Δύο χρόνια προσπαθούν να τους αποκαλύψουν

Δύο χρόνια προσπαθούν να τους αποκαλύψουν

Λυσσαλέα επιχείρηση κατά των προστατευόμενων μαρτύρων με ενορχηστρωτή τον Βενιζέλο

Κορυφώνεται η προσπάθεια των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο Novartis να απαξιώσουν τις μαρτυρίες που τους εμφανίζουν χρηματιζόμενους από την πολυεθνική και ταυτόχρονα να εξοντώσουν ηθικά τους μάρτυρες οι οποίοι έχουν καταγγείλει την εμπλοκή συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.

Παρά τα όσα προτάσσουν όμως δημοσίως, η ανάμειξη ορισμένων δεν προέκυψε μόνο από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και από πλήθος άλλων στοιχείων που εμπεριέχονται στη δικογραφία. Είναι άλλωστε γνωστό ότι μάρτυρες έχουν καταθέσει επωνύμως για παρεμβάσεις υπουργών στην Επιτροπή Τιμολόγησης Φαρμάκων και για ζημία του δημοσίου πολλών εκατομμυρίων εξαιτίας σχετικών υπουργικών αποφάσεων. Παράλληλα, από εσωτερικά κατασχεμένα έγγραφα της Novartis προκύπτει ότι υπήρξαν «δεσμεύσεις» υπουργών ώστε να υλοποιηθεί το «Harvard Project», που βασικό στόχο είχε να μπουν τα νέα φάρμακα του κολοσσού στην ελληνική αγορά παρά τις απαγορεύσεις της τρόικας, ενώ ενδεικτικό είναι δεύτερο έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο ο ισχυρός άνδρας της πολυεθνικής στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Φρουζής πανηγύριζε καθώς επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου πέτυχε «το Gilenya να είναι το μόνο νέο προϊόν που έλαβε τιμή το 2011».

Το χρονικό της μεθόδευσης

Παρά ταύτα, οι εμπλεκόμενοι επιδίδονταισε αγώνα για να πείσουν ότι η έρευνα στηρίζεται μόνο σε «καθάρματα» και «ψευδομάρτυρες».

Η μεθόδευση σε βάρος κυρίως των προστατευόμενων μαρτύρων άρχισε να εξυφαίνεται νωρίς. Ηδη από τον Φεβρουάριο του 2018 οι τότε φερόμενοι ως βασικοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, προεξάρχοντος του Ευάγγελου Βενιζέλου (οι καταγγελίες για τον οποίο αρχειοθετήθηκαν αργότερα), δημιούργησαν το αφήγημα που ήθελε τους προστατευόμενους μάρτυρες να λένε ψέματα και να συκοφαντούν. Από την πρώτη στιγμή, υπό τον μανδύα του άριστου γνώστη λόγω της ιδιότητάς του ως συνταγματολόγου, εμφανίστηκε ως ιθύνων νους των σεναρίων που ήθελαν τις «κουκούλες» των μαρτύρων να βγαίνουν. Είτε διαδίδοντας πληροφορίες σε πρόθυμα μέσα ενημέρωσης είτε εμφανιζόμενοι οι ίδιοι σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα ή στη Βουλή, οι εμπλεκόμενοι φρόντιζαν να διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η ταυτότητα των μαρτύρων θα αποκαλυφθεί και θα βρεθούν προ των ευθυνών τους.

Πριν ακόμη από τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis, στα μέσα Φεβρουαρίου 2018, οι φερόμενοι την εποχή εκείνη ως εμπλεκόμενοι, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν από την ουσία, προειδοποιούσαν τους μάρτυρες ότι θα αποκαλυφθούν τα στοιχεία τους ή ακόμη και ότι θα βρεθούν στη φυλακή. Μιλώντας στον Σκάι στις αρχές του 2018 ο Βενιζέλος υπογράμμιζε την ανάγκη να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία των μαρτύρων ώστε να κατατεθούν μηνύσεις και αγωγές σε βάρος τους και πρόσθετε με νόημα ότι οι «κουκουλοφόροι ανώνυμοι μάρτυρες νομίζουν ότι θα είναι εσαεί προστατευμένοι».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειπε από τότε να προειδοποιεί ότι οι κατά τον ίδιο «κουκουλοφόροι» πρόκειται να ελεγχθούν, ενώ μήνες αργότερα κι ενώ είχαν ξεκινήσει οι εργασίες της προανακριτικής που ελέγχει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ανέφερε πάλι ότι η επιτροπή δικαιούται και οφείλει να καλέσει τους μάρτυρες «και να τους εξετάσει χωρίς την προστασία».

Το σενάριο αποκάλυψης των μαρτύρων που πρώτος εισήγαγε στον δημόσιο διάλογο ο κ. Βενιζέλος υιοθετήθηκε ταχύτατα από τους λοιπούς εμπλεκόμενους. Ο Αν. Λοβέρδος, για τον οποίο η έρευνα κατέληξε με παραγγελία άσκησης κακουργηματικής δίωξης εναντίον του, χαρακτήριζε από την πρώτη στιγμή τους μάρτυρες «αλήτες».

Συντονισμένοι με Βενιζέλο και Λοβέρδο ήταν ήδη από το 2018 τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο πρώην υπουργός της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος

Οι… προβλέψεις Λοβέρδου

Είναι παράλληλα ενδιαφέρον ότι ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018 και ερωτώμενος σε τηλεοπτικό πάνελ πώς ακριβώς θα βγουν οι κουκούλες των μαρτύρων, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ προέβλεπε ότι η προανακριτική που θα συγκροτούνταν μετά τις εθνικές εκλογές, οι οποίες την εποχή εκείνη δεν ήταν ακόμη προγραμματισμένες, θα είχε τη δυνατότητα να άρει την προστασία τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν ήδη την περίοδο εκείνη τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος από το βήμα της Βουλής διεμήνυε ότι «οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα βγάλουν τις κουκούλες», όσο βέβαια και ο πρώην υπουργός της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνιζε ότι πέρα από τις μηνύσεις προς τους μάρτυρες θα ζητήσει από τον Αρειο Πάγο να ανακαλέσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα ώστε τα στοιχεία τους να βγουν στη δημοσιότητα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter