ΕΕ: Κοντά σε συμφωνία για τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια για τη στήριξη της Ουκρανίας

ΕΕ: Κοντά σε συμφωνία για τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια για τη στήριξη της Ουκρανίας

H βελγική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ελπίζει να υπάρξει σύντομα συμφωνία στο θέμα της χρησιμοποίησης των κερδών από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας για τη στήριξη της Ουκρανίας. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου και προεδρεύων του Συμβουλίου Ecofin, Βανσάν Βαν Πέντεγκεμ.

Στη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Ecofin (Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ), ο Βέλγος υπουργός ανέφερε ότι το Συμβούλιο έλαβε την πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτρoπής για το λεγόμενο δεύτερο βήμα (step II) αυτής της ενέργειας και τώρα οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες εργάζονται εντατικά πάνω σε αυτήν. Η πρόταση θα παρουσιαστεί σε επίπεδο πρεσβευτών των κρατών μελών της ΕΕ (Coreper), τη Δευτέρα, 15 Απριλίου, με στόχο να υπάρξει συμφωνία. Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η βελγική προεδρία «εργάζεται σκληρά» για να γίνει πραγματικότητα η χρήση των κερδών από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να παρασχεθεί ακόμα ένα μέσο βοήθειας στην Ουκρανία.

Όσον αφορά τη Διευκόλυνση για τη στήριξη της Ουκρανίας, μακροοικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ την περίοδο 2024-2027, το Συμβούλιο Ecofin έκανε απολογισμό της έναρξής της. Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, η ΕΕ εκταμίευσε στις 20 Μαρτίου, δάνειο ύψους 4,5 δισ. ευρώ ως χρηματοδοτική «γέφυρα» προς το Κίεβο και θα παράσχει επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ δάνειο αργότερα τον Απρίλιο.

Ο Β. Ντομπρόβσκις εξήγησε ότι οι ουκρανικές αρχές έστειλαν τον Μάρτιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρότασή τους για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα εφαρμόσουν την ερχόμενη τετραετία, με αντάλλαγμα τη βοήθεια της ΕΕ. Η Επιτροπή αξιολογεί επί του παρόντος το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ύστερα από τυχόν τροποποιήσεις θα προτείνει στο επόμενο Συμβούλιο Ecofin να το εγκρίνει. H έγκρισή του θα ανοίξει τον δρόμο προχρηματοδότησης ύψους 1,9 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, πιθανότατα τον Μάιο, είπε ο Β. Ντομπρόβσκις.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter