ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Ελλάδας για πλημμελή έρευνα σε υπόθεση βιασμού τουρίστριας στην Πάργα

ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Ελλάδας για πλημμελή έρευνα σε υπόθεση βιασμού τουρίστριας στην Πάργα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για πλημμελή έρευνα, τρία χρόνια μετά από καταγγελία νεαρής Βρετανίδας για βιασμό ενώ βρισκόταν για διακοπές στην Πάργα.

Το ΕΔΔΑ απεφάνθη ότι η ποινική διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα «υπολείπεται των απαιτούμενων προτύπων». Ο δικηγόρος της νεαρής από το Ντιούσμπερι, η οποία αναφέρεται ως «κυρία Χ», δήλωσε στον Guardian ότι «πρόκειται για ηθική νίκη»

«Πρόκειται για μια πραγματικά σημαντική απόφαση για τα δικαιώματα των θυμάτων σεξουαλικών εγκλημάτων στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ελπίδα μας είναι ότι θα βοηθήσει άλλες γυναίκες να αποφύγουν να περάσουν το ίδιο πράγμα, δεδομένης της δημοτικότητας της Ελλάδας μεταξύ των παραθεριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο», συμπλήρωσε ο Μάικλ Πόλακ.

Η «κυρία Χ» βρισκόταν διακοπές με τη μητέρα της στην Πάργα, όταν κατέθεσε μήνυση εναντίον ενός μπάρμαν του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με την κατάθεσή της, ο άνδρας την έσπρωξε σε ένα δωμάτιο και την κακοποίησε σεξουαλικά. Οι Αρχές προσήγαγαν τον ύποπτο για τρεις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων, η τότε 18χρονη καταγγέλλουσα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αναγνώριση, ενώ βρισκόταν στο ίδιο δωμάτιο με τον άνδρα.

«Ελήφθησαν δείγματα αίματος και η σωματική εξέταση που διενεργήθηκε από άνδρα γιατρό αποκάλυψε μώλωπες στα πόδια, τους μηρούς και τα γεννητικά της όργανα και διάτρηση του υμένα», ανέφερε το ΕΔΔΑ. Παράλληλα, στον Guardian επισημαίνεται ότι η αστυνομία συνόδευσε τη νεαρή σε αστυνομικό τμήμα της Πρέβεζας όπου της είπαν ότι «πρέπει να υπογράψει έγγραφα στα ελληνικά», ενώ δεν υπήρχε επίσημη μετάφραση.

Ο άνδρας που προσήχθη αρνήθηκε τις κατηγορίες ισχυριζόμενος ότι η επαφή ήταν συναινετική. Αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της δίκης, ωστόσο ένα χρόνο αργότερα το δικαστήριο έκρινε ότι «δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης», με την αστυνομία να παύει τις έρευνες.

Ο δικηγόρος της νεαρής κατήγγειλε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια δεν υπήρξε ενημέρωση για τις διαδικασίες, εν μέρει επειδή «κανένας δικηγόρος δεν ήταν πρόθυμος να την εκπροσωπήσει σε τοπικό επίπεδο».

Τον Ιούλιο του 2021, η γυναίκα προσέφυγε στο ΕΔΔΑ υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές Αρχές δεν μπόρεσαν να την προστατεύσουν ως θύμα έμφυλης βίας. «Το δικαστήριο όχι μόνο αποφάνθηκε ότι οι αρχές δεν διεξήγαγαν αποτελεσματική έρευνα, αλλά διαπίστωσε επίσης ότι παραβιάστηκαν διάφορα δικαιώματά της ως θύμα να ενημερώνεται για το τι συνέβαινε», σημείωσε ο δικηγόρος της, Μίκαελ Πόλακ.

Η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι η καταγγελία της «κυρίας Χ» είχε υποβληθεί εκπρόθεσμα και πως οι νομικές διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί. Οι επτά δικαστές του ΕΔΔΑ εξέτασαν την υπόθεση, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας τόνισαν ότι «οι αρχές δεν ενημέρωσαν τη γυναίκα για τα δικαιώματά της ως καταγγέλλουσα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός της για νομική συνδρομή, παρόλο που εκείνη είχε δηλώσει ρητά ότι ήθελε να διωχθεί και να τιμωρηθεί ο κατηγορούμενος».

Εν τέλει, η πλευρά της νεαρής καταγγέλλουσας κέρδισε τη δίκη, αποδεικνύοντας «πλημμελή προστασία της κοπέλας αλλά και την ελλιπή απονομή δικαιοσύνης».

«Η φύση του θέματος, η νεαρή ηλικία της προσφεύγουσας και το γεγονός ότι ισχυρίστηκε ότι βιάστηκε κατά τη διάρκεια των διακοπών της σε ξένη χώρα, απαιτούσαν μια ευαίσθητη προσέγγιση από τις αρχές», ανέφερε το ΕΔΔΑ, σημειώνοντας επίσης ότι δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψουν τον περαιτέρω ψυχικό τραυματισμό της κοπέλας.

«Δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια να διευκρινιστούν οι ασυμφωνίες ή να εκτιμηθεί η ψυχική κατάσταση και οι προσωπικές συνθήκες της προσφεύγουσας. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τον τρόπο με τον οποίο αξιολόγησαν την ιατροδικαστική έκθεση, η οποία στην πραγματικότητα δεν διέψευδε την εκδοχή της προσφεύγουσας για τα γεγονότα, δεν ήταν μεμονωμένα λάθη αλλά σημαντικές ελλείψεις», πρόσθεσαν οι δικαστές του ΕΔΔΑ.

Με πληροφορίες από Guardian

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter