Οι διώξεις εκπαιδευτικών άλλαξαν πλέον… επίπεδο. Ασκούνται ακόμη και για δράσεις εκτός των σχολείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) που ασκήθηκε στην Εφη Λάζου με αφορμή την αντιπολεμική παράστασή της που δεν παιζόταν καν εντός δημόσιου σχολείου – την ανέβασε με την ομάδα των μαθητών που απαρτίζουν το θεατρικό εργαστήριο ΦΙΕΡΑ. Μάλιστα, είναι η δεύτερη φορά που εκπαιδευτικός καλείται να απολογηθεί –μετά την περίπτωση της Ελευθερίας Παλαιστίδου– επειδή «τολμά» να αναφέρει στους μαθητές το παλαιστινιακό ζήτημα.
«Δεν κάνει να μιλάμε…»
Η Εφη Λάζου, που είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Ζακύνθου, έχει στο παρελθόν κάνει διάφορες αντιπολεμικές δράσεις με στόχο τον προβληματισμό των παιδιών μέσα από την τέχνη. Στο ερώτημά μας αν περίμενε να της ασκηθεί δίωξη για μια δράση εκτός των δημόσιων σχολείων όπου διδάσκει επισημαίνει: «Δεν περίμενα ότι θα γίνει κάτι τέτοιο σε αυτό το πλαίσιο που το κάναμε. Ως ΣΕΠΕ Ζακύνθου είχαμε ανεβάσει αντιπολεμική παράσταση για την Ουκρανία το 2022 με το όνομα “Οι γερανοί της ειρήνης”, παράσταση δύο ωρών, όπου συμμετείχαν μαθητές από 15 δημοτικά σχολεία.
Τότε όλη η τοπική κοινωνία και οι εκπαιδευτικοί φορείς είχαν αγκαλιάσει την παράσταση. Πέρυσι ως σύλλογος κάναμε ακόμη μία προσπάθεια με τη δράση μας “Μια ζωγραφιά, ένα τραγούδι, ένα ποίημα για την Παλαιστίνη” και μάλιστα υπήρξε συντονισμός του ΣΕΠΕ, της ΕΛΜΕ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του νησιού. Τότε άρχισαν και οι περιορισμοί, με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού να ισχυρίζεται ότι οι ζωγραφιές είναι πολιτικού περιεχομένου πρέπει να γίνουν στον εξωσχολικό χώρο! Αρα δεν κάνει να μιλάμε στα σχολεία γι’ αυτό».
Ολα ξεκίνησαν όταν αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η αφίσα της παράστασης. Οπως εξηγεί στο Documento: «Η αφίσα στο Facebook αναρτήθηκε στις 22 Ιουνίου και την επομένη υπήρξαν σχόλια μίσους που ανήκουν αποκλειστικά σε ανθρώπους της ισραηλιτικής κοινότητας. Μόνο με έναν τίτλο, μια εικόνα, ένα όνομα καθιστούν ένα άτομο υπόλογο χωρίς να ξέρουν το ίδιο, τις σπουδές του, το περιεχόμενο του θεατρικού. Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν αυτά στις μέρες μας. Για μένα αυτό δείχνει μια κλιμάκωση της φίμωσης που θέλουν να επιβάλουν στα σχολεία, με τα θέματα που “ενοχλούν” να τα βαφτίζουν “πολιτική προπαγάνδα”».
Οπως λέει στο Documento η διωκόμενη καθηγήτρια, το ίδιο ισχύει και για το έγκλημα των Τεμπών: «Φέτος στα δύο χρόνια από το δυστύχημα των Τεμπών δεν μπορέσαμε να μιλήσουμε διότι μας απαγορεύτηκαν ζωγραφιές για τα Τέμπη στα σχολεία. Ζητήσαμε να μας εξηγήσουν πώς μια ζωγραφιά για το έγκλημα των Τεμπών συνιστά πολιτική προπαγάνδα. Μας επιβάλλεται ένα κλίμα που δεν πρέπει να κάνουμε κάτι».
Κύμα αλληλεγγύης
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έφερε το ζήτημα της δίωξης της Εφης Λάζου και στη Βουλή με ερώτηση δώδεκα βουλευτών του προς την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Είναι άγνωστο αν η θερινή ραστώνη θα επιτρέψει στην υπουργό να απαντήσει άμεσα στους βουλευτές, αλλά για την ΕΔΕ οι διαδικασίες κινούνται ταχύτατα.
Την ερχόμενη Τετάρτη 23 Ιουλίου η θεατρολόγος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, με την ίδια να δηλώνει συγκινημένη για το κύμα αλληλεγγύης που βιώνει αυτές τις μέρες: «Τα μηνύματα και τα λόγια που έχω λάβει από μαθητές, γονείς και συναδέλφους μού δίνουν δύναμη. Δεν έχει οριστεί πειθαρχικό παράπτωμα αλλά από τον φάκελο μπορώ να συμπεράνω πως αφορά το περιεχόμενο της παράστασης. Ποιο είναι το παράπτωμα βέβαια του έργου δεν λένε, ενώ μου ζήτησαν να προσκομίσω τα χαρτιά της παράστασης».
Διαβάστε επίσης
Πήγαν να εξαφανίσουν αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville
«Πιο έντονη η δεύτερη φάση του καύσωνα» – Πόσο θα διαρκέσει