Δυτική Αττική: Μηδενικό έλεγχο, απουσία του ΕΟΔΥ και εργοδοτική αυθαιρεσία καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην περιοχή

Δυτική Αττική: Μηδενικό έλεγχο, απουσία του ΕΟΔΥ και εργοδοτική αυθαιρεσία καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην περιοχή

Για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, πλημμελής ελέγχους και ολιγωρία κατηγορούν την κυβέρνηση τα Σωματεία Εργαζομένων της Δυτικής Αττικής, μετά το αιφνιδιαστικό σκληρό lockdown σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα.

Όπως καταγγέλλουν «οι χώροι δουλειάς, μαζί με τα μέσα μεταφοράς, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες διασποράς του ιού».

«Για τα κέρδη τους παίζουν κορώνα γράμματα τις ζωές μας. Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους και προσθέτουν πως «η  υγεία και οι ζωές μας κινδυνεύουν και η κυβέρνηση μας “κουνάει το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης».

Τους ελέγχους που δε γίνονται στις βιομηχανικές μονάδες αλλά και την απουσία του ΕΟΔΥ κατήγγειλε στο ΣΚΑΙ και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ελευσίνας Νίκος Ευάγγελος.

«Τα εργοστάσια είναι ανεξέλεγκτα» οι εργαζόμενοι δεν υποβάλλονται σε τεστ του ΕΟΔΥ αλλά ούτε γίνονται έλεγχοι ως προς την τήρηση μέτρων μεταξύ των εργαζομένων.

«Ένα εργοστάσιο που βρισκόταν σε αναστολή εργασιών, δούλευε κανονικά και η εντολή προς τους εργάτες ήταν “αν φανεί ελεγκτής, ανεβείτε στην ταράτσα”» τονίζει με νόημα ο Νίκος Ευαγγέλλου.

Ευθύνες στην κυβέρνηση καταλογίζει και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος ο οποίος σε δηλώσεις του το πρωί στο ΘΕΜΑ 104,6 αποκάλυψε ότι η Περιφέρεια Αττικής είχε ειδοποιήσει τον ΕΟΔΥ ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή με την κυβέρνηση να μην λαμβάνει υπόψη της την σοβαρότητα του θέματος. 

Σωματεία Εργαζομένων της Δυτικής Αττικής: Διαμαρτυρία έξω από το υπ. Εργασίας στις 22 Δεκέμβρη

Για του παραπάνω λόγους και με αίτημα να ληφθούν «εδώ και τώρα» μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, τα Σωματεία Εργαζομένων της Δυτικής Αττικής θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 22 Δεκέμβρη στις 16.30, απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό.

Όλες αυτές τις μέρες παρακολουθούμε τους αρμόδιους να κάνουν τηλεδιασκέψεις, συναντήσεις, συζητήσεις και στην πράξη να μην κάνουν τίποτα. Πραγματοποίησαν μόνο 900 τεστ σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο, αλλά κανένα σε χώρο δουλειάς εκεί που υπάρχει αντικειμενικά συνωστισμός».

Την ίδια στιγμή, επισημαίνουν, «συνάδελφοί μας καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες εργασίας σε πολλούς χώρους εργασίας παραμένουν ίδιες, σαν να μην υπάρχει επιδημία. Στις περισσότερες επιχειρήσεις δεν γίνονται τεστ. Σε άλλες εργαζόμαστε χωρίς μάσκα και αντισηπτικά, ο ένας πάνω στον άλλο. Ακόμα και εκεί που παίρνουν κάποια στοιχειώδη μέτρα δεν είναι ολοκληρωμένα, δεν αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, εργολαβικούς και μετανάστες.

Στους χώρους δουλειάς αποκρύπτουν τα κρούσματα, ενώ το κράτος δεν κάνει ελέγχους, έχοντας υποστελεχωμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δεν δημοσιοποιεί τον αριθμό κρουσμάτων που υπάρχουν στις επιχειρήσεις».

Η κατάσταση της Δυτικής Αττικής, υπογραμμίζουν, «αποδεικνύει τον πραγματικό ένοχο της εξάπλωσης της πανδημίας που δεν είναι άλλος από την ανάγκη συνέχισης κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Δεν λογαριάζουν μέτρα προστασίας της υγείας για να συνεχίζουν να μας ξεζουμίζουν, παίζουν κορώνα γράμματα τη ζωή μας».

Την αγωνία μας μπροστά σε αυτή τη δραματική κατάσταση, επισημαίνουν, «επιτείνει η αδυναμία του δημόσιου συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν. Τα Κέντρα Υγείας είναι υποστελεχωμένα, υπάρχουν ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, σε νοσηλευτικό προσωπικό, στα απαιτούμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας και μάλιστα έχουμε κρούσματα στο προσωπικό. Ανάλογες είναι οι ελλείψεις στο Θριάσιο Νοσοκομείο που παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες του Σωματείου του νοσοκομείου δεν έχει ενισχυθεί ουσιαστικά με προσωπικό και εξοπλισμό.

Η υγεία και οι ζωές μας κινδυνεύουν και η κυβέρνηση μας “κουνάει το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης”. Ενώ στην περιοχή μας ζουν κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερες ανάγκες, αντί να πάρει μέτρα ενημέρωσης, στήριξης, ουσιαστικής προφύλαξης, τους φορτώνει το φταίξιμο και ταυτόχρονα προσπαθεί να κρύψει την κατάσταση στους χώρους δουλειάς».

«Απαιτούμε τώρα πριν είναι αργά:

-Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.

-Άμεσα να στελεχωθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους εργασίας.

-Πραγματοποίηση τώρα δωρεάν τεστ στους χώρους εργασίας και ταυτόχρονα στους δήμους της Δυτικής Αττικής.

-Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ελέγχους στα πούλμαν των εταιρειών.

-Ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του Θριάσιου Νοσοκομείου με τη στελέχωση τους από το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό. Να γίνει πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Δεν θα τους αφήσουμε να παίζουν την ζωή μας στα ζάρια, για τις αντοχές της οικονομίας τους και των κερδών τους».

Καλούμε τους συναδέλφους, καταλήγουν, «να έρθουν σε επαφή με τα Σωματεία μας. Να σπάσουμε την τρομοκρατία και τον φόβο και να καταγγείλουμε την άθλια κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, αξιοποιώντας όλους τους τρόπους, με συζητήσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις, μάζεμα υπογραφών, να στήσουν Επιτροπές στον χώρο δουλειάς τους και να απαιτήσουμε να παρθούν μέτρα. Μαζί με τα Συνδικάτα να μην αφήσουμε να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου.

Και με καλυμμένα στόματα έχουμε φωνή. Δυναμώνουμε την δράση και τις διεκδικήσεις μας.

Πραγματοποιούμε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 22 Δεκέμβρη στις 16.30, απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό.

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων του Θριασίου Νοσοκομείου, την Τρίτη 22 Δεκέμβρη στις 12.00 στην πύλη του νοσοκομείου».

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής Παράρτημα Θριασίου

Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου – Ελευσίνας – Μάνδρας

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής

Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου

Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια

Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Νομού Αττικής και Νήσων

Πανελλήνια Ένωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter