Δύο χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι – Ιστορίες πόνου που δε ξεχνιούνται

Δύο χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι – Ιστορίες πόνου που δε ξεχνιούνται

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.

Στο εκκλησάκι του Αγίου Θωμά στο Κόκκινο Λιμανάκι τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση σήμερα για τα θύματα.

Οι κάτοικοι του Ματιού ζητούν ακόμη δικαίωση για την εθνική τραγωδία και την καταδίκη όλων των υπευθύνων μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις. 

Όλα ξεκίνησαν στις 12:03 το μεσημέρι στα Γεράνεια Όρη από όπου και ξεκίνησε η πυρκαγιά. Λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα να φτάσει μέχρι το Μάτι και το Νέο Βουτζά. Δεκάδες άνθρωποι χωρίς να προλάβουν να αντιδράσουν εγκλωβίστηκαν στα φλεγόμενα σπίτια και αυτοκίνητά τους, ενώ κάποιοι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να σώσουν τους δικούς τους ανθρώπους που αναζητούσαν τρόπο διαφυγής. 

Κάποιοι πρόλαβαν να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα ωστόσο, αναγκάστηκαν να μείνουν εγκλωβισμένοι εκεί για αρκετές ώρες μέχρι να έρθει βοήθεια. Κολυμπώντας για ώρες προκειμένου να ξεφύγουν από τους πυκνούς καπνούς κάποιοι κατάφεραν και σώθηκαν και κάποιοι πνίγηκαν.

Ιστορίες που δεν ξεχνιούνται

Μέσα σε ένα οικόπεδο στην οδό Δημοκρατίας γράφτηκε η τραγικότερη σελίδα, με συνολικά 26 άτομα να εντοπίζονται απανθρακωμένα. Την ίδια ώρα, δεκάδες άλλοι πάλευαν για τη ζω’η τους. Στη δημοσιότητα ήρθαν προσωπικές ιστορίες πόνου που δημιουργούν θλίψη και συγκίνηση.

Κάποιες ιστορίες δεν θα ξεχαστούν ποτέ!

Οι δίδυμες Σοφία και Βασιλική

Και ποιος δεν θυμάται την τραγική ιστορία με τα δίδυμα εννιάχρονια κορίτσια Σοφία και Βασιλική Βασιλοπούλου που επί μέρες αναζητούσαν οι γονείς τους και όλος ο κόσμος, μιας και η εξαφάνισή τους είχε προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον.

Τα κορίτσια βρισκόντουσαν στο σπίτι του παππού και τη γιαγιάς για να κάνουν τα μπάνια τους και να απολαύσουν τις διακοπές τους. Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά ο παππούς και η γιαγιά δεν κατάφεραν να τις σώσουν Αν και όλοι ήλπιζαν ότι τελικά οι γονείς τους θα τα έβρισκαν ζωντανά, ο επίλογος ήταν τραγικός αφού οι εννιάχρονες δίδυμες βρέθηκαν νεκρές στην αγκαλιά του παππού και της γιαγιάς τους.

Η ιστορία του 13χρονου Αλέξανδρου

Ο 13χρονος Αλέξανδρος ήταν επίσης ένας από τα παιδιά που αγνοούνταν επί μέρες. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» είχε εκδώσει Missing Alert για τον ανήλικο και όλοι ήλπιζαν πως θα βρεθεί ζωντανός. Τελικά η σορός του 13χρονου ταυτοποιήθηκε ανάμεσα στους νεκρούς των θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς. Τραγική φιγούρα ο πατέρας του ο οποίος πίστευε πως ο γιος του ήταν σίγουρα ζωντανός αφού όπως έλεγε τον είχε αναγνωρίσει σε φωτογραφίες που είχαν στο Facebook. Παράλληλα είχε συλλέξει πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες που υποστήριζαν ότι ο 13χρονος Αλέξανδρος εθεάθη με την γιαγιά του στην παραλία να περιμένουν ένα αλιευτικό σκάφος για να τους σώσει. Ωστόσο, ο μικρός Αλέξανδρος δεν τα κατάφερε.

H συγκλονιστική ιστορία της οικογένειας Φύτρου

Από τις πρώτες ώρες ήρθε στο φως η τραγική ιστορία της οικογένειας Φύτρου. Αρχικά, ήρθε στο φως η ιστορία της 14χρονης πρώην αθλήτρια ποδηλασίας της ΑΕΚ Εβίτας Φύτρου, η οποία βρέθηκε νεκρή πέφτοντας από γκρεμό στην παραλία της περιοχής σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθεί από τη φωτιά που ερχόταν καταπάνω της.

Λίγο αργότερα, μπαμπάς και γιος βρέθηκαν αγακαλιασμένοι και απανθρακωμένοι , δίπλα στο αυτοκίνητο της οικογένειας. Ο παλιός αθλητής του τμήματος ποδηλασίας της ΑΕΚ και ο γιος του, Ανδρέας, ο οποίος επίσης έκανε τα πρώτα του βήματα στο άθλημα της ποδηλασίας, δυστυχώς δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τις φλόγες. Η οικογενειακή τραγωδία συγκλόνισε όλο το πανελλήνιο.

Ο πυροσβέστη που έχασε τη γυναίκα και παιδί

Το πρώτο θύμα της φονικής λαίλαπας, ήταν το μόλις έξι μηνών βρέφος, το μωρό ενός εκ των πυροσβεστών που επιχειρούσαν στο σημείο, του Ανδρέα Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου έκανε το καθήκον του την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά. Δε φανταζόταν όμως ενώ έσωζε άλλες ζωές πως κινδύνευε η δική του οικογένεια. Η σύζυγός του Μαργαρίτα εγκατέλειψε το σπίτι τους μαζί με το νεογέννητο παιδί τους και κατευθύνθηκε προς τη θάλασσα για να σωθεί. Κρατώντας σφιχτά στην αγκαλιά της το μωρό προσπαθούσε να το κρατήσει ζωντανό. Οι καπνοί όμως ήταν τόσο πυκνοί που το 6 μηνών βρέφος δεν τα κατάφερε. Πέθανε στην αγκαλιά της μητέρας του. Η ίδια στη συνέχεια λιποθύμησε από τις αναθυμιάσεις. Νοσηλεύτηκε για κάποιες ημέρες στο νοσοκομείο αλλά δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία της πνοή.

Ο θάνατος της ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη και του συζύγου της

Ανάμεσα στα θύματα της τραγωδίας ήταν και η ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη, Επί μέρες φίλοι και συγγενείς αναζητούσαν την ηθοποιό και το σύζυγό της Δημήτρη Τουρναβίτη που βρισκόντουσαν στην περιοχή όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Η ηθοποιός βρισκόταν στη θάλασσα μαζί με τον άνδρα της την ώρα που ξέσπασε η φωτιά αλλά έφυγε από την παραλία, προκειμένου να ενημερωθεί για την πυρκαγιά αλλά και το δικό της σπίτι. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι η Χρύσα Σπηλιώτη είχε φτάσει στη θάλασσα αλλά γύρισε πίσω για να αναζητήσει τον άνδρα της με αποτέλεσμα να βρουν και οι δύο τραγικό θάνατο.

Ανέβασε βίντεο στο Facebook με τη φωτιά λίγο πριν καεί ο ίδιος και όλη του η οικογένεια

Ο Πάνος Κοκκινίδης είχε αναρτήσει ένα βίντεο στο facebook λίγες μόνο ώρες πριν ξεσπάσει η φονική πυρκαγιά. Στο βίντεο φαινόταν η πυρκαγιά στην πλαγιά στο Μάτι, που πλησίαζε απειλητικά το μέρος που βρισκόταν ο ίδιος μαζί με άλλους ανθρώπους. Μάλιστα είχε σχολιάσει «αν δεν γίνει ένα θαύμα θα καεί πολύς κόσμος»

Δε φανταζόταν ωστόσο, πως λίγο αργότερα θα ήταν και ο ίδιος και όλη του η οικογένεια ανάμεσα στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter