ECDC για μετάλλαξη «Κράκεν»: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Τι μέτρα προτείνονται

ECDC για μετάλλαξη «Κράκεν»: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Τι μέτρα προτείνονται

Εξάπλωση της υποπαραλλαγής της Όμικρον XBB.1.5 (Κράκεν) του κορονοϊού εντός ενός διμήνου και αυξημένο κίνδυνο για ευάλωτους και ανεμβολίαστους δείχνει μεταξύ άλλων η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση ο κίνδυνος είναι μέτριος έως υψηλός για τα ευάλωτα άτομα όπως οι ηλικιωμένοι και τα μη εμβολιασμένα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ανάλογα με την ανοσία τους έναντι του SARS-CoV-2.

Ακόμη, η μαθηματική μοντελοποίηση από το ECDC δείχνει ότι η XBB1.5 θα μπορούσε να γίνει κυρίαρχη στην Ευρώπη μετά από έναν έως δύο μήνες, με δεδομένο τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξής της. Επί του παρόντος ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σοβαρότητα της μόλυνσης της XBB.1.5 είναι διαφορετική από εκείνη των υποκατηγοριών της Όμικρον που κυκλοφορούσαν.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι υπάρχουν αρκετά κενά γνώσης σχετικά με την XBB.1.5 και αυτή η αξιολόγηση μπορεί να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Τέλος, στο πλαίσιο της ίδιας έκθεσης, ο ECDC προτείνει στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις ακόλουθες επιλογές ως απάντηση στις αρχές δημόσιας υγείας στην ΕΕ/ΕΟΧ:

  • Διατήρηση ή βελτίωση των κατάλληλων επιπέδων τεστ και αλληλουχίας του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τους στόχους και με βάση την καθοδήγηση του ECDC/ ΠΟΥ καθώς και έγκαιρη κοινή χρήση δεδομένων.
  • Κατάλληλη ενημέρωση για τον κίνδυνο που απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τις επιλογές θεραπείας.
  • Βελτίωση την έγκαιρης πρόσληψης των εμβολίων κατά της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των πρωτογενών δόσεων και των αναμνηστικών δόσεων σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες.
  • Αξιολόγηση των χρονικά περιορισμένων και μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως η παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος είναι άρρωστος, η τηλεργασία, η κατάλληλη χρήση μασκών προσώπου και ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων.

Διαβάστε επίσης:

Σαρώνει ο κορονοϊός: Στην Ελλάδα η παραλλαγή «Κράκεν» – 146 νεκροί σε μία εβδομάδα

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter