ΕΑΑ: Παρόμοιες με το Μάτι οι καιρικές συνθήκες στην πυρκαγιά της Καλιφόρνια (Video)

ΕΑΑ: Παρόμοιες με το Μάτι οι καιρικές συνθήκες στην πυρκαγιά της Καλιφόρνια (Video)

Την εξάπλωση των φονικών πυρκαγιών στο Μάτι Αττικής και στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ παραλληλίζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).

Όπως σημειώνει, οι συνθήκες ανέμων στις δύο περιοχές ήταν ίδιες.

Μάλιστα, για να εξηγήσει τις επιστημονικές διαπιστώσεις, δίνει στη δημοσιότητα και βίντεο για τη φονική δασική πυρκαγιά Camp Fire στην Καλιφόρνια, μεταξύ 8 και 12 Νοεμβρίου, όπως αυτή προσομοιώθηκε από το προγνωστικό σύστημα WRF-SFIRE του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) και του meteo.gr.

Όπως αναφέρει:

Η πολιτεία της Καλιφόρνια πλήττεται από καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές από τις αρχές Νοεμβρίου 2018, με την πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας να μαίνεται ακόμη κοντά στην πόλη Paradise. Μέχρι την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018, η πυρκαγιά Camp Fire όπως ονομάστηκε, έχει κάψει περισσότερα από 505.000 στρέμματα, κοστίζοντας παράλληλα τη ζωή σε τουλάχιστον 42 ανθρώπους.

Κατά την έναρξη της δασικής πυρκαγιάς Camp Fire, οι μετεωρολογικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη ταχεία εξάπλωση της φωτιάς. Ειδικότερα, οι εποχικοί άνεμοι Santa Ana έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, παρέχοντας τα αναγκαία «συστατικά» για μία ακραία εξάπλωση της φωτιάς: ισχυροί άνεμοι, εξαιρετικά χαμηλή υγρασία και υψηλή θερμοκρασία, συνθήκες αρκετά παρόμοιες με την πολύνεκρη δασική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής στις 23 Ιουλίου 2018.

Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει την εξάπλωση της φονικής δασικής πυρκαγιάς Camp Fire στην Καλιφόρνια, μεταξύ 8 και 12 Νοεμβρίου 2018, όπως αυτή προσομοιώθηκε από το προγνωστικό σύστημα WRF-SFIRE του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και του meteo.gr. Η προσομοίωση αναπαράγει με επιτυχία την ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς κατά τις πρώτες λίγες ώρες, με την τελική περίμετρο (έως τις 12 Νοεμβρίου 2018) να βρίσκεται σε ικανοποιητική συμφωνία με τις παρατηρήσεις. Η καμμένη έκταση που υπολογίστηκε από το μοντέλο είναι 526.000 στρέμματα χωρίς να υπολογίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter