Έδωσε τα πάντα και εισέπραξε φωτογραφίες και κατανόηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Αν και ο πρόεδρος Τραμπ δεν βρήκε ούτε μία λέξη για την αναβάθμιση της επιθετικότητας της Τουρκίας, που εκ των πραγμάτων είναι το κυρίαρχο θέμα για την χώρα μας, το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει “εξαιρετική” την συνάντηση, ενώ ο πρωθυπουργός μιλώντας με τους δημοσιογράφους δήλωσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ»..

Η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, ως πυλώνα σταθερότητας εν μέσω περιοχών κρίσεων που αναμενόμενα ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ, είναι δεδομένη και θα πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της στρατηγικής μας σχέσης, είναι η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς που επίσης δηλώνει την ικανοποίησή της για “κατανόηση” των ελληνικών θέσεων.

Το τι έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε στις κάμερες αλλά και από τις διαρροές του κυβερνητικού επιτελείου στην συνέχεια: Στο γεωπολιτικό επίπεδο την προσήλωση της Ελλάδας στις καλές σχέσεις που περνούν μέσα από την αναβάθμιση των F-16 και την πιθανή μελλοντική αγορά των F-35, αλλά και την άνευ όρων αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης που περιλαμβάνει και τις τέσσερις βάσεις που πρόσφερε η χώρα μας. Εν ολοίγοις επιβεβαίωσε ότι είναι ο πιο σταθερός και προβλέψιμος εταίρος του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή ότι οι ΗΠΑ μπορούν να την θεωρούν δεδομένη, άνευ όρων. Το ερώτημα είναι τι πήρε σαν αντάλλαγμα ο Έλληνας πρωθυπουργός, έστω σαν αναγνώριση της καλής της συμπεριφοράς, εκτός βέβαια από τις ωραίες φωτογραφίες μετά συζύγων με τον αμερικανό Πρόεδρο. Ίσως το μεγαλύτερο όφελος της ελληνικής διπλωματίας... ήταν ότι ο απρόβλεπτος Ντόναλντ Τραμπ δεν μίλησε μπροστά στις κάμερες για τον καλό του φίλο, Ταγίπ Ερντογάν και ότι οι δύο χώρες που έχουν διαφορές, θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους. Αυτά δηλαδή που επαναλαμβάνει η αμερικανική διπλωματία παρά την αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας. Το ότι δεν βρήκε ούτε μία λέξη αποδοκιμασίας για την Τουρκία, δεν συνιστά επιτυχία της ελληνικής πλευράς.

Τα καλά λόγια του Ντόναλντ Τραμπ που προκάλεσαν ενθουσιασμό στην ελληνική κυβέρνηση ήταν για το “εντυπωσιακό comeback “που έκανε η ελληνική οικονομία:«Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αν και είναι αμφίβολο αν ήξερε τι έλεγε.

Αναλύθηκε το σύνολο “του πλέγματος των σχέσεων”

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο “κατά την συνάντηση αναλύθηκε το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων των δύο χωρών. Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία να επανεπιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσής τους. Σημειώθηκε δε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της συνάντησης ότι αυτή την περίοδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διάγουν την καλύτερή τους φάση”. Όπως ανέφερε ο πρωθυπυπουργός στους δημοσιογράφους “Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς τους οποίους θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις και ο αμυντικός τομέας, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της κατ´ ιδίαν συνάντησης, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον Αμερικανό Πρόεδρο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των μνημονίων που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, οι οποίες αποσταθεροποιούν ολόκληρη την ισορροπία στην περιοχή.

«Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στο Κυπριακό όπου επίσης αντιμετωπίζουμε αδιαλλαξία από την άλλη πλευρά. Από τον πρωθυπουργό τονίστηκε εκ νέου ότι η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο και η υλοποίηση του αγωγού East Med δεν στρέφεται εναντίον κανενός και αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Ρητή υπήρξε η διαβεβαίωση του Αμερικανού Προέδρου για τη συνεχιζόμενη στήριξή του στη στενή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τους δύο αυτούς εταίρους μας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι κοινός στόχος πρέπει να παραμείνει η διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε ή να περιορίσουμε προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση.

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος και F-35

Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις ενέργειες της κυβέρνησης για την βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, με την απλοποίηση των διαδικασιών επενδύσεων, έχοντας σαν πρότυπο την επένδυση στο Ελληνικό αλλά και την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων τονίζοντας ότι ο τομέας της αμυντικής συνεργασίας είναι εξίσου σημαντικός για ΗΠΑ και Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη στους δημοσιογράφους ότι ξεκινάει σύντομα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.

Συνεργασία στην Παιδεία

Συμφωνήθηκε, τέλος, η συνεργασία στον τομέα της Παιδείας θα πρέπει να ενισχυθεί και μέσω της ενδυνάμωσης του πλέγματος εκατέρωθεν υποτροφιών. Με αυτή τη στόχευση, το υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει, σε συνεργασία και με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την προώθηση διμερών προγραμμάτων για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Μεταξύ αυτών και πρόγραμμα που στοχεύει στην διευκόλυνση της προσέγγισης Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.