«Έδινε νερό σε μετανάστες, τσακίστε τον»

«Έδινε νερό σε μετανάστες, τσακίστε τον»

Οι ένορκοι διχάστηκαν (τέσσερις ψήφισαν «ένοχος», τέσσερις «αθώος») και δεν εξέδωσαν ετυμηγορία. Ο ομοσπονδιακός δικαστής στο Τούσον της Αριζόνας κήρυξε τη δίκη περαιωθείσα χωρίς καταδικαστική απόφαση. Νίκη για τον κατηγορούμενο; Ναι μεν, αλλά ….

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν έβαλε την υπόθεση στο αρχείο και στις 2 Ιουλίου θα αποφασιστεί αν ο 36άχρονος Σκοτ Γουόρεν, γεωγράφος και πολιτικός ακτιβιστής από την Αριζόνα, θα ξαναδικαστεί! Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως 20 χρόνια. Το έγκλημά του ήταν ότι τοποθετούσε εφόδια (νερό, κονσέρβες, κουβέρτες, ρούχα, κρεβάτια) στα μυστικά περάσματα των μεταναστών από το Μεξικό στις ΗΠΑ, στη θανάσιμα επικίνδυνη έρημο της Αριζόνας.

Ο Γουόρεν είναι στέλεχος της οργάνωσης Όχι Άλλοι Θάνατοι (No More Deaths), η οποία αποτελεί πλατφόρμα κοινής δράσης υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, χριστιανικών οργανώσεων και μεμονωμένων ατόμων με αντικείμενο την παροχή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας σε όσους μετανάστες από τη Λατινική Αμερική επιλέγουν τον λεγόμενο «δρόμο του διαβόλου».

Σύλληψη ύστερα από βίντεο

Συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου 2018, λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση βίντεο της οργάνωσης που έδειχνε Αμερικανούς συνοριοφύλακες να κλοτσάνε, να αδειάζουν στο χώμα και να καταστρέφουν δεκάδες μπουκάλια με νερό τα οποία οι ακτιβιστές είχαν αφήσει για τους μετανάστες.

Σε πλήρη συντονισμό με την αντιμεταναστευτική υστερία του Τραμπ, οι τοπικές εισαγγελικές αρχές ενέταξαν το αδίκημα του Γουόρεν σε νόμο που ποινικοποιεί ως κακούργημα τη «συνωμοσία για τη μεταφορά και την παροχή ασύλου σε μετανάστες». Αλλοι οκτώ ακτιβιστές που συνελήφθησαν μαζί του καταδικάστηκαν σε μικρές ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι επιλέχτηκε ως κατάλληλος για να τιμωρηθεί παραδειγματικά.

«Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης μέσα σ’ αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Να στοχοποιεί ανθρώπους που δεν έχουν χαρτιά, πρόσφυγες και τις οικογένειές τους. Να ασκεί διώξεις για να ποινικοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια, την καλοσύνη και την αλληλεγγύη» δήλωσε ο Γουόρεν έξω από το δικαστήριο.

Αποθάρρυνση

Στη δεκαετία του 1990, πολύ πριν μιλήσει ο Τραμπ για τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον (στον Λευκό Οίκο από τον Ιανουάριο του 1993 έως τον Ιανουάριο του 2001) υιοθέτησε και νομοθέτησε τη λεγόμενη πρόληψη μέσω της αποθάρρυνσης (prevention through deterrence). Είναι μια πολιτική η οποία επίτηδες διοχετεύει τις μεταναστευτικές ροές στις επικίνδυνες ερημικές περιοχές των νότιων ΗΠΑ για να αποθαρρύνει και να «αναχαιτίσει» τη διάθεση των μεταναστών να επιχειρήσουν το μεγάλο ταξίδι.

Από τότε λήφθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και ενισχύθηκαν οι έλεγχοι στα περάσματα του Σαν Ντιέγκο και του Ελ Πάσο στο Τέξας, αφήνοντας ανοικτό τον δρόμο για τις φονικές ερήμους της Αριζόνας. Η πρόληψη μέσω της αποθάρρυνσης είναι η βάση και της σημερινής πολιτικής των ΗΠΑ στο ζήτημα.

Στις 10 Ιουνίου η κυβέρνηση του Μεξικού συμφώνησε προσωρινά με την κυβέρνηση Τραμπ να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του αριθμού των μεταναστών από την κεντρική και τη Νότια Αμερική οι οποίοι θέλουν να περάσουν παράνομα στις ΗΠΑ μέσω μεξικανικού εδάφους. Μεταξύ άλλων θα αναπτύξει 6.000 συνοριοφρουρούς στη μεξικανική μεθόριο με τη Γουατεμάλα και θα δεχτεί να απελαθούν στο Μεξικό μετανάστες που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ και είναι προφυλακισμένοι.

Αν μέσα σε 45 μέρες, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουλίου, η προσωρινή συμφωνία δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, οι δύο κυβερνήσεις θα εξετάσουν την εφαρμογή νέων, σκληρότερων αντιμεταναστευτικών μέτρων.

«Σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ κάτοικοι και εθελοντές να σταθούν αλληλέγγυοι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Αλλά πρέπει να στηρίξουμε και τις οικογένειές μας, τους φίλους μας και τους γείτονές μας σ’ αυτήν τη γη που απειλείται από τη στρατιωτικοποίηση των παραμεθόριων κοινοτήτων μας» Σκοτ Γουόρεν Γεωγράφος και πολιτικός ακτιβιστής από την Αριζόνα

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter