Δυσκολεύτηκε, αλλά νίκησε ο Ερντογάν

Δυσκολεύτηκε, αλλά νίκησε ο Ερντογάν

Με καταμετρημένο το 99,99% των ψήφων, το “ναι” προηγείται με 51,20% στο τουρκικό δημοψήφισμα

Το όνειρο του Ερντογάν να γίνει απόλυτος κυρίαρχος στην Τουρκία φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. 24.326.604 Τούρκοι πολίτες έδωσαν στο “ναι” ποσοστό 51,20%, αφήνοντας το “όχι” στο 48,80% και τις 23.185.134 ψήφους.

Παρά τη μικρή ποσοστιαία διαφορά, ο Ερντογάν δηλώνει νικητής, ενώ τα δυο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης,  το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP γνωστοποίησαν ότι θα ζητήσουν την επανακαταμέτρηση των ψήφων, ενώ καταγγέλλουν και εκλογικές παρατυπίες, με ασφράγιστα ψηφοδέλτια που όμως καταμετρήθηκαν.

Στο γράφημα που ακολουθεί, βλέπετε πώς ψήφισαν οι τουρκικές επαρχίες, με το “όχι” να συγκεντρώνει τα ψηλότερα ποσοστά σε Κωνσταντινούπολη, παράλια του Αιγαίου και κουρδικές περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν έχασε και στις τρεις μεγάλες πόλεις, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη, και κέρδισε χάρη στην Ανατολία…

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος και του προέδρου Ερντογάν ότι “είμαστε ένα Έθνος”, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης επισήμανε ότι η Τουρκία ανοίγει μια νέα σελίδα στη δημοκρατική της ιστορία και υπογράμμισε ότι ο τελευταίος λόγος ανήκει στο Έθνος και το Έθνος είπε “ναι” στη συνταγματική αναθεώρηση. Είπε ακόμη ότι  το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία είναι η καλύτερη απάντηση σε εκείνους που βρίσκονται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτέλεσμα υπέρ του “ναι” είναι η καλύτερη απάντηση στους Κούρδους αυτονομιστές και όλες τις ξένες δυνάμεις που είναι εχθρικά διακείμενες προς την Τουρκία.

Μιλώντας από τα κεντρικά του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Άγκυρα, ενώπιον πλήθους υποστηρικτών, ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι τώρα θα προχωρήσει στις απαραίτητες προετοιμασίες για τη διεξαγωγή εκλογών το 2019.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter