Δύο περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στην Κύπρο – Συνολικά 166 στην Ευρώπη – Αρνητική η 16χρονη από τη Λάρισα

Δύο περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στην Κύπρο – Συνολικά 166 στην Ευρώπη – Αρνητική η 16χρονη από τη Λάρισα

Εντοπίστηκαν στην Κύπρο δύο περιστατικά οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας με βάση τον ορισμό ο οποίος έχει καθοριστεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ανέφερε σήμερα το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Τα περιστατικά αφορούν σε παιδιά ηλικίας 5 και 4 ετών, τα οποία νόσησαν τον Νοέμβριο του 2021 και τον Μάρτιο του 2022 αντίστοιχα, καθώς το υπουργείο κοινοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες λόγω αναφορών για κρούσματα περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε χώρες της ΕΕ. Όπως σημειώνει, παρατηρεί προσεκτικά την αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας σε παιδιά κάτω των 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική.

Παράλληλα επισημαίνει ότι πολλά από τα περιστατικά ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα κυρίως κοιλιακού πόνου, διάρροια, εμετού και συχνά ακολουθούμενα από εμφάνιση ίκτερου. Η πλειονότητα των περιστατικών δεν εμφάνισε πυρετό. Προσθέτει ότι οι διεθνείς οργανισμοί υγείας (WHO, ECDC, CDC) συνεργάζονται έτσι ώστε να εντοπιστεί ο αιτιολογικός παράγοντας, ενώ τα δεδομένα μέχρι στιγμής καταδεικνύουν ένα συγκεκριμένο τύπο αδενοϊού (τύπος 41) ως την επικρατέστερη αιτία.

Ταυτόχρονα γίνεται διερεύνηση για να αποκλειστούν άλλοι αιτιογόνοι παράγοντες ή πιθανοί συμπαράγοντες. Σημειώνεται ότι δεν ανιχνεύθηκαν οι συνήθεις ιοί της Ηπατίτιδας (Α έως Ε). Τονίζει ότι περιστατικά διερευνώνται από τον Οκτώβριο του 2021 και δεν επιβεβαιώνεται συσχέτιση των περιστατικών αυτών ως παρενέργεια έναντι του εμβολίου COVID-19 καθότι η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών δεν έχει ιστορικό εμβολιασμού..

Συστήνει στους γονείς εάν παρατηρήσουν στα παιδιά συμπτώματα (γενικευμένη κακουχία, σκουρόχρωμα ούρα, αποχρωματισμό κοπράνων και ίκτερο, κιτρινίζον χρώμα σε δέρμα και οφθαλμούς) να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

Τονίζει τη σύσταση για τήρηση των μέτρων όπως υγιεινή των χεριών, αποφυγή επαφής με μύτη, μάτια, στόμα και κάλυψη της μύτης και του στόματος, ή κάλυψη με το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σε βήχα ή φτέρνισμα. Επιπρόσθετα, συστήνεται παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων και αποφυγή επαφής με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα.

Αρνητική στον αδενοϊό η 16χρονη από τη Λάρισα

Kαθησυχαστικά είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων της 16χρονης που στάλθηκαν στην ιατρική σχολή της Θεσσαλονίκης προκειμένου να εξεταστεί εάν είχε οξεία ηπατίτιδα.

Τα αποτελέσματα βγήκαν αρνητικά και το κορίτσι είναι σε καλή κατάσταση και ήδη έχει λάβει εξιτήριο από τους ιατρούς του νοσοκομείου, σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr.

166 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στην Ευρώπη

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ / ECDC), μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί, 166 κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και Ηνωμένο Βασίλειο. Τα περισσότερα εντοπίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά την αρχική αναφορά της αύξησης κρουσμάτων σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε προηγουμένως υγιή παιδιά από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 5 Απριλίου 2022 και έως τις 20 Απριλίου 2022, εντοπίστηκαν 111 περιπτώσεις, ηλικίας 10 ετών και κάτω στη χώρα.

Από την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022 έχουν αναφερθεί περίπου 55 κρούσματα από όλες τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία). Σποραδικά κρούσματα έχουν αναφερθεί από άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο (Καναδά, Ισραήλ, Ιαπωνία, ΗΠΑ).

Προς το παρόν, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας σε αυτά τα παιδιά παραμένει άγνωστη.

Ο εργαστηριακός έλεγχος έχει αποκλείσει την ιογενή ηπατίτιδα τύπου A, B, C, D και E σε όλες τις περιπτώσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό των αναφερόμενων περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βγει θετικά στον αδενοϊό και το ίδιο ίσχυε για ορισμένες περιπτώσεις από άλλες χώρες.

Προτεραιότητα σε αυτό το σημείο της εκδήλωσης είναι ο προσδιορισμός του υποκείμενου αιτιολογικού παράγοντα, της παθογένειας της νόσου και των παραγόντων κινδύνου για τη σοβαρότητα των περιπτώσεων οξείας σοβαρής ηπατίτιδας στα παιδιά. Η τρέχουσα υπόθεση είναι ότι μια λοίμωξη ή συν-λοίμωξη από ανθρώπινο αδενοϊό είναι ο πιο πιθανός αιτιολογικός παράγοντας. Ωστόσο, άλλες αιτιολογίες είναι ακόμη υπό εξέταση και δεν έχουν ακόμη αποκλειστεί.

Με την αιτιολογία να παραμένει άγνωστη, δεν μπορούν να καθοριστούν αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου σε αυτό το στάδιο. Η έκθεση των κοπράνων και του στόματος σε ιούς όπως οι αδενοϊοί είναι πιο πιθανή για τα παιδιά. Το ΕΚΠΕΝ συνιστά την ενίσχυση γενικών καλών πρακτικών υγιεινής (συμπεριλαμβανομένης της προσεκτικής υγιεινής των χεριών, του καθαρισμού και της απολύμανσης των επιφανειών) σε χώρους που βρίσκονται παιδιά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter