ΕΕ-Λευκορωσία: Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην Ένωση

ΕΕ-Λευκορωσία: Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην Ένωση

Εν αναμονή νέων κυρώσεων μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 27 στις Βρυξέλλες, κατά ανθρώπων και εταιρειών που συμβάλλουν στην εισροή χιλιάδων μεταναστών στα πολωνικά σύνορα, μια ενορχηστρωμένη μεταναστευτική κρίση σύμφωνα με τους Δυτικούς από τη Λευκορωσία, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα, ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Συμφωνήσαμε για την υιοθέτηση ενός νέου πακέτου κυρώσεων (…). Αυτό θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Θα είμαστε πλέον σε θέση να στοχεύσουμε όσους εκμεταλλεύονται ευάλωτους μετανάστες και διευκολύνουν την παράνομη διέλευση των συνόρων προς την ΕΕ».

Οι κατηγορίες κατά του Μινσκ πληθαίνουν, εστιάζοντας στο γεγονός ότι οργάνωσε αυτές τις μεταναστευτικές ροές σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο πέρυσι, μετά τις βίαιες καταστολές κατά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ενώ εκείνος αρνείται τις κατηγορίες.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η επανεκλογή Λουκατσένκο τον Αύγουστο του 2020, δεν αναγνωρίζεται από τους Ευρωπαίους.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά από αυτές τις εκλογές εναντίον αξιωματούχων του καθεστώτος της Λευκορωσίας στοχεύουν επί του παρόντος 166 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Λευκορώσου προέδρου. Περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με το ρόλο της Ρωσίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ μάλιστα, είπε ότι είναι προφανές ότι ο δικτάτορας της Λευκορωσίας, Λουκασένκο, κάνει αυτά που κάνει γιατί έχει τη στήριξη της Ρωσίας, κι’ ας υποστηρίζει η Ρωσία το αντίθετο. «Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι ο Λουκασένκο θα μπορούσε να κάνει αυτά που κάνει αν δεν είχε ισχυρή στήριξη από τη Ρωσία», ανέφερε ο Μπορέλ.

Μετά την αναγκαστική προσγείωση από το Μινσκ μιας πτήσης της Ryanair και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς, η ΕΕ συνέχισε τον Ιούνιο με νέο κύκλο κυρώσεων κατά του Μινσκ με τιμωρητικά μέτρα με στόχο τομείς της ποτάσας, του πετρελαίου και του καπνού. Απαγόρευσε επίσης σε αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας την πρόσβαση στον εναέριο χώρο της ΕΕ και τα αεροδρόμιά της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter