ΕΕ: Λέει «όχι» σε πληρωμές με ρούβλια και οδεύει για ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

ΕΕ: Λέει «όχι» σε πληρωμές με ρούβλια και οδεύει για ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Oλοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ η οποία διεξήχθη μετά το ρωσικό τελεσίγραφο για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται αύριο Τρίτη να παρουσιάσει το σχέδιό της για την επιβολή σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ως μέρος ενός νέου πακέτου κυρώσεων για τη Μόσχα.

Οι 27 Ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας, αναζήτησαν μια κοινή απάντηση στην απόφαση της Gazprom να διακόψει το φυσικό αέριο προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Ενέργειας της Γαλλίας Μπαρμπαρά Πομπιλί πρόκειται για ένα σημείο καμπής στην τρέχουσα κρίση, και η απόφαση της Ρωσίας αποτελεί μια μια προειδοποίηση καθώς οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ θα μπορούσε να είναι το επόμενο.

Η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, υπογράμμισε ότι η ως ΕΕ «ξεκαθαρίσαμε ότι πρόκειται για μονομερή αλλαγή των συμβάσεων η οποία είναι αντίθετη με τις διεθνείς συμβάσεις. Έχουμε εξηγήσει ότι οι συμβάσεις για τις πληρωμές είναι σαφείς. Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες πρόκειται να πραγματοποιήσουν την επόμενη πληρωμή σε εταιρείες φυσικού αερίου και προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα τι πρέπει να κάνουν και πρέπει να τους δώσουμε τη σαφήνεια που χρειάζονται. Ο μηχανισμός μετατροπής που διαχειρίζονται οι ρωσικές αρχές αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει δεκτός».

Οι 27 υπουργοί πρέπει επίσης να συμφωνήσουν σε μια σταδιακή παύση των αγορών ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, προκειμένου να σταματήσει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Κατά την παρέμβασή του στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανέφερε την ανάγκη άμεσης λήψης συντονισμένων μέτρων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, ιδίως των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τις εκρηκτικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας.

Υπέρ της επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και η Γερμανία

Η Γερμανία τάσσεται πλέον υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στην αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία, δήλωσε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ζητώντας ταυτόχρονα μια μεταβατική περίοδο μερικών εβδομάδων. Προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους καταναλωτές. «Το κράτος δεν μπορεί να αμβλύνει κάθε επιπλέον βάρος», είπε χαρακτηριστικά.

«Δημιουργήσαμε μια κατάσταση στην οποία η Γερμανία μπορεί να επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διακοπή της προμήθειας θα αφήσει τη χώρα ανεπηρέαστη – κυρίως δε τις ανατολικές περιοχές, διευκρίνισε ο κ. Χάμπεκ.

Διαβάστε επίσης

Γερμανία: Υπέρ της επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – «Ετοιμαστείτε για νέες αυξήσεις», προειδοποιεί ο υπ. Οικονομίας

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter