EE: Πολωνία, Ουγγαρία και η Τσεχία παραβίασαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία αρνούμενες να δεχθούν πρόσφυγες

EE: Πολωνία, Ουγγαρία και η Τσεχία παραβίασαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία αρνούμενες να δεχθούν πρόσφυγες

Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία παραβίασαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία αρνούμενες να δεχθούν αιτούντες άσυλο που έφθασαν στη Ευρωπαϊκή Ένωση στη διάρκεια του χαώδους καλοκαιριού του 2015, σύμφωνα με έναν συμβουλευτικό θεσμό στο ανώτατο δικαστήριο της Ένωσης.

Οι τρεις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης αρνήθηκαν να δεχθούν οποιονδήποτε από αυτούς τους πρόσφυγες και μετανάστες, επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια, και αμφισβήτησαν τη νομική βάση της απόφασης της ΕΕ να αναθέσει σε κάθε χώρα να δεχθεί έναν ορισμένο αριθμό από τους ανθρώπους αυτούς.

Η υπόθεση κατέληξε στο δικαστήριο και η γενική εισαγγελέας, που συμβουλεύει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ), δήλωσε σήμερα πως το δίκαιο της ΕΕ πρέπει να τηρείται και πως η αρχή της ΕΕ για αλληλεγγύη «συνεπάγεται υποχρεωτικά κάποιες φορές την αποδοχή του μοιράσματος των βαρών».

Το ECJ δεν είναι υποχρεωμένο, αλλά συνήθως ακολουθεί την άποψη του γενικού εισαγγελέα. Η απόφαση στην υπόθεση αυτή αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους. Το ECJ μπορεί να επιβάλει πρόστιμα στις χώρες μέλη που παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιοτρ Μούλερ, σχολιάζοντας την άποψη της γενικής εισαγγελέα ‘Ελενορ Σάρπστον, είπε πως «το να εγγυόμαστε την ασφάλεια των πολιτών μας είναι ο πιο σημαντικός σκοπός της κυβερνητικής πολιτικής. Οι πράξεις μας υπαγορεύθηκαν από τα συμφέροντα των Πολωνών πολιτών και την ανάγκη για προστασία απέναντι στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση».

Διαβάστε επίσης: Ευρω-χαστούκι στην Κυβέρνηση για το νομοσχέδιο περί ασύλου και πρόσφυγες

Εκτός από τη μετανάστευση, οι εθνικιστικές κυβερνήσεις στην Πολωνία και στην Ουγγαρία έχουν έρθει επίσης σε σύγκρουση με την ΕΕ για θέματα κράτους δικαίου και πολιτικών για το κλίμα.

Η Γερμανία έχει προειδοποιήσει για μια επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 στην ΕΕ εκφράζοντας ανησυχία για αναζωπύρωση των αφίξεων από την Τουρκία.

Το 2015 περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή έφθασαν στην ΕΕ, μια εισροή που ανάγκασε την ΕΕ να σπεύσει να παράσχει καταφύγιο και ασφάλεια.

Η ΕΕ προσπάθησε να εισαγάγει ποσοστώσεις για την αυτόματη κατανομή των αιτούντων άσυλο ανάμεσα στα κράτη–μέλη προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες της Μεσογείου όπου έφθαναν οι περισσότεροι πρόσφυγες.

Όμως η σφοδρή αντίδραση της Βαρσοβίας, της Βουδαπέστης και άλλων πρωτευουσών είχε ως αποτέλεσμα να αποτύχει η προσπάθεια αυτή – τέσσερα χρόνια τώρα, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη για το πώς η Ένωση θα διαχειριστεί εκείνους που ζητούν καταφύγιο από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή ή από τη φτώχεια και τις συγκρούσεις στην Αφρική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter