EE: Νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν

EE: Νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν

Οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν τη Δευτέρα σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν, ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters. «Οι υπουργοί ενέκριναν ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν, στοχεύοντας αυτούς που ηγούνται της καταστολής. Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά τη βάναυση και δυσανάλογη χρήση βίας από τις ιρανικές αρχές εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», ανέφερε η προεδρία σε tweet, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Επιπλέον, πηγές πληροφόρησαν το Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα προσθέσουν 37 πρόσωπα στις κυρώσεις της ΕΕ κατά του Ιράν στη συνάντησή τους αυτή τη Δευτέρα.

Συγκρατημένος ο Μπορέλ

Ωστόσο, νωρίτερα τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζοσέπ Μπορέλ, έδωσε μια άλλη πτυχή του ζητήματος. Ο Μπορέλ επισήμανε ότι ο χαρακτηρισμός μιας οργάνωσης ως τρομοκρατική «είναι κάτι που δεν μπορεί να κριθεί χωρίς απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Δεν μπορείς να πεις ότι ‘σε θεωρώ τρομοκράτη επειδή δεν μου αρέσεις’», είπε στους δημοσιογράφους, καθώς έφτανε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Την περασμένη Παρασκευή, το Ευρωκοινοβούλιο προέτρεψε με ψήφισμά του την ένταξη τόσο του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ όσο και του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί στις λίστες κυρώσεων, ενώ προτείνει να ενταχθούν οι Φρουροί της Επανάστασης (IRGC) στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Πιο θερμή η Μπέρμποκ

Φτάνοντας στην ίδια συνάντηση, η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ είπε ότι η ΕΕ πρέπει να συζητήσει για να τεθεί ο IRGC στη λίστα κυρώσεων. «Βλέπουμε ακόμα στο Ιράν ένα βάναυσο καθεστώς εναντίον του ίδιου του πληθυσμού του. Το ιρανικό καθεστώς, οι Φρουροί της Επανάστασης τρομοκρατούν τον πληθυσμό τους μέρα με τη μέρα», είπε η Μπέρμποκ.

Επιδεινούμενες σχέσεις

Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και της Τεχεράνης έχουν επιδεινωθεί καθώς οι προσπάθειες αναβίωσης του πυρηνικού προγράμματος έχουν σταματήσει. Η Τεχεράνη έχει επίσης συλλάβει αρκετούς Ευρωπαίους υπηκόους και το μπλοκ γίνεται ολοένα και πιο επικριτικό για τη συνεχιζόμενη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών και τη μεταφορά ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία.

Ο IRGC ιδρύθηκε λίγο μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 για να προστατεύσει το σιιτικό σύστημα εξουσίας και να παρέχει ένα αντίβαρο στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις. Έχει περίπου 125.000 στρατιώτες με μονάδες στρατού, ναυτικού και αεροπορίας. Διοικεί επίσης τη θρησκευτική πολιτοφυλακή Μπασίτζ, μια εθελοντική παραστρατιωτική δύναμη πιστή στο κληρικό κατεστημένο που χρησιμοποιείται συχνά για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter