Εδώδιμα αποικιακά

Εδώδιμα αποικιακά

Ας υποθέσουμε ότι είσαι ένας σκληρά εργαζόμενος μικροβιοτέχνης που παράγει και πουλά, ας πούμε, μανταλάκια και έχεις πολύ μεγάλη χασούρα καθώς το κόστος παραγωγής κάθε δωδεκάδας είναι πολύ μεγαλύτερο της τιμής πώλησης (για παράδειγμα το κόστος παραγωγής ανά δώδεκα τεμάχια είναι €1,35, έναντι τιμής πώλησης της ίδιας ποσότητας €0,95) εξαιτίας του κόστους των πρώτων υλών, των λειτουργικών εξόδων και της φορολογίας (ενοίκια, ηλεκτρικό ρεύμα, μεταφορικά, ΦΠΑ, τεκμαρτή φορολόγηση).

Είναι φυσικό να κάνεις διαμαρτυρία μαζί με άλλους ομοιοπαθείς βιοτέχνες και να απαιτήσεις δυναμικά την εφαρμογή άμεσων μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής για την επιβίωσή σου.

Πώς θα σου φαινόταν αν άκουγες τον αρμόδιο υπουργό –Οικονομίας ή Ανάπτυξης φερειπείν– να υπόσχεται ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα διαθέτοντάς σου κι άλλη βιοτεχνική μονάδα (μέχρι σήμερα κλειστή) πέραν της υφιστάμενης για να τη δουλέψεις και να αυξήσεις το εισόδημά σου; Χωρίς βέβαια την παραμικρή μείωση κόστους παραγωγής;

Πόσο βλακώδης θα σου ακουγόταν η λύση της αύξησης του τζίρου (που προβάλλουν), αλλά με ταυτόχρονη αναλογική αύξηση της ζημίας (που αποκρύπτουν);

Κι όμως αυτό ακριβώς είπε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, αναφερόμενος στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις (το στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία των αγροτών στα εγκαίνια της 30ής Agrotica) οι οποίες στόχο έχουν την ουσιαστική μείωση της δαπάνης παραγωγής.

Ενώ το καλλιεργητικό κόστος έχει εκτιναχθεί λόγω της αισχροκέρδειας και το χάσμα των τιμών από το χωράφι στο ράφι γίνεται όλο και πιο δυσθεώρητο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης που προωθείται από την ΕΕ για παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις που καλλιεργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εφόσον προχωρήσουμε θα αποδεσμευτούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια, έτσι ώστε οι αγρότες μας να έχουν πρόσθετο εισόδημα από την πώληση των προϊόντων και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις».

Οσο για το κόστος της στρεμματικής καλλιέργειας που θα πολλαπλασιαστεί εξίσου, όπως και η χασούρα συνακόλουθα, «ούτε φωνή ούτε ακροατήριο!» (που ’λεγε μια θεια μου στο χωριό).

Κι επειδή η καραμέλα των εισαγόμενων κρίσεων δεν λιώνει ποτέ, συνέχισε να την πιπιλάει: «Το ζήτημα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό, για την αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης», ενώ αποφεύγοντας να συγκρουστεί με όλους όσοι αισχροκερδούν σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών αλλά και να μειώσει τη φορολογία, αναφέρθηκε πάλι σε επιδοτήσεις: «Εχει εκταμιευτεί πάνω από 1 δισ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε αγρότες για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».

Η κυβερνητική πολιτική της μπακαλικής (και) στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα θα οδηγήσει αναπόδραστα στον αφανισμό της αγροτικής παραγωγής, έτσι που θα δούμε το μαρούλι στο ράφι με την ένδειξη «εδώδιμα αποικιακά».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter