Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Μεξικό για την απειλή π εκτόξευσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών 30% στις εισαγωγές τους από την 1η Αυγούστου.
Το Μεξικό επέκρινε αυτό που χαρακτήρισε «άδικη συμφωνία» του Τραμπ και επέμεινε ότι η κυριαρχία του δεν είναι διαπραγματεύσιμη, ενώ η επικεφαλής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απείλησε να λάβει «ανάλογα αντίμετρα», εάν χρειαστεί. Και οι δύο δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι θα επιβάλει ακόμη υψηλότερους δασμούς εισαγωγών εάν κάποιος από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ αποφασίσει να προβεί σε αντίποινα.
Αυτή την εβδομάδα ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης νέους δασμούς σε εισαγόμενα αγαθά από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τον Καναδά και τη Βραζιλία από τον επόμενο μήνα.
Στην επιστολή που απέστειλε την Παρασκευή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Τραμπ έγραψε: «Είχαμε χρόνια να συζητήσουμε την εμπορική μας σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτά τα μακροπρόθεσμα μεγάλα και επίμονα εμπορικά ελλείμματα, που προκαλούνται από τις δασμολογικές και μη δασμολογικές πολιτικές σας και τα εμπορικά εμπόδια.
«Η σχέση μας, δυστυχώς, απέχει πολύ από το να είναι αμοιβαία», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος στην επιστολή του.
Στις επιστολές του προς την ΕΕ και το Μεξικό, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι εάν κάποιος εμπορικός εταίρος προβεί σε αντίποινα με δικούς του εισαγωγικούς δασμούς κατά των ΗΠΑ, θα ανταποδώσει αυξάνοντας τους δασμούς κατά παρόμοιο ποσοστό πάνω από το 30%.
Σε μια προηχογραφημένη συνέντευξη στο Fox News που προβλήθηκε το Σάββατο το βράδυ, ο Τραμπ δήλωσε ότι ορισμένες χώρες ήταν «πολύ αναστατωμένες τώρα», αλλά επέμεινε ότι οι δασμοί σήμαιναν ότι «εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια» «ρέουν».
Η ΕΕ υπήρξε συχνός στόχος της κριτικής του Τραμπ. Στις 2 Απριλίου, πρότεινε δασμό 20% για αγαθά από το μπλοκ, καθώς και δεκάδες άλλους εμπορικούς εταίρους. Στη συνέχεια απείλησε να αυξήσει τους δασμούς εισαγωγών της ΕΕ στο 50% καθώς οι εμπορικές συνομιλίες έχουν βαλτώσει.
Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες ήλπιζαν να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από την προθεσμία της 9ης Ιουλίου, αλλά δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις σχετικά με την πρόοδο.
Το 2024, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ένωση ήταν 235,6 δισεκατομμύρια δολάρια (202 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με το γραφείο του εμπορικού εκπροσώπου των ΗΠΑ.
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ παραμένει έτοιμη «να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία έως την 1η Αυγούστου».
«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης αναλογικών αντιμέτρων, εάν χρειαστεί», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
«Λίγες οικονομίες στον κόσμο φτάνουν στο επίπεδο ανοιχτότητας και τήρησης των δίκαιων εμπορικών πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε η δήλωσή της.
Τον περασμένο μήνα, ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με άλλους παγκόσμιους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά
Αποδοκιμασία Μακρόν, μιλά για αντίμετρα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι «αποδοκιμάζει έντονα» την ανακοίνωση του Τραμπ.
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο Γάλλος ηγέτης πρότεινε το σχέδιο της ΕΕ να «επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων».
Ο Μπερντ Λάνγκε, επικεφαλής της επιτροπής εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτήρισε την κίνηση του Τραμπ ως «χαστούκι στο πρόσωπο των διαπραγματεύσεων». Όπως είπε, «δεν ήταν τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς έναν βασικό εμπορικό εταίρο», προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να θεσπίσουν αντίμετρα ήδη από τη Δευτέρα.
Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν συμφωνία με τον Τραμπ. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε σε δήλωσή της ότι εμπιστεύεται πως θα μπορούσε να επιτευχθεί «μια δίκαιη συμφωνία», προσθέτοντας: «Δεν θα είχε νόημα να πυροδοτηθεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού».
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Ντικ Σοφ, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η ΕΕ «πρέπει να παραμείνει ενωμένη και αποφασιστική» στον στόχο της να επιτύχει μια «αμοιβαία επωφελή» συμφωνία. συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Ο Σύνδεσμος Αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας προειδοποίησε για την προοπτική αύξησης του κόστους για τους Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων και προμηθευτές και δήλωσε «λυπηρό το γεγονός ότι υπάρχει απειλή περαιτέρω κλιμάκωσης της εμπορικής σύγκρουσης».
Στην επιστολή του προς τον ηγέτη του Μεξικού, ο Τραμπ ανέφερε ότι η χώρα δεν είχε κάνει αρκετά για να εμποδίσει τη Βόρεια Αμερική να γίνει «Πεδίο Παιχνιδότοπου για το Εμπόριο Ναρκωτικών».
«Το Μεξικό με βοηθά να ασφαλίσω τα σύνορα, ΑΛΛΑ, αυτό που έχει κάνει το Μεξικό δεν είναι αρκετό», πρόσθεσε ο Τραμπ.
Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σάινμπαουμ, από τη μεριά της εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία.
«Πιστεύουμε, με βάση όσα συζήτησαν χθες οι συνάδελφοί μας, ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι, φυσικά, θα επιτύχουμε καλύτερες συνθήκες», δήλωσε η Σάινμπαουμ το Σάββατο.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος απέστειλε επιστολή στον Καναδά απειλώντας με δασμούς 35%.
Από το Σάββατο, η κυβέρνηση Τραμπ έχει προτείνει πλέον δασμολογικούς όρους σε 24 χώρες και την ΕΕ – που αποτελείται από 27 χώρες.
Στις 12 Απριλίου, υπενθυμίζεται ότι ο εμπορικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Πίτερ Ναβάρο, έθεσε ως στόχο την εξασφάλιση «90 συμφωνιών σε 90 ημέρες». Μέχρι στιγμής, ο αμερικανός πρόεδρος έχει ανακοινώσει τα περιγράμματα δύο τέτοιων συμφωνιών με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με άλλους.