ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα – Το έκτο κύμα του κορονοϊού «σφυροκοπά» την Ευρώπη

ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα – Το έκτο κύμα του κορονοϊού «σφυροκοπά» την Ευρώπη

Συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία του ο κορονοϊός ο οποίος σφυροκοπά την Ευρώπη με το έκτο κύμα να έχει επηρεάσει και τη χώρα μας. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τον εβδομαδιαίο χάρτη του ECDC η μισή και πλέον Ευρώπη βρίσκεται σε «βαθύ κόκκινο».

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται και αυτή στις χώρες που είναι στο «βαθύ κόκκινο» στο δείκτη 14 ημερών, ο οποίος είναι σταθμισμένος με βάση τους εμβολιασμούς.

Υπάρχουν και χώρες όπως η Δανία, η Λετονία και μια περιφέρεια στα νότια της Ισπανίας, οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο» και είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση.

Σχετικά με το γκρι χρώμα που υπάρχει σε κάποιες χώρες σημαίνει ότι δεν έγιναν αρκετά τεστ ή δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα, έτσι ώστε να μπορέσει το ECDC να βγάλει κάποια ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία του κορονοϊού.

Στο μεταξύ ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς μια νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού, που κερδίζει με ταχύτητα και ορμή έδαφος, μετά την πρώτη εμφάνισή της στην Ινδία.

Το ECDC παρακολουθεί την εξέλιξη του «Κενταύρου» εδώ και μία εβδομάδα, καθώς υπάρχει ανησυχία τόσο για την ικανότητα μετάδοσής του όσο και για την πιθανότητα να προκαλεί βαρύτερη νόσο από τις πιο ήπιες μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Ανάλογη στάση κρατά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο επικεφαλής του, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε την Τρίτη ότι «η πανδημία δεν πλησιάζει στο τέλος της» και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, επισήμανε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά δεν μπορούμε να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Επίσης, κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν τα δοκιμασμένα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της λοίμωξης, όπως είναι οι μάσκες, τα εκτεταμένα τεστ και ο καλός εξαερισμός.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter