Δύο στρατόπεδα στο ΚΙΝΑΛ

Δύο στρατόπεδα στο ΚΙΝΑΛ

Με πολιτικό τάνγκραμ μοιάζει η προσπάθεια της (προσώρας) τετράδας των υποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής να σκιαγραφήσει το περίγραμμα ενός δυναμικού (και εκλογικά ισχυρού) σοσιαλδημοκρατικού πόλου. Οι ιδεολογικές πλατφόρμες γι απολιτικά επίδικα και οραματικές στοχεύσεις περιγράφονται με άξονα την απόσταση των διεκδικητών από το… μαγνητικό πεδίο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι ότι ε τε ρο καθορίζονται η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και της κοινοβουλευτικής του ομάδας Φώφη Γεννηματά, οι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Ομως, κοντή γιορτή, οι βουλευτικές εκλογές.

Και οι συμμαχίες κορυφής βρίσκονται στην εμβέλεια της εσωκομματικής μάχης. Το ΚΙΝΑΛ, ένα αρχηγικού τύπου κόμμα, ζητεί νέα ηγεσία που να διευρύνει την επιρροή του και κυρίως τις επιδόσεις στις εθνικές κάλπες την επόμενη μέρα.

Εργαλείο πίεσης

Οι δημοσκοπήσεις έχουν γίνει εργαλείο ψυχολογικής πίεσης προς τους εσωκομματικούς αντιπάλους. Και δεν είναι ευθύγραμμες οι προβλέψεις για τη σειρά των υποψηφίων κατά τη μάχη του α΄ γύρου και για το δίδυμο του β΄ γύρου. Οπως σημειώνει στο Documento στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, έχει διαμορφωθεί μια ιδιόρρυθμη κατάσταση, με βάση την πολιτική προϊστορία των διεκδικητών και την εν εξελίξει δυναμική του κομματικού μηχανισμού που τους στηρίζει.

Μια σχηματική κατηγοριοποίηση μεταξύ των τεσσάρων δημιουργεί δύο άτυπα στρατόπεδα. Από τη μια το πιο «εκσυγχρονιστικό» (Ανδ. Λοβέρδος, Ν. Ανδρουλάκης) και από την άλλη εκείνο με πιο έντονες τις κοινωνικές αναφορές (Φ. Γεννηματά και Χ. Καστανίδης). Ετσι, υπάρχει ένα παράδοξο κάθετο «πριόνισμα» ποσοστών για τα ζευγάρια. Ο Ανδ. Λοβέρδος, που έχει την πρωτοκαθεδρία στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ και είχε πιο συμπαγή δεξαμενή άντλησης ποσοστών, βλέπει να έχει διαρροές προς τον Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει δύναμη στις οργανώσεις ανά την Ελλάδα (εμβέλεια και στις χώρες της Ευρώπης), κυρίως στους νέους ηλικιακά.

Η Φ. Γεννηματά, αν και έχει στελεχιακή υπεροπλία σε σχέση με τον Χ. Καστανίδη, βλέπει ένα τμήμα των παπανδρεϊκών του ΚΙΔΗΣΟ (Κόμμα Δημοκρατών Σοσιαλιστών) να κατευθύνεται προς τον πρώην υπουργό. Ο Χ. Καστανίδης έχει ελκυστικό προφίλ και στο λεγόμενο παλαιό ΠΑΣΟΚ (του Ανδρέα Παπανδρέου) και σε μέρος των εκσυγχρονιστών (ενίσχυση θεσμικού και κοινωνικού πλαισίου).

Πάντως όλοι έχουν κινητοποιήσει στελέχη ανά την Ελλάδα ενόψει της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου) και των εκλογών για επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ από τη βάση (τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου 2021).

Στο επίκεντρο η Αττική

Η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Ηδη η Φ. Γεννηματά οργάνωσε κομματική συγκέντρωση στελεχών του λεκανοπεδίου – έδωσαν το παρών νεολαίοι αλλά και βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, όπως οι Γ. Καμίνης, Β. Κεγκέρογλου, Κ. Σκανδαλίδης. Καυτές οι αιχμές της κατά του Αν. Λοβέρδου, χωρίς να τον κατονομάσει… «Κάποιοι χρησιμοποιούν ατζέντα μακριά από τις αξίες και την παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ, φτάνοντας μέχρι και σε ακροδεξιές αντιλήψεις που ακούγονται τελευταία» σημείωσε, φωτογραφίζοντας την αντιμεταναστευτική ατζέντα Λοβέρδου.

Παράλληλα, με τη διατύπωση «αρκετά τα παιχνίδια με το ΠΑΣΟΚ, η Χαριλάου Τρικούπη είναι το σπίτι μου, εγώ δεν έφυγα πότε από εκεί» θύμισε εμμέσως την εποχή που ο Ανδ. Λοβέρδος έφυγε από το ΠΑΣΟΚ ιδρύοντας τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (2012) και στη συνέχεια το κόμμα Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα (2013)…

Την ίδια ώρα κινήσεις του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς δημιουργούν «γεγονότα». Δεν είναι μόνο οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία που τάραξαν τα νερά με το άτυπο ντιμπέιτ, όπου Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Καστανίδης συζήτησαν για θέματα δημοκρατίας. Εχει ενδιαφέρον ότι την ερχόμενη εβδομάδα (27.9.2021) η Πρωτοβουλία Πολιτών Πειραιά οργανώνει μια εκδήλωση για το μέλλον της παράταξης.

Εχει έντονο εκσυγχρονιστικό άρωμα προς Λοβέρδο –Ανδρουλάκη. Πέρα από τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη, οι υπόλοιποι μετέχοντες είναι η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού metarithmisi.gr, ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής, ο ιατρός με διαδρομή στον χώρο του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δατσέρης, στέλεχος ανεξάρτητων κινήσεων, και ο δημοσιογράφος Σταμάτης Μαλέλης, που είχε αποχωρήσει από τη θέση του γραμματέα επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ.

Πήχης για υποψηφίους

Στο παζλ της Χαριλάου Τρικούπη τα εκλογικά ποσοστά του ΚΙΝΑΛ το 2019 (βουλευτικές 8,10% και ευρωεκλογές 7,72%) έχουν γίνει πήχης για υποψηφίους. Ο Ανδ. Λοβέρδος διατυπώνει δημόσια την επιδίωξή του να διπλασιάσει τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ και να ξεδιπλώσει το σχέδιό του για την επάνοδο στην αίγλη του ΠΑΣΟΚ, αλλιώς θα αποχωρήσει από το κόμμα!

Ο Ν. Ανδρουλάκης ομνύει στην ανανέωση και εκφράζει την πεποίθηση ότι μπορεί να μεγαλώσει την παράταξη. Ο Χ. Καστανίδης προσβλέπει στη θεσμικότητά του, την ανάδειξη της σύγχρονης εκδοχής της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η Φώφη απάντησε σε όλους στην προεκλογική συγκέντρωση της ότι στα δύσκολα «εγώ δεν έφυγα από το ΠΑΣΟΚ να κάνω κόμμα», ότι «μεγάλωσα την παράταξη και θα τη μεγαλώσω κι άλλο (…)».

Ενίοτε «σωματοφύλακες» των διεκδικητών παίρνουν τη σκυτάλη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης αλλά και ο στενός συνεργάτης της Φ. Γεννηματά Μανώλης Οθωνας είναι στην εμπροσθοφυλακή της υπεράσπισής της. Πάντως, ο Ανδ. Λοβέρδος αντιδρά πλέον όταν του λένε ότι συμπορεύεται με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προφανώς θεωρεί ότι βλάπτουν το προφίλ του τέτοιες αναφορές – το έδειξε η σφοδρή επίθεσή του κατά του πολιτικού επιστήμονα και πανεπιστημιακού Ηλία Νικολακόπουλου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter