Δυστυχώς απουσιάζατε, του Κεν Λόουτς (Sorry we missed you) – Η ταινία της εβδομάδας (***)

Δυστυχώς απουσιάζατε, του Κεν Λόουτς (Sorry we missed you)  – Η ταινία της εβδομάδας (***)

Ο Κεν Λόουτς επιστρέφει στις Κάνες τρία χρόνια μετά από τον δεύτερο Χρυσό Φοίνικα που κέρδισε με το «Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ» και αναγκάζει ακόμη και τους επικριτές του να τον χειροκροτήσουν.

 Η ιστορία είναι σαν συνέχεια του προηγούμενου φιλμ του. Άλλος ένας εκπρόσωπος της εργατικής τάξης, ο μεσήλικας κούριερ και πατέρας δύο εφήβων Ρίκι παλεύει να τα βγάλει πέρα με τη δύσκολη καθημερινότητα. Η ευκαιρία δείχνει να έρχεται όταν βρίσκει ένα βανάκι σε «τιμή ευκαιρίας» κι αποφασίζει να το αγοράσει. 

Η υπόθεση

Είναι προφανές ότι ο Ρίκι έχει βαρεθεί όλα αυτά τα χρόνια να αλλάζει δουλειές και να εξαρτάται από τα κέφια του εκάστοτε αφεντικού του οπότε αποφασίζει να γίνει «αφεντικό του εαυτού» του. Αλλά η πραγματικότητα θα τον προσγειώσει απότομα.

Ατόφιος κοινωνικός ρεαλισμός που ενισχύεται από την χρησιμοποίηση ερασιτεχνών ηθοποιών στους βασικούς ρόλους. Ειρωνικός – ο διττός τίτλος δεν αναφέρεται μόνο στο μήνυμα που αφήνουν οι κούριερ όταν λείπει ο παραλήπτης αλλά και στην απουσία μιας κυβέρνησης που νοιάζεται πραγματικά για τον απλό πολίτη- αλλά αιχμηρός πολιτικός λόγος που συνδέεται άψογα με μια «μικρή» ιστορία που πάντως προκαλεί μεγάλη συναισθηματική φόρτιση.

 Ως γνωστόν όμως οι Λόουτς – Λάβερτι (ο μόνιμος σεναριογράφος του) δεν γουστάρουν το μελό. Ο ανθρωπισμός τους είναι αλληλένδετος με την πολιτική ανάλυση της σύγχρονης ταξικής «ανθρώπινης τραγωδίας» ενώ στα κρίσιμα σημεία που το φιλμ γέρνει επικίνδυνα προς την συγκίνηση, πασχίζουν να βρουν μια λύση που συχνά έρχεται με την μορφή μιας χιουμοριστικής ανάσας. 

Το «Δυστυχώς απουσιάζατε» είναι μια τίμια όσο ελάχιστες ταινίες δημιουργία με αυθεντικό προβληματισμό και ουμανισμό. Κυρίως όμως είναι μια δυνατή δήλωση συμπαράστασης σε όσους εξακολουθούν να παλεύουν για να αλλάξουν την μοίρα τους σε ένα κόσμο άδικο και άνισο.

Κοινωνική διεθνούς συμπαραγωγής 2019 (101)

Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς Πρωταγωνιστούν:Κρις Χίντσεν, Ντέμπι Χόνινγουντ, Ρις Στόουν

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter