ΕΕ: Η Κομισιόν προωθεί τη συμφωνία με τη Mercosur, παρά τις περιβαλλοντικές ανησυχίες

ΕΕ: Η Κομισιόν προωθεί τη συμφωνία με τη Mercosur, παρά τις περιβαλλοντικές ανησυχίες

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με χώρες της Λατινικής Αμερικής θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Η συμφωνία έχει μείνει στα συρτάρια των διαπραγματευτών εξαιτίας του φόβου ότι μια τέτοια συμφωνία μπορεί να έχει δραματικές περιβαλλοντικές συνέπειες στις χώρες της εμπορικής ένωσης Mercosur.

Μιλώντας μαζί με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, η φον ντερ Λάιεν είπε: «Και οι δύο πιστεύουμε ότι είναι τώρα η ώρα να συνάψουμε τη συμφωνία ΕΕ- Mercosur. Έχουμε τη φιλοδοξία, οι δυο μας, να το ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό, το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους».

Εξελίξεις μετά από καιρό

Η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του μπλοκ Mercosur – Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη – βρίσκεται σε εξέλιξη για πάνω από δύο δεκαετίες και οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται τώρα να επιταχύνουν τις συνομιλίες ενόψει της συνόδου κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής στα μέσα Ιουλίου. Ο λόγος που οι διαπραγματεύσεις είχαν κολλήσει στο πρόσφατο παρελθόν ήταν οι ανησυχίες στην Ευρώπη σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της συμφωνίας, και ειδικά για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο δάσος του Αμαζονίου.

Οι εμπορικοί διαπραγματευτές της ΕΕ παρουσίασαν ένα επιπλέον έγγραφο βιωσιμότητας στις χώρες της Mercosur νωρίτερα αυτό το έτος για να προσπαθήσουν να κατευνάσουν  τις ανησυχίες στην Ευρώπη σχετικά με την αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο. Η Γαλλία και η Αυστρία είναι μεταξύ εκείνων που αντιτίθενται στη συμφωνία εξαιτίας των κλιματικών και γεωργικών ανησυχιών. Η Επιτροπή πίεσε τη Mercosur να στείλει την απάντησή της στο έγγραφο, με τους αξιωματούχους να ελπίζουν να τη λάβουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Ανησυχίες από Λούλα

Αλλά ο Λούλα τόνισε τις ανησυχίες ότι το επιπλέον πρωτόκολλο πρόσθεσε υποχρεώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κυρώσεις εάν δεν τηρηθούν.

«Είπα στην πρόεδρο φον ντερ Λάιεν για τις ανησυχίες που έχουμε σχετικά με το πρόσθετο μέσο που ενισχύει τις υποχρεώσεις της Βραζιλίας και καθιστά τη Βραζιλία αντικείμενο κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας», είπε ο Λούλα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

«Η προϋπόθεση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των στρατηγικών εταίρων θα πρέπει να είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη και όχι η δυσπιστία ή οι κυρώσεις», πρόσθεσε.

Επίθεση φιλίας

Τη Δευτέρα, η επικεφαλής της Κομισιόν ξεκίνησε ένα εβδομαδιαίο ταξίδι στη Λατινική Αμερική, με προορισμό τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Χιλή και το Μεξικό, με την ελπίδα να φέρει αυτές τις χώρες πιο κοντά στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του αυξανόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού με την Κίνα και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση στράφηκε σε άλλους εμπορικούς εταίρους, «ομοϊδεάτες», για να βρει εναλλακτικές πηγές εμπορίου και κρίσιμα ορυκτά που απαιτούνται για την πράσινη μετάβασή της, καθώς και να βοηθήσουν στη μείωση της εξάρτησής της από την Κίνα.

Οι συνομιλίες της με τους προέδρους της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Χιλής και του Μεξικού θα προετοιμάσουν το έδαφος για τη συνάντηση της ΕΕ με 30 ηγέτες από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 17-18 Ιουλίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter