ΕΕ – Βρετανία ζητούν αποκλιμάκωση της έντασης από το Ιράν

ΕΕ – Βρετανία ζητούν αποκλιμάκωση της έντασης από το Ιράν

Η Βρετανία κάλεσε απόψε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή στη Βαγδάτη από αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα, τονίζοντας όμως ότι οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχός της, δικαιούται να αμύνεται απέναντι σε μια επικείμενη απειλή.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Έσπερ και πρόσθεσε: «Καλούμε όλες τις πλευρές να δεσμευτούν ότι θα αποκλιμακώσουν την κατάσταση».

«Με βάση το διεθνές δίκαιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δικαιούνται να αμύνονται απέναντι σε εκείνους που συνιστούν άμεση απειλή για τους πολίτες τους», κατέληξε.

Mπορέλ: Αναγκαία η αποκλιμάκωση

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ότι «είναι αναγκαία η αποκλιμάκωση» της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη.

Κατά τη συζήτηση αυτή με τον Ζαρίφ ο Μπορέλ τόνισε ότι είναι αναγκαίο οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και «να αποφύγουν οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση», όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό να γίνει σεβαστή η Συμφωνία της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPoA) η οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια ασφάλεια».

«Δεσμεύομαι να παίξω τον ρόλο του συντονιστή», πρόσθεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter