Economist: Η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε ύφεση πριν τον κορονοϊό – Προβλέπουν ύφεση 7,5% για το 2020

Economist: Η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε ύφεση πριν τον κορονοϊό – Προβλέπουν ύφεση 7,5% για το 2020

Η ομάδα αναλυτών του Economist επισημαίνει σε κείμενό της ότι οι οικονομικοί δείκτες της χώρας είχαν πάρει την κατιούσα πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, με την οικονομία της χώρας μας να δέχεται ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα από τα περιοριστικά μέτρα κατά του Covid-19 αλλά και τις επιπτώσεις από την ιδιαίτερη τουριστική σεζόν. Παράλληλα, προβλέπουν ύφεση της τάξεως του 7,5% για τη φετινή χρονιά.

Η Economist Intelligence Unit που αποτελεί την ομάδα έρευνας και ανάλυσης του παγκοσμίου φήμης Μέσου «The Economist», παραθέτει στοιχεία τα οποία «απαντούν» στα όσα διατείνονταν κυβερνητικά στελέχη περί ύφεσης λόγω κορονοϊού, υπογραμμίζοντας ότι το «τρένο» είχε αρχίσει ήδη να φεύγει από τις ράγες πριν από την εμφάνιση του Covid-19.

Σε κείμενο που αναρτήθηκε στις 11 Αυγούστου, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν ήδη σε τεχνική ύφεση όταν εμφανίστηκε ο κορονοϊός, αλλά τα περιοριστικά μέτρα μέτρα και ο καταστροφικός αντίκτυπος της υπάρχουσας κατάστασης στον τουρισμό, απέφεραν ένα ακόμη πιο βαρύ χτύπημα στην οικονομία της χώρας».

Παράλληλα, η Economist Intelligence Unit σημειώνει ότι «η εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό σημαίνει ότι πιθανότατα θα παρουσιαστεί συρρίκνωση στο ΑΕΠ, χειρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την τρέχουσα περίοδο. Ο τουρισμός αναμένεται να «υποφέρει» και την επόμενη χρονιά, εκτός εάν βγει στην αγορά ένα αποτελεσματικό εμβόλιο στο πρώτο μισό του 2021».

Στη συνέχεια, τονίζεται ότι αναμένεται μερική ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους, αλλά η πιθανότητα επιβολής νέων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας αυτόματα οδηγεί σε μία αδύναμη και ανισομερή ανάκαμψη στους επόμενους μήνες. 

Η ανάλυση ολοκληρώνεται με το εξής συμπέρασμα: «Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι αβέβαιες και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όσον αφορά την εγκυρότητα των προβλέψεών μας. Η τρέχουσα πρόβλεψή μας κάνει λόγο για συρρίκνωση της τάξης του 7,5% φέτος και για ανάκαμψη 3% το 2021.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις βασίζονται στο ότι δεν θα υπάρξει νέο γενικό lockdown τους επόμενους μήνες και το ότι θα υπάρξει η δυνατότητα χρήσης εμβολίου κατά του κορονοϊού έως το τέλος του 2021.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter