Δύσκολη νύχτα για τα Βίλια – Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Κερατέα (Photos & Videos)

Δύσκολη νύχτα για τα Βίλια – Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Κερατέα (Photos & Videos)

Δύσκολη η νύχτα στα Βίλια λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται από το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή, καθώς το πύρινο μέτωπο μαίνεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό. Νωρίτερα, η πλειοψηφία των διαθέσιμων εναέριων δυνάμεων έδωσε μάχη με το χρόνο ούτως ώστε να πραγματοποιηθούν οι περισσότερες δυνατές ρίψεις πριν από τη δύση του ηλίου, με στόχο την οριοθέτησης του πύρινου μετώπου.

Η κατάσταση ωστόσο παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς από τη στιγμή που καθηλώθηκαν τα εναέρια μέσα, η μάχη συνεχίζεται μέσω της προσπάθειας των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, που καλούνται να επιχειρήσουν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες σε μία δυσπρόσιτη περιοχή, ευελπιστώντας στη μείωση της έντασης των ανέμων, ούτως ώστε με το πρώτο φως της ημέρας να αντιμετωπιστεί πλήρως το φαινόμενο.

Λίγο πριν από τις 20:00, το 112 λειτούργησε εκ νέου με μήνυμα για την εκκένωση του οικισμού Βενίζα, καλώντας τους κατοίκους να μεταβούν στα Μέγαρα. Συνολικά, έχουν εκκενωθεί επτά οικισμοί, ενώ δεν απειλείται ο οικισμός των Βιλίων, καθώς το κύριο πύρινο μέτωπο μαίνεται προς το όρος Πατέρα.

Στο εν λόγω μέτωπο επιχειρούν συνολικά 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση επιχείρησαν νωρίτερα 8 Α/Φ και 9 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η φωτιά ξέσπασε σε δύσβατη δασική περιοχή το μεσημέρι της Δευτέρας, με τους οικισμούς Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγία Παρασκευή, Κρύο Πηγάδι, Βαθυχώρι και Βένιζα να εκκενώνονται προληπτικά.

Ανησυχία για αναζωπυρώσεις στην Κερατέα

Αντίθετα, η κατάσταση βελτιώνεται στο «μέτωπο» της Κερατέας, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις και τα εναέρια μέσα, που επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, κατάφεραν να περιορίσουν κατά πολύ το φαινόμενο. Η πυροσβεστική συνεχίζει τις επιχειρήσεις στον οικισμό της Συντερίνας, όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας σε δύσβατο σημείο στη θέση Μαρκάτι, με τους ισχυρούς ανέμους να βοηθούν ώστε να επεκταθεί το πύρινο μέτωπο προς τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Μέσω του 112 εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Μαρκάτι, Άγιος Κωνσταντίνος, Συντερίνα και Δημολάκι.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και των εθελοντών θα παραμείνουν σε επιφυλακή σε όλο το βράδυ για να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις, ούτως ώστε να μην ξεφύγει εκ νέου η κατάσταση.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Για την αεροπυρόσβεση είχαν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 2 ελικοπτέρων από τη Ρωσία. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η εικόνα των πυρκαγιών από δορυφόρο

Μέσω της εφαρμογής zoom.earth δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης των δύο «πύρινων» μετώπων στη Λαυρεωτική (πρώτη εικόνα), αλλά και τα Βίλια (δεύτερη εικόνα), όπως καταγράφηκε στις 20:30 της Δευτέρας.

Ορατός ο καπνός από το διάστημα

Ορατός είναι από το διάστημα ο καπνός από την φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή της Κερατέας. Ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11 κατέγραψε εικόνες σαν αυτές που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr και παρουσιάζονται παρακάτω. Ο καπνός έγινε για πρώτη φορά ορατός από τον δορυφόρο από λίγο μετά τις 11:00, οπότε και έφτασε πάνω από την θάλασσα (αριστερά). Παρασυρόμενος από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους έφτασε λίγο πριν τις 13:00 στο ύψος των Σπετσών (δεξιά).

 

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

04/12/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter