Δύσκολες ώρες για τον Τζονσον: Βουλευτές του ζητούν να μην διαγράψει τους 21 «αντάρτες» – Παραιτήθηκε ο αδερφός του

Δύσκολες ώρες για τον Τζονσον: Βουλευτές του ζητούν να μην διαγράψει τους 21 «αντάρτες» – Παραιτήθηκε ο αδερφός του

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα για τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον με το πολιτικό του μέλλον να κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή. 

Συγκεκριμένα, ανησυχίες και δυσαρέσκεια εκφράζονται στο κόμμα των Συντηρητικών για τους χειρισμούς που αφορούν τη διαγραφή των 21 «ανταρτών» βουλευτών, ως συνέπεια της απόφασής τους να μην στηρίξουν την κυβέρνηση στις ψηφοφορίες επί του νομοσχεδίου που προβλέπει την αναβολή του Brexit και τον αποκλεισμό μίας εξόδου χωρίς συμφωνία.

Βουλευτές του κόμματος υποστηρίζουν ότι οι Τόρις δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν σε εκλογές χωρίς μία διευρυμένη βάση ψηφοφόρων και εκπροσώπων από όλες τις πλευρές και ζητούν από την Ντάουνινγκ Στριτ να επανεξετάσει γρήγορα το ζήτημα της διαγραφής.

Μία ομάδα περίπου 100 Συντηρητικών της μετριοπαθούς ομάδας του κόμματος «Ένα Έθνος» υπέγραψαν επιστολή, που απευθύνεται στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ζητώντας του να ανατρέψει την απόφασή του να διαγράψει τους 21 αντάρτες βουλευτές.

Διαβάστε επίσης: «Χάος» στη Βρετανία: Παράταση του Brexit και στο βάθος εκλογές

Οι βουλευτές που διαγράφηκαν δεν θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα με το Συντηρητικό κόμμα σε περίπτωση εκλογών, ενώ, όπως άφησαν να διαφανεί, οι τρεις πρώην υπουργοί Φίλιπ Χάμοντ, Ντέιβιντ Γκοκ και Ρόρι Στιούαρτ αναμένεται να θέσουν υποψηφιότητα ως «ανεξάρτητοι Συντηρητικοί».

Δυσαρέσκεια στο κυβερνών κόμμα επικρατεί και γύρω από το ρόλο του ανώτερου πολιτικού συμβούλου του πρωθυπουργού, του Ντόμινικ Κάμινγκς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Μπόρις Τζόνσον με τους αντάρτες βουλευτές, πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο.

Δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο κάνουν λόγο για προσπάθεια του Κάμινγκς να σαμποτάρει ένα συμβιβαστικό σχέδιο που έθεσαν κατά τη συνάντηση οι αντάρτες βουλευτές, προτείνοντας στην κυβέρνηση να ορίσει μία ημερομηνία για την ψηφοφορία των βουλευτών στο νομοσχέδιο που αποκλείει το Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά μετά την ευρωπαϊκή Σύνοδο του Οκτωβρίου. Έτσι οι βουλευτές θα είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν πώς διαμορφώνεται το διαπραγματευτικό σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον και μετά να ψηφίσουν εάν χρειάζεται επιπλέον παράταση στις διαπραγματεύσεις. Σχετική πρόταση, που παρουσιάστηκε στη συνάντηση από τον πρώην υπουργό Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ, δέχθηκε έντονες λεκτικές επιθέσεις από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού.

Παραιτήθηκε ο αδερφός του Βρετανού πρωθυπουργού, Τζο Τζόνσον

Ο Τζο Τζόνσον, αδελφός του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, παραιτείται από την θέση του υφυπουργού και από την βουλευτική του έδρα επικαλούμενος σύγκρουση ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον.

«Ήταν τιμή μου που εκπροσώπησα το Ορπινγκτον επί εννέα χρόνια και που υπηρέτησα ως υπουργός υπό τρεις πρωθυπουργούς», δήλωσε ο Τζο Τζόνσον.

«Τις τελευταίες εβδομάδες βρέθηκα διχασμένος ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον – είναι μία ανεπίλυτη πιεστική κατάσταση και είναι η στιγμή για άλλους να αναλάβουν τους ρόλους μου ως βουλευτή και υπουργού».

Ψηφίζουν οι Βρετανοί βουλευτές τη Δευτέρα

Οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν τη Δευτέρα επί μιας άλλης πρότασης για το αν πρέπει ή όχι να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, δήλωσε σήμερα ο υπουργός της κυβέρνησης αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει να δειξαχθούν εκλογές στις 15 Οκτωβρρίου, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη που χρειαζόταν από τους βουλευτές για να το κάνει αυτό στην ψηφοφορία που διεξήχθη χθες.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέχρι να εγκριθεί ένα σχέδιο νόμου που έχει σκοπό να εμποδίσει μια έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στο τέλος Οκτωβρίου — κάτι που αναμένεται να συμβεί τη Δευτέρα.

Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή των Λόρδων (άνω Βουλή), η οποία έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της για να το εγκρίνει, αφού ο Τζόνσον αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία του κοινοβουλίου από την επόμενη εβδομάδα και για πέντε εβδομάδες. Η Βουλή των Λόρδων ανακοίνωσε ότι η τροπολογία θα βρίσκεται αύριο το απόγευμα στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Χθες η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το σχέδιο νόμου που εμποδίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και νωρίς σήμερα το πρωί η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις προσπάθειες να το μπλοκάρει στην άνω βουλή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter