Παραδοχή καταστροφής: Πρόβλεψη για ύφεση 16% στο β’ τρίμηνο του 2020 από τον Σταϊκούρα

Παραδοχή καταστροφής: Πρόβλεψη για ύφεση 16% στο β’ τρίμηνο του 2020 από τον Σταϊκούρα

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες εστάλησαν στην Κομισιόν, προβλέπουν ύφεση της τάξεως του 16% στην ελληνική οικονομία, όσον αφορά το β’ τρίμηνο του 2020, ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας προέβλεψε ύφεση 8% στο σύνολο του έτους.

«Μιλάμε για ύφεση 16% στο β’ τρίμηνο», σημείωσε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που έχουν καταγραφεί τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας σχετικά με τη «βύθιση» της οικονομίας. 

Ο υπουργός έκανε λόγο για ύφεση 16% στο β’ τρίμηνο του 2020 και για 8% στο σύνολο του 2020, σημειώνοντας μάλιστα ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να… παρέμβει, ποντάροντας στο «χαρτί» του τουρισμού. Το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου θα αποτελέσει το crash test για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού. Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι το κατά πόσο μπορεί ο τουρισμός να λειτουργήσει ως «σωσίβιο» για την ελληνική οικονομία, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες είναι αδίστακτοι και οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς.

Διαβάστε επίσης: «Μαύρες» προβλέψεις του ΔΝΤ: Μεγαλύτερη ύφεση φέτος – Μικρότερη ανάκαμψη το 2021 – Έκρηξη ελλειμμάτων

Οι «μαύρες» προβλέψεις του ΔΝΤ

«Ζοφερή» κατάσταση προβλέπει για την παγκόσμια οικονομία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συγκεκριμένα, στην αναθεώρηση των προβλέψεων του Απριλίου, εκτιμάται ότι η οικονομία θα σημειώσει φέτος ύφεση 4,9% έναντι 3% που εκτιμούσε τον Απρίλιο, ενώ για το 2021 εκτιμά ότι θα ανακάμψει 5,4%. Το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα υποστούν φέτος ύφεση 8% για να ανακάμψουν 4,8% το 2021, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ τους να είναι χαμηλότερο το επόμενο έτος κατά 4% σε σχέση με το επίπεδο του 2019. 

Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10,2% φέτος και ανάκαμψη 6% το 2021, με την Ιταλία και την Ισπανία να αντιμετωπίζουν τις χειρότερες προοπτικές (12,8% ύφεση φέτος και ανάκαμψη 6,3% το 2021). Ιδιαίτερα έντονες εκτιμώνται οι επιπτώσεις της κρίσης και για τη Γαλλία (12,5% ύφεση και 7,3% ανάκαμψη, αντίστοιχα), ενώ μικρότερο αναμένεται το πλήγμα για τη Γερμανία, όπου προβλέπεται ύφεση 7,8% φέτος και ανάκαμψη 5,4% το 2021.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter