ΕΔΕ για την στάση της αστυνομίας κατά τη χρυσαυγίτικη επίθεση σε σχολείο στο Πέραμα (Video)

ΕΔΕ για την στάση της αστυνομίας κατά τη χρυσαυγίτικη επίθεση σε σχολείο στο Πέραμα (Video)

Ένα ανεκδιήγητο περιστατικό με πρωταγωνιστές -για ακόμη μίαν φορά- μέλη της Χρυσής Αυγής διαδραματίστηκε σε δημοτικό σχολείο στο Πέραμα.

Oμάδα περίπου 20 ατόμων με επικεφαλής τον υπόδικο βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό, “όρμηξε” σε σχολείο και επιτέθηκε σε γονείς και δασκάλους ενόψει σύσκεψης  για το θέμα της φοίτησης των προσφυγόπουλων. Το σχολείο βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά που έχουν επιλεχθεί να ανοίξουν τις πόρτες τους στους πρόσφυγες μαθητές.

Δείτε το βίντεο που κατέγραψε το Star

Η σύσκεψη, παρά την επίθεση από τους νεοναζί, τελικά πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του δημάρχου και του αντιδημάρχου Παιδείας Περάματος, γονέων και δασκάλων.

Έξω από το σχολικό συγκρότημα ήταν συγκεντρωμένοι και… αγανακτισμένοι γονείς, οι οποίοι μετά το πέρας της σύσκεψης φώναξαν συνθήματα εναντίον του δημάρχου. Καταγγέλλεται ότι έξω από το σχολείο ήταν αστυνομικοί οι οποίοι παρέμεναν αμέτοχοι. Μάλιστα, η νεοναζιστική οργάνωση ισχυρίζεται ότι ο Ιωάννης Λαγός μετέβη στο σχολείο κατόπιν πρόσκλησης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. 

Οι καταγγελίες  σε μέσα ενημέρωσης για αδράνεια των αστυνομικών που βρίσκονταν έξω από το συγκεκριμένο σχολείο ανάγκασαν τις αρχές να διατάξουν ΕΔΕ για τον ρόλο της αστυνομίας στο περιστατικό.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ομάδες κρούσης της Χρυσής Αυγής πραγματοποιούν επιθέσεις στις γειτονιές του Περάματος. Τον Σεπτέμβριο του 2013, τάγμα εφόδου της νεοναζιστικής οργάνωσης επιτέθηκε σε μέλη του ΠΑΜΕ, αφήνοντας πίσω 9 τραυματίες. Ως επικεφαλής και εκείνης της επίθεσης είχε κατηγορηθεί ο Γιάννης Λαγός.

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Λαγός έχει κατηγορηθεί ως ενορχηστρωτής  αρκετών επιθέσεων, ενώ ήταν υπεύθυνος για τις ναζιστικές οργανώσεις στην Α’ και Β’ Πειραιά κατά την περίοδο που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας στη Νίκαια. Από το βράδυ της δολοφονίας έχει αποκαλυφθεί πλήθος συνομιλιών με τον Πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, όπως και συνομιλία με το Νίκο Μιχαλολιάκο 40 λεπτά μετά την δολοφονική επίθεση.

Στο… ανθολόγιο του Γιάννη Λαγού καταλογίζονται οι επιθέσεις στον κοινωνικό χώρο “Συνεργείο” στην Ηλιούπολη και η υπόθεση της βιαιοπραγίας και τρομοκράτησης των Αιγυπτίων Ψαράδων στο Πέραμα, για την οποία ο Γιάννης Λαγός φέρεται να δήλωσε ότι «από εδώ και στο εξής οι Αιγύπτιοι ψαράδες στο Κερατσίνι θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή».

Καταδικάζει το Υπουργείο Παιδείας

“Το σχολείο, που έχει επιλεγεί για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, δέχθηκε την εισβολή, ενώ ξεκινούσε η συνεδρίαση του Συλλόγου Γονέων. Οι ομάδα των Χρυσαυγιτών εισέβαλε στο σχολείο, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, επιχειρώντας να μεταβάλει τον εκπαιδευτικό χώρο σε αρένα πολιτικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης”, αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής  τόνισε: Η σημερινή εμφάνιση των Χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον υπόδικο Γιάννη Λαγό, δεν θα ματαιώσει τη λειτουργία του σχολείου για τα προσφυγόπουλα. Η υποχρέωση της Πολιτείας – που απορρέει τόσο από τον αξιακό, ηθικό κώδικα όσο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας – να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά των προσφύγων, θα τηρηθεί αταλάντευτα.

Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει την υποχρέωση να θωρακίσει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες από παρεμβάσεις εξωσχολικών, όποιοι κι αν είναι αυτοί, όποιους σκοπούς κι αν επιδιώκουν. Για το λόγο αυτό δεν έχει δοθεί σε κανέναν εξωσχολικό άδεια εισόδου στα σχολεία. Τα φαινόμενα βίας και ρατσιστικών εκδηλώσεων δεν έχουν θέση στο σχολείο».

ΣΥΡΙΖΑ: Δε θα επιτρέψουμε στους νεοναζί να στάξουν το δηλητήριό τους

Την επίθεση καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή του, και ο ΣΥΡΙΖΑ

“Οι προπηλακισμοί και η επίθεση εναντίον εκπαιδευτικών, και μάλιστα παρουσία των μαθητών τους, στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, από μέλη της ΧΑ υπό τις διαταγές και την καθοδήγηση του υπόδικου βουλευτή Λαγού, δείχνουν ότι η ΧΑ προσπαθεί να ξανασηκώσει κεφάλι. Τέτοια φαινόμενα οφείλουν να καταδικαστούν από κάθε δημοκρατικό πολίτη. Να είναι σίγουροι οι υπόδικοι εγκληματίες νεοναζιστές ότι ούτε η Πολιτεία, ούτε το συγκροτημένο δημοκρατικό, αντιφασιστικό κίνημα δεν θα τους αφήσει να στάξουν το δηλητήριο τους σε νεανικές ψυχές. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων, στο οποίο έχει ενταχθεί και το συγκεκριμένο σχολείο, οφείλει να συνεχιστεί απρόσκοπτα, όπως επιτάσσουν οι αξίες και οι αρχές του ανθρωπισμού μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής χώρας”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Την επίθεση καταδίκασε και το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας:  “Οι υπόδικοι νεοναζί επιστρέφουν για μια ακόμη φορά στον τόπο του εγκλήματος, στις ίδιες γειτονιές που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα. Σήμερα, ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν συνεχίζουν αμετανόητοι να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στις γειτονιές του Πειραιά. Καταδικάζουμε την ρατσιστική επίθεση της Χρυσής Αυγής σε δημοτικό σχολείο του Περάματος”.

“Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα επίθεση με τραμπουκισμούς της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής το γνωστό υπόδικο για εγκλήματα Γ. Λαγό, με την παρουσία και την ανοχή της αστυνομίας, ενάντια σε εκπαιδευτικούς και γονείς, σήμερα σε σχολείο στο Πέραμα, το οποίο προορίζεται να φοιτήσουν παιδιά θύματα του πολέμου”, σχολιάζει το ΚΚΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter