Ε.Ε.: Εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόσθετης στρατιωτικής στήριξης στην Μολδαβία

Ε.Ε.: Εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόσθετης στρατιωτικής στήριξης στην Μολδαβία

Φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσθετης στρατιωτικής στήριξης προς τη Μολδαβία. Ο στόχος της συγκεκριμένης στρατηγικής επιλογής αντανακλά στην πρόθεση της ΕΕ να βοηθήσει την χώρα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κισινάου την Τετάρτη (4 Μαΐου).

«Το μπλοκ των 27 εθνών εξετάζει πώς μπορεί να παράσχει περισσότερη στρατιωτική στήριξη στη Μολδαβία — μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, η οποία συμπιέζεται μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας — συμπεριλαμβανομένης μεγαλύτερης βοήθειας για την οικοδόμηση των δυνάμεων της χώρας, δήλωσε ο Μισέλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάια Σάντου», αναφέρει το Euractiv σε δημοσίευμά του.

«Η Μολδαβία θεωρείται πιθανό επόμενο θύμα της ρωσικής επιθετικότητας. Όπως και η Ουκρανία, η Μολδαβία είναι μια πρώην σοβιετική δημοκρατία με φιλοδοξίες να ενταχθεί στην ΕΕ. Η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο, σχεδιάζει να αποκαταστήσει όσο το δυνατόν περισσότερο από την πρώην Σοβιετική Ένωση» συνεχίζει το δημοσίευμα.

Οι μολδαβικές αρχές είναι ευαίσθητες στις ενδείξεις αυξανόμενων εντάσεων στην Υπερδνειστερία, μια μη αναγνωρισμένη αγκίδα γης που συνορεύει με τη νοτιοδυτική Ουκρανία που υποστηρίζεται από τη Μόσχα. Η Υπερδνειστερία είναι επίσημα μολδαβική επικράτεια, αλλά ελέγχεται από φιλορωσικές δυνάμεις από το 1990.

Στα πρώτα σημάδια προβλημάτων, εκρήξεις κατέστρεψαν ραδιοφωνικούς ιστούς της σοβιετικής εποχής που εκπέμπουν ρωσικό ραδιόφωνο στην Υπερδνειστερία στις 6 Απριλίου, γεγονός που ώθησε τον πρόεδρο της Μολδαβίας να συγκαλέσει επείγουσα συνεδρίαση ασφαλείας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να παρασύρει τη Μολδαβία σε πόλεμο.

Ο κ. Michel δήλωσε ότι η πρόσθετη βοήθεια θα προστεθεί στη βοήθεια στους τομείς της εφοδιαστικής και της κυβερνοάμυνας που έχει ήδη συμφωνήσει η ΕΕ. Ο Μισέλ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση.

«Θα βοηθήσουμε τη Μολδαβία να ενισχύσει την ανθεκτικότητά σας και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της εξάπλωσης της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μισέλ στο Κισινάου.

Είπε ότι η ΕΕ σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τη στρατιωτική της υποστήριξη στην Ουκρανία, παρέχοντας στις ένοπλες δυνάμεις της «πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό».

«Θα παράσχουμε επίσης στήριξη για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τις κυβερνοεπιθέσεις», δήλωσε ο Μισέλ.

Η Μολδαβία δεν βλέπει επικείμενη απειλή αναταραχής από τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά τις «προκλήσεις» από φιλορώσους αυτονομιστές τις τελευταίες ημέρες, αλλά έχει κάνει σχέδια έκτακτης ανάγκης για «απαισιόδοξα» σενάρια, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Σαντού.

Η κυβέρνηση Σαντού υπέβαλε αίτηση ένταξης στην ΕΕ στις 3 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, μια εβδομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter