Εαρινή ισημερία και η τρίτη υπερπανσέληνος – Σήμερα μαζί δύο φυσικά φαινόμενα

Εαρινή ισημερία και  η τρίτη υπερπανσέληνος – Σήμερα μαζί δύο φυσικά φαινόμενα

Ο ήλιος σήμερα θα είναι κάθετος στη Γη και από αύριο η νύχτα, στο βόρειο ημισφαίριο αρχίζει να υποχωρεί και η μέρα να μεγαλώνει μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο. Επισήμως η άνοιξη μπαίνει για εμάς και το φθινόπωρο για τους κατοίκους του νότιου ημισφαιρίου.

Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν η γη διέρχεται από τα σημεία τομής της εκλειπτικής (ελλειπτική τροχιά της γης) και του ουράνιου ισημερινού. Στην αστρονομία τα σημεία αυτά συμβολίζονται διεθνώς με τα γράμματα γ και γ΄. 

Στη συγκεκριμένη στιγμή η γραμμή ηλίου – γης είναι κάθετος στον άξονα περιστροφής της γης, με αποτέλεσμα η ημέρα και η νύχτα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.

 Η ισημερία συμβαίνει στις 21 Μαρτίου και 23 Σεπτεμβρίου. Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα).

Σήμερα όμως μετά τις 3 τα ξημερώματα η πανσέληνος γίνεται πάλι “υπερ-πανσέληνος”, η τρίτη και τελευταία για τον φετινό χρόνο! 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter