Εδαφική παραμόρφωση 14 εκ. από το σεισμό της Κρήτης κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel-1

Εδαφική παραμόρφωση 14 εκ. από το σεισμό της Κρήτης κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel-1

Η υπηρεσία geObservatory του Κέντρου Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ενεργοποιήθηκε και κατέγραψε -με χρήση εικόνων του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1- την εδαφική παραμόρφωση που προκλήθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη, μεγέθους 5,8 βαθμών, με εστιακό βάθος 10,4 χλμ. και επίκεντρο ένα χιλιόμετρο νοτιοανατολικά από το Αρκαλοχώρι, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εδαφική παραμόρφωση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού -με βάση τη δορυφορική συμβολομετρική απεικόνιση του πεδίου- εκτιμάται αρχικά σε 14 εκατοστά στην κατεύθυνση του δορυφόρου. Νέοι υπολογισμοί θα πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες προς επιβεβαίωση των μετρήσεων του πεδίου της παραμόρφωσης.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: 

Δορυφορική συμβολομετρική απεικόνιση του πεδίου εδαφικής παραμόρφωσης από τον σεισμό της Κρήτης στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, 06:17:21.17 (GMT).
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, 06:17:21.17 (GMT) πραγματοποιήθηκε ισχυρός σεισμός στην Κρήτη, μεγέθους 5.8 ML, με εστιακό βάθος 10.4 χλμ και επίκεντρο 1 χλμ νοτιοανατολικά από το Αρκαλοχώρι, σύμφωνα με στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Από τον σεισμό προκλήθηκαν υλικές καταστροφές στο Αρκαλοχώρι και στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος, ενώ υπήρξαν αρκετοί τραυματίες και μία ανθρώπινη απώλεια.
Η υπηρεσία geObservatory της επιχειρησιακής μονάδας “Κέντρο Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND” του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενεργοποιήθηκε και κατέγραψε την παραμόρφωση που προκλήθηκε με χρήση δορυφορικών εικόνων Sentinel-1, ανοδικής τροχιάς 102, της 23ης Σεπτεμβρίου 2021 και 29ης Σεπτεμβρίου 2021.
Στο συμβολογράφημα, όπου καταγράφεται η εδαφική παραμόρφωση, στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού, κάθε κροσσός συμβολής αντιστοιχεί σε 2,8 εκ. παραμόρφωσης στην κατεύθυνση δορυφόρου στόχου. Στην δορυφορική συμβολομετρική απεικόνιση, παρατηρούνται περίπου 5 κροσσοί συμβολής, που αντιστοιχούν σε παραμόρφωση 14 εκ. Νέοι υπολογισμοί θα πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες προς επιβεβαίωση των μετρήσεων του πεδίου παραμόρφωσης και των πρώτων παραμορφώσεων που διαφαίνονται στο συμβολογράφημα.
Όλα τα συμβολογραφήματα του σεισμού της Κρήτης είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του geΟbsevatory (http://geobservatory.beyond-eocenter.eu/).

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στο Ηράκλειο – Τσελέντης για Αρκαλοχώρι: Έπεσε όλη η περιοχή 15 εκατοστά απότομα, αυτό ήταν πολύ τραγικό (Video)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter