νιώσουν έστω και μέσα από ένα τηλεφώνημα ασφαλείς.

Στην Ελλάδα το 2021 έφυγε «γράφοντας» 19 γυναικοκτονίες, κάτι περισσότερο από μία κάθε μήνα, με τη βία και την κακοποίηση κατά των γυναικών να έχουν μετατραπεί σε μάστιγα. Και μπορεί αντίστοιχη τηλεφωνική γραμμή να μη διαθέτουμε, ωστόσο, μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στον Βόλο, η Mega Safe, μεταφέρει δωρεάν από τις 24:00 έως τις 06:00 όποια γυναίκα νιώθει ότι κινδυνεύει και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να επιστρέψει με ασφάλεια μόνη της στο σπίτι.

Σε μια περίοδο που οι γυναικοκτονίες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν λάβει διαστάσεις πανδημίας και η πολιτεία αδυνατεί – αδιαφορεί να μεριμνήσει γι’ αυτό, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες από πολίτες μόνο θετικά μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Το 2022 είναι ευκαιρία να μη βρει καμία μόνη στους δρόμους, καμία να φοβάται για τη ζωή της, καμία δολοφονημένη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter