ΕΕ: Δεν θα πάρει τα 40 δις ο Όρμπαν λόγω παραβιάσεων του κράτους δικαίου

ΕΕ: Δεν θα πάρει τα 40 δις ο Όρμπαν λόγω παραβιάσεων του κράτους δικαίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργοποιήσει σύντομα έναν ισχυρό νέο μηχανισμό για τη μείωση της χρηματοδότησης προς την Ουγγαρία για τη διάβρωση των προτύπων κράτους δικαίου του μπλοκ, σύμφωνα με δήλωση στην οποία προέβη την Τρίτη η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ανακοίνωση έλαβε χώρα δύο ημέρες μετά τη νίκη του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν για τέταρτη συνεχή θητεία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Politico το ζήτημα της θητείας του Orbán στην εξουσία έχει απασχολήσει καθώς κατά τη διάρκεια της ο Ούγγρος ηγέτης πήρε σταδιακά τον έλεγχο των δημοκρατικών θεσμών και διοχέτευσε χρήματα των φορολογουμένων σε άτομα του περιβάλλοντός του.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ομάδα της ενημέρωσε την Ουγγαρία για την απόφασή της την Τρίτη, αφού εξέτασε τις απαντήσεις της Βουδαπέστης σε άτυπη επιστολή που έστειλε η Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τους προβληματισμούς της για το κράτος δικαίου.

«Εξετάσαμε προσεκτικά το αποτέλεσμα αυτών των ερωτήσεων», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Το συμπέρασμά μας είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα» συμπλήρωσε.

Η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα που  δίνει στην ΕΕ την εξουσία να περικόπτει εκατομμύρια ευρωπαϊκών κονδυλίων σε χώρες όπου διαπιστώνονται παραβιάσεις του κράτους δικαίου, θέτοντας σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό του μπλοκ, λέει το δημοσίευμα της Politico. Η απόφαση της Επιτροπής να προχωρήσει στην συγκεκριμένη τακτική κίνηση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής στην προθυμία των Βρυξελλών να ακολουθήσουν μέλη που κατηγορούνται για διαφθορά και αμαύρωση των δημοκρατικών θεσμών, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Μετά την επίσημη έναρξη της διαδικασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται μια μακρά διπλωματική αλληλεπίδραση με τη Βουδαπέστη. Στη συνέχεια, εναπόκειται στο Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο θα απαρτίζεται από εκπροσώπους κάθε χώρας μέλους, να καθορίσει τελικά εάν θα μειώσει την χρηματοδότηση, σημειώνει η Politico. Για την πραγματοποίηση ενός τέτοιο σεναρίου θα χρειαστεί «ειδική πλειοψηφία» — δηλαδή τουλάχιστον το 55 % των χωρών της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65 % του πληθυσμού του μπλοκ, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Απαντώντας στην ανακοίνωση της φον ντερ Λάιεν, ο υπουργός Gergely Gulyás — και επικεφαλής του επιτελείου του Orbán — επέκρινε τις Βρυξέλλες απευθυνόμενος στα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Politico.

Η Ουγγαρία χρησίμευσε εδώ και καιρό ως πεδίο πειραματισμού αναφορικά με  την ικανότητα της ΕΕ να καταπολεμά παραβιάσεις του κράτους δικαίου στις τάξεις της καθώς είναι εμφανές πως στην χώρα σημειώνεται έλλειμα δημοκρατίας.

Από την ανάληψη της εξουσίας το 2010, η κυβέρνηση του Ορμπάν εισήγαγε ένα νέο Σύνταγμα, και τροποποίησε το εκλογικό σύστημα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Politico. Ταυτόχρονα το κυβερνών κόμμα Fidesz επέκτεινε την επιρροή του στο δικαστικό σύστημα, στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και στον τομέα της εκπαίδευσης εκπαίδευσης, τοποθετώντας τους πιστούς του Orbán στο πηδάλιο των θεσμών που κυμαίνονται από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα έως ένα όργανο εποπτείας των μέσων ενημέρωσης, όπως υπογραμμίζεται στην Politico.

Ταυτόχρονα, η διαφθορά υψηλού επιπέδου έχει κατακλυστεί στην Ουγγαρία, με τα μέλη της οικογένειας του Orbán και τους στενούς φίλους του να αναρριχώνται σταδιακά στην κορυφή της οικονομικής πυραμίδας της Ουγγαρίας— εν μέρει χάρη στα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα δημόσιων συμβάσεων, όπως σημειώνει η Politico.

Ως αποτέλεσμα, ειδικοί και πολιτικοί αντίπαλοι αναφέρουν ότι η Ουγγαρία δεν είναι πλέον μια πλήρης δημοκρατία. Η ουγγρική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, αρνείται εδώ και καιρό ότι υπάρχουν προβλήματα με τη δημοκρατία στο εσωτερικό της, απορρίπτοντας τον νέο μηχανισμό ως πολιτικά υποκινούμενο εργαλείο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Politico.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter