Δύο συμμορίες νονών της νύχτας εξάρθρωσε η Ασφάλεια

Δύο συμμορίες νονών της νύχτας εξάρθρωσε η Ασφάλεια

Σε 61 καταστήματα της Αττικής μοίραζαν “προστασία”. Είχαν χωρίσει τις περιοχές και τα καταστήματα και πήγαιναν από κοινού για τις “εισπράξεις”

Δύο πολυμελείς συμμορίες “νονών της νύχτας” οι οποίες με το πρόσχημα παροχής προστασίας εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων, εξαρθρώθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Ειδικότερα, συνελήφθησαν, μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, δεκαεννέα μέλη των οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ σημειώνεται ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και δύο αστυνομικοί.

Από τους συλληφθέντες οι δεκαέξι είναι Έλληνες και οι τρεις αλλοδαποί (δύο Αλβανοί και ένας Ουκρανός), ηλικίας από 26 έως 59 ετών, ενώ αναζητούνται έντεκα επιπλέον μέλη των εγκληματικών οργανώσεων. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση με το πρόσχημα παροχής προστασίας, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Παράλληλα, στην ίδια υπόθεση, κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα (νομοθεσία περί επιταγών, καζίνων, τοκογλυφία, αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών και συμμετοχή σε ξυλοδαρμούς) είναι επιπλέον δεκαπέντε άτομα.

Από τις έρευνες του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών προέκυψε ότι οι συμμορίες συνεργάζονταν μεταξύ τους, ενώ μοίραζαν τις περιοχές και τα καταστήματα στα οποία παρείχαν προστασία και ενεργούσαν από κοινού όταν πήγαιναν στους καταστηματάρχες για να εισπράξουν την «προστασία». Επίσης, εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν την κάθε ομάδα, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, οι διευθύνσεις διαμονής τους και οι χώροι που διατηρούσαν, ενώ διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση των μελών της κάθε ομάδας. Αρχηγικό ρόλο στις δύο ομάδες, είχαν δύο Έλληνες. Στην πρώτη ομάδα ένας 59χρονος και στη δεύτερη ένας 51χρονος.

Όπως διαπιστώθηκε ακόμη, τα μέλη των ομάδων συνεργάζονταν αλλάζοντας σύνθεση κατά την προσέγγιση των καταστηματαρχών και το μοίρασμα των περιοχών. Σημειώνεται, ότι οι δύο ομάδες “παρείχαν προστασία” τουλάχιστον σε 61 καταστήματα της Αττικής.

Η πρώτη ομάδα παρείχε «προστασία» σε καταστήματα στις εξής περιοχές: Γκάζι, Κεραμικός, Βοτανικός, Αγ. Παντελεήμονας, Κυψέλη, Γκύζη, Εξάρχεια, Παγκράτι, Καισαριανή, Αμπελόκηπους, Σύνταγμα, Κολωνάκι, Καλλιθέα, Μεταμόρφωση και Περιστέρι, ενώ η δεύτερη ομάδα σε Κεραμικό, Γκάζι, Πατήσια, Κολωνάκι, Μεταξουργείο, Σύνταγμα, Γλυφάδα, Ψυρρή, Λυκόβρυση, Π.Φάληρο, Ασπρόπυργο, Κηφισιά, Άνοιξη, Ν.Ερυθραία, Αγ.Παρασκευή, Χαλάνδρι, Κυψέλη και Πειραιά.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων κατέβαλαν από 200 έως 2.500 ευρώ τον μήνα για προστασία. Η καταβολή γινόταν κυρίως λόγω του φόβου από την πολυμελή παρουσία “φουσκωτών”, όταν πλησίαζαν τους καταστηματάρχες. Σημειώνεται, ότι οι δύο συμμορίες, εκτός από την «προστασία» καταστημάτων, αναλάμβαναν και υποθέσεις διευθέτησης διαφορών μεταξύ τρίτων προσώπων, συνοδείες προσώπων, «παρουσίες» σε αθλητικούς χώρους και πρόκληση σωματικών βλαβών «κατά παραγγελία», ενώ οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν την αστυνομία για παρόμοια αδικήματα.

Στην κατοχή των συλληφθέντων, καθώς και από τις έρευνες στις οικίες τους, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν: Πιστόλι διαμετρήματος 6.35 mm με γεμιστήρα, 179 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 3 κυνηγετικές καραμπίνες και 3 μαχαίρια, αλεξίσφαιρο και 2 σιδερογροθιές, μπαστούνι στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει ξίφος, πτυσσόμενο κλομπ και σπρέι πιπεριού, μικροποσότητα κοκαΐνης, 3 Ι.Χ αυτοκίνητα, 26 κινητά τηλέφωνα, 20 αμπούλες με αναβολικά, 3.055,50 ευρώ και 537 δολάρια ΗΠΑ, καθώς και ατζέντες με διάφορες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή, ενώ για τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη λήψη των προβλεπόμενων διοικητικών μέτρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter