Δύο χώρες, τόσο κοντά και τόσο μακριά

Δύο χώρες, τόσο κοντά και τόσο μακριά

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν τους τελευταίους μήνες μια από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών.

Η επιθετικότητα του Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο, έχει κινητοποιήσει όχι μόνο τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αλλά και αυτές χωρών της Ευρώπης, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Μεγάλη δύναμη πυρός έχει συγκεντρωθεί σε πολύ περιορισμένο θαλάσσιο χώρο, κάτι που φέρνει πιο κοντά ένα κατά λάθος επεισόδιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυνάμεις κάνουν προσπάθειες για να ισορροπήσουν τα πράγματα, με τη γειτονική χώρα να έχει συνεχώς όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Ήρθε όμως ο ισχυρός σεισμός ανοιχτά της Σάμου για να αποδείξει για ακόμη μια φορά την κοινή μοίρα των λαών απέναντι στα φυσικά φαινόμενα.

Η Σάμος θρηνεί τον θάνατο δύο μαθητών που βρέθηκαν τη λάθος ώρα σε λάθος τόπο και καταπλακώθηκαν από έναν τοίχο που δεν κατέρρευσε με τον κύριο σεισμό αλλά σε δεύτερο χρόνο.

Η Τουρκία μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές έχει χάσει δώδεκα πολίτες ενώ υπάρχουν δεκάδες εγκλωβισμένοι και εκατοντάδες τραυματίες.

Το κτύπημα του εγκέλαδου φέρνει στην επιφάνεια για ακόμη μια φορά την ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών, και τον περιορισμό των ανταγωνισμών που στέλνει τα κονδύλια στους πολεμικούς εξοπλισμούς αντί να χρησιμοποιούνται στις αναγκαίες υποδομές που έχουν ανάγκη οι δύο χώρες.

Από το χθεσινό κτύπημα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας ότι η συνεχής επιθετικότητα του δεν λειτουργεί προς όφελος των δύο λαών.

Η οικονομία της Τουρκίας πάει από το κακό στο χειρότερο με την τουρκική λίρα να καταρρέει καθημερινά σε όλο χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το δολάριο. Με την πολιτική που ακολουθεί απομακρύνει όλο και περισσότερο τη χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Τουρκίας.

Η προσκόλλησή του επίσης στον ισλαμικό φομενταλισμό, δημιουργεί όλο και περισσότερους εχθρούς, την ώρα που όπως απέδειξε μια ισχυρή σεισμική δόνηση έχει ανάγκη της διεθνούς βοήθειας.

Ολοι ελπίζουν ότι κάτι θα αλλάξει μετά το χθεσινό φονικό κτύπημα του Εγκέλαδου.

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter