Δυσκολίες στην κατάσβεση της φωτιάς στο «Ελ. Βενιζέλος»: Από βραχυκύκλωμα σε φορτηγό προκλήθηκε η πυρκαγιά (Photos – Video)

Δυσκολίες στην κατάσβεση της φωτιάς στο «Ελ. Βενιζέλος»: Από βραχυκύκλωμα σε φορτηγό προκλήθηκε η πυρκαγιά (Photos – Video)

Εστίες καπνού και ποσότητα νερού από τα αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης, εξακολουθούν να δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε στις 23:45 το βράδυ της Τρίτης (28.08.2018) στο τρίτο γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Παρά το ότι σήμερα το πρωί άνοιξε ο καταπέλτης του πλοίου και ξεφορτώθηκαν κάποια φορτηγά για τη διευκόλυνση των πυροσβεστών, η πρόσβαση τους στα γκαράζ δεν είναι εύκολη και σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση, αναγκάστηκαν να ανοίξουν τρύπες στην εξωτερική λαμαρίνα του «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου να γίνει ρίψη αφρού και νερού.

Η φωτιά εκδηλώθηκε εν πλω, ενώ αυτό βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ύδρας, όπου έπνεαν άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί εντάσεως 5 – 6 Μποφόρ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινισθεί τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε κάποιο φορτηγό.

Σημειώνεται, ότι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που είχε αποπλεύσει στις 22:00 από τον Πειραιά για τα Χανιά, επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά και αποβίβασε με ασφάλεια τους 875 επιβάτες και το βοηθητικό προσωπικό από τα 140 άτομα πλήρωμα.

Σήμερα το πρωί μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας άνοιξε ο καταπέλτης του πλοίου και ξεφορτώθηκαν κάποια από τα φορτηγά προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των πυροσβεστών. Προληπτικά γύρω από το πλοίο έχει τοποθετηθεί πλωτό φράγμα ενώ η ποσότητα νερού που έχει πέσει μέσα σε αυτό του έχει δώσει μικρή κλίση.

«Δεν μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο της πυρκαγιάς γιατί είναι περιορισμένοι οι χώροι», τόνισε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, σημειώνοντας πως έχουν καεί φορτηγά και ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ ήδη έχουν καταφέρει να απομακρύνουν κάποια από το 1ο γκαράζ του πλοίου.

Όταν θα ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης γερανοφόρα οχήματα αναμένεται να απομακρύνουν τα καμένα οχήματα αλλά και να ξεφορτώσουν όσα είναι σε καλή κατάσταση.

Τηλέφωνα της ΑΝΕΚ για πληροφορίες

Η ΑΝΕΚ ανακοίνωσε ότι για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, οι επιβάτες μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 210 4197470 και 210 4197420. Η εταιρεία ήδη προώθησε κάποιους επιβάτες με άλλο πλοίο στον προορισμό του και κάποιους άλλους τους φιλοξενεί σε ξενοδοχεία.

Το πλοίο είχε φύγει στις 10 το βράδυ για Χανιά

Το πλοίο, που είχε αναχωρήσει στις 10 χθες βράδυ από Πειραιά με προορισμό τα Χανιά της Κρήτης, με 875 επιβάτες, 140 μέλη πληρώματος, 80 φορτηγά οχήματα και 152 Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, έπλεε την ώρα εκείνη στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ύδρας, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί έντασης 5-6 Μποφόρ.

Άμεση κινητοποίηση μετά τον συναγερμό

Άμεσα, στις 00.03, ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, που σήμανε συναγερμό. 

Συγκεκριμένα, κινητοποίησε τις Λιμενικές Αρχές Πειραιά, Σπετσών, Ύδρας, Λαυρίου, Σαρωνικού, Αίγινας, Ναυπλίου, Πόρου, Ραφήνας και Σαλαμίνας προς παροχή συνδρομής. 

Στην περιοχή έσπευσαν 11 περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, στελέχη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Σώματος, ενώ δεσμεύτηκαν τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία «BLUE HORIZON», «ΚΝΩΣΣΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», «BLUE STAR I», «BLUE STAR NAXOS» και «ΝΗΣΟΣ ΠΟΡΟΣ», τα φορτηγά πλοία «SEACROWN I» σημαίας Μάλτας, «APUANA D» σημαίας Ιταλίας, «CENTURIUS» σημαίας Marsal Islands, «ERMIONI» Ν.Π. 11995, «YM BUSAN» σημαίας HONG KONG και «SAMANTHA» σημαίας Παναμά. Στην περιοχή επίσης έσπευσαν η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «ΛΗΜΝΟΣ», 9 ρυμουλκά πλοία και 13 ιδιωτικά σκάφη, ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα η Μονάδα Ελικοπτέρων Λιμενικού Σώματος (ΜΕΛΣ), η Μονάδα Αεροπλάνων Λιμενικού Σώματος (ΜΑΛΣ), τέσσερα ελικόπτερα και C130 της Πολεμικής Αεροπορίας κι ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Διαβάστε επίσης: 

«Ευχαριστίες» της ΑΝΕΚ προς Λιμενικό, Πυροσβεστική, Πολεμικό Ναυτικό και Νεκτάριο Σαντορινιό















Όσα οχήματα έχουν υποστεί ζημιές αναμένεται να αποζημιωθούν από την ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου.

«Η διαδικασία αποβίβασης των επιβατών του πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χωρίς προβλήματα και τραυματισμούς, μετά τη συντονισμένη επιχείρηση του λιμενικού σώματος, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Αυτή τη στιγμή προχωράμε στην προσπάθεια πλήρους κατάσβεσης της φωτιάς και στη συνέχεια θα ακολουθήσει έρευνα για τα αίτια που την προκάλεσαν», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία ΑΝΕΚ με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Στις 28/08 και ώρα 23:45 εκδηλώθηκε φωτιά στο γκαράζ νούμερο 3 με τα φορτηγά, στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Χανιά.

Οι μηχανισμοί πυρόσβεσης του πλοίου λειτούργησαν άμεσα και η φωτιά ετέθη υπό έλεγχο από το πλήρωμα. Το πλοίο επέστρεψε στον Πειραιά με ίδια μέσα.

Όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν ασφαλώς και η εταιρία μεριμνά για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών τους και την συνέχεια του ταξιδιού τους.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 210 4197470 και 210 4197420».

Φωτογραφίες & Video: Χανιώτικα Νέα, Flashnews.gr, Eurokinissi, Associated Press

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter