ΕΕ για Ρωσία: Παραβιάζει τις κυρώσεις η πληρωμή σε ρούβλια

ΕΕ για Ρωσία: Παραβιάζει τις κυρώσεις η πληρωμή σε ρούβλια

Την προσπάθεια συνεχούς διαλόγου μεταξύ Κομισιόν και εταιριών ενέργειας και την προσπάθεια ανεύρεσης μιας από κοινού πρότασης γύρω από τον τρόπο πληρωμής τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας υπονοώντας πως η πληρωμή σε ρούβλια αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Κομισιόν και τις εταιρείες για μια κοινή προσέγγιση για τον τρόπο πληρωμής που θα είναι συμβατός με τους κανόνες της ΕΕ και θα σέβεται τα συμβόλαια. Η Επιτροπή έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα τις πρώτες κατευθύνσεις», είπε.

Ανέφερε μάλιστα πως οι υπουργοί της Βουλγαρίας και της Πολωνίας ενημέρωσαν το Συμβούλιο ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για διαταραχή παροχής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας πως η πρώτη «περιφερειακή Task Force» θα επισκεφθεί τη Σόφια στις 5 Μαΐου για να αποτιμήσει την κατάσταση.

«Οι υπουργοί εξέτασαν το επίπεδο προετοιμασίας της ΕΕ για τον επόμενο χειμώνα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συντονισμένα για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού για όλα τα κράτη-μέλη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γεμίσουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αποθήκες φυσικού αερίου, να βρούμε περισσότερους εναλλακτικούς προμηθευτές και να παρακολουθούμε την κατάσταση», ανέφερε η Γαλλίδα υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι χώρες-μέλη έχουν ήδη ξεκινήσει να γεμίζουν τις αποθήκες φυσικού αερίου.

Κλείνοντας ανέφερε ότι «τα κράτη-μέλη εργάζονται με την Επιτροπή, για να βάλουν σε εφαρμογή την κοινή πλατφόρμα προμήθειας φυσικού αερίου, κάτι το οποίο θα αποτελέσει σημαντική πρόοδο».

Την ίδια ώρα η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον χαρακτήρισε την διακοπή αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία ως «αδικαιολόγητη» και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα μήνυμα από τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να είναι η επόμενη. Απαντώντας σε ερώτηση γύρω από το αν κάποιες εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια, η κ. Σίμσον απάντησε ότι η Επιτροπή δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με αυτό, και ότι καμία εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.

Τέλος, σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας, σήμερα, οι αποθήκες φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι γεμάτες κατά 32% και συνεχίζουν να γεμίζουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter