Ecofin: Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης

Ecofin: Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν σήμερα τα επενδυτικά σχέδια 12 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανοίγοντας το δρόμο για τις πρώτες καταβολές χορηγήσεων και δανείων από την Ένωση για την προώθηση της ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού.

Οι υπουργοί που αποτελούν το σώμα που είναι γνωστό σαν Ecofin έδωσαν το πράσινο φως για τα σχέδια της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας, αναφέρεται σε δήλωση της ΕΕ.

Πρόκειται για το πρώτο πακέτο εγκρίσεων εθνικών επενδυτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης που έχει καταστρώσει η ΕΕ.

Οι διορθώσεις υπέρ των ΜμΕ που ζητήθηκαν από την Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό σχέδιο υπήρξε το μοναδικό για το οποίο ζητήθηκαν από ορισμένους εταίρους, με πρωτοστατούσα τη Γερμανία, διευκρινίσεις και διορθώσεις της τελευταίας στιγμής.

Στόχος αυτών των διορθώσεων ήταν να διασφαλιστεί ότι το κομμάτι των δανείων ύψους 12.7 δις ευρώ που περιλαμβάνει και που με επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ θα το διαχειριστούν οι ελληνικές τράπεζες, να μην πάει σε λίγες μόνο μεγάλες επιχειρήσεις ή για την χρηματοδότηση ασφαλών και μόνο επιχειρηματικών σχεδίων αλλά ένα μέρος του να πάει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή σε επενδυτικά σχέδια με μεγαλύτερο κίνδυνο τα οποία με βάση τα κριτήρια των ελληνικών τραπεζών δεν παίρνουν χρηματοδότηση.

Η πληροφορία αυτή έγινε γνωστή στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας μέσω του καλά πληροφορημένου για τα ευρωπαϊκά θέματα πρακτορείου euroactiv, ενώ γνωστό έγινε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση – αν και στα εσωτερικό επισήμως διέψευσε ότι υπήρξαν τέτοια θέματα – δέχτηκε να κάνει τις τροποποιήσεις που της ζήτησαν οι εταίροι της προκειμένου να εγκριθεί στη σημερινή συνεδρίαση και το ελληνικό σχέδιο, και να εκταμιευθεί η προκαταβολή των 4 δις ευρώ.

Δυσπιστία Βρυξελλών απέναντι στις ελληνικές τράπεζες

Ας σημειωθεί πάντως ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε παζάρι Αθήνας- Βρυξελλών σχετικά, με το πώς θα γίνει η διαχείριση των ατόκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης από την Ελλάδα.

Η Κομισιόν για πολύ καιρό ήταν αρνητική απέναντι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να περάσει τη διαχείριση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, στις ελληνικές τράπεζες, όχι μόνον επειδή λόγω των δικών τους προβλημάτων, τείνουν να δανείζουν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά κι επειδή υπάρχει ο φόβος ότι οι ελληνικές τράπεζες, ίσως τελικά, αντί να δανείσουν με αμιγώς οικονομικά κριτήρια, δανείσουν τελικά σε φιλικές προς τις διοικήσεις ή την κυβέρνηση επιχειρηματικές δυνάμεις, όπως έχει γίνει αρκετές φορές στην Ελλάδα κατά το παρελθόν.

Για το λόγο αυτό η Κομισιόν επέμεινε και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε να δώσει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των άτοκων δανείων του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης και στους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, όπως έχουν κάνει και οι άλλες χώρες.

Σταϊκούρας: Θα λάβουμε προκαταβολή 4 δις ευρώ ως τα τέλη Ιουλίου

Στο σημερινό Ecofin μετείχαν για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής Θ Σκυλακάκης που μετά τη λήξη της συνεδρίασης έκαναν δηλώσεις:

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η σημερινή απόφαση του Ecofin και η επικείμενη έναρξη των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, μας επιτρέπει, πλέον, να θέσουμε σε εφαρμογή το συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιό μας, “Ελλάδα 2.0″», δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας στη συνέχεια ότι οι συνολικοί πόροι του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανέρχονται στα 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα πρώτα 4 δισ. ευρώ αναμένεται, πλέον, μετά τη σημερινή απόφαση, να εκταμιευθούν έως το τέλος Ιουλίου.

Σε ανάλογους τόνους μιλώντας και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, τόνισε ότι το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες και χρησιμοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους 30,5 δισ. ευρώ (17,8 δισ. ενισχύσεις και 12,7 δισ. δάνεια), για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια, με στόχο την αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Τέλος, αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Θ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι το ελληνικό σχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, επιδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ αποκλειστικά για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια για όλες τις αξιόχρεες επιχειρήσεις της χώρας που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό τους, στην εξωστρέφεια, στην έρευνα και καινοτομία ή στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter