Κινητή Τηλεφωνία: ΕΕΤΤ εναντίον Επιτροπής Ανταγωνισμού για την έρευνα

Κινητή Τηλεφωνία: ΕΕΤΤ εναντίον Επιτροπής Ανταγωνισμού για την έρευνα

Κάνει λόγο για αντιφατικά στοιχεία και αμφιβόλου αξιοπιστίας μεθοδολογία

Η δημοσίευση της μελέτης Rewheel προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Είναι η αρχή η οποία εποπτεύει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε έκανε λόγο για μελέτη η οποία «εμφανίζει παράδοξα και εν πολλοίς αντιφατικά στοιχεία ενώ η μεθοδολογία που ακολουθεί είναι αμφιβόλου αξιοπιστίας».

Στην ίδια ανακοίνωση γινόταν λόγος για «σύγκριση πακέτων που δεν είναι αντιπροσωπευτικά της μέσης χρήσης στην ελληνική αγορά καθώς δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην επιβάρυνση της φορολογίας ή σε άλλα χαρακτηριστικά όπως η χρονική δέσμευση του συμβολαίου, η επιδότηση συσκευής ή η εκπτωτική πολιτική». Η αντίδραση της ΕΕΤΤ προκάλεσε πολλά ερωτήματα. Μια ανεξάρτητη αρχή εμφανίζεται να επιτίθεται κατά μιας άλλης ανεξάρτητης αρχής αντί να σταθεί στο αποτέλεσμα της έρευνας, να το αξιολογήσει και να προχωρήσει σε έρευνα για τις πρακτικές των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Το Documento επικοινώνησε με την ΕΕΤΤ για το συγκεκριμένο θέμα. Οπως ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κωνσταντίνος Μασσέλος, οι λόγοι της αντίδρασής της έχουν να κάνουν με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η φινλαδική εταιρεία στις αναλύσεις της οι οποίες, όπως ανέφερε, έχουν αμφισβητηθεί στη διεθνή βιβλιογραφία.

«Ο ρόλος των ανεξάρτητων αρχών είναι να προστατεύουν τους πολίτες και όχι να προσπαθούν να πάρουν περισσότερες αρμοδιότητες η μία από την άλλη» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Ολες οι μελέτες που έχουμε δει κατά καιρούς χρησιμοποιούν τρία δεδομένα: τις τιμές καταλόγου, τη φορολογία και την αγοραστική δύναμη μιας χώρας. Ωστόσο στο κομμάτι της σύγκρισης μπαίνουν κι άλλοι παράγοντες. Για παράδειγμα, ορισμένες χώρες έχουν επενδύσει στην πολιτική σταθερής ευρυζωνικότητας και άλλες στην κινητή ευρυζωνικότητα. Είναι άδικη μια τέτοιου είδους σύγκριση».

Τα αποτελέσματα εξέτασαν διακεκριμένοι καθηγητές

Κύκλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού αντικρούουν πάντως τους ισχυρισμούς του επικεφαλής της ΕΕΤΤ. Οπως σημειώνουν στο Documento, η επιτροπή παρήγγειλε από τη φινλαδική εταιρεία τη συγκεκριμένη έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει «τις επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας στην ψηφιακή οικονομία», ενώ σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού επισημαίνουν πως «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ στην οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει αρμοδιότητες στις τηλεπικοινωνίες, με αποτέλεσμα οι καταγγελίες που δέχεται να διαβιβάζονται στην ΕΕΤΤ».

Σε ό,τι αφορά την έρευνα της Rewheel και τη μεθοδολοία που χρησιμοποιεί, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν στο Documento πως προτού δημοσιευτούν τα αποτελέσματα της έρευνας στάλθηκαν και σε διακεκριμένους καθηγητές σε ζητήματα ανταγωνισμού στο εξωτερικό. Επίσης η μελέτη της Rewheel επικαλείται στοιχεία και μελέτες τα οποία χρησιμοποιεί και η Κομισιόν.

Υψηλή φορολογία και αντεπιχειρήματα της Rewheel

Ενα από τα ζητήματα που πραγματεύεται η μελέτη της Rewheel είχε να κάνει με το κατά πόσο οι υψηλές τιμές στην Ελλάδα σχετίζονται και με την υψηλή φορολογία. Κάτι που επικαλούνται και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η υψηλή φορολογία δεν ευθύνεται για τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές στη χώρα.

Προς επίρρωση αυτού παρέθεσαν τον πραγματικό λογαριασμό ενός καταναλωτή που εγγράφεται στο πακέτο της Cosmote «Mobile 1500» με αναγραφόμενη λιανική τιμή 29,90 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο χρήστης του εν λόγω πακέτου πληρώνει μηνιαία τιμή ύψους 14,3 ευρώ προ φόρου κινητής τηλεφωνίας 12% και ΦΠΑ 24% για ένα συμβόλαιο που περιλαμβάνει μόνο 200 λεπτά ομιλίας προς όλα τα εθνικά δίκτυα και 200 megabytes δεδομένων.

Ωστόσο, εάν αυτός ο καταναλωτής δεν είχε εγγραφεί στην ευρυζωνική υπηρεσία σταθερής τηλεφωνίας της Cosmote (συνεπάγεται έκπτωση 20% στον μηνιαίο λογαριασμό κινητής), τότε η μηνιαία χρέωση στο πρόγραμμα κινητής (προ φόρου κινητής τηλεφωνίας 12% και ΦΠΑ 24%) θα ήταν ακόμη υψηλότερη, δηλαδή 17,5 ευρώ αντί για 14,3.

Επίσης ο Ελληνας καταναλωτής πληρώνει 14,3 ευρώ (προ φόρων) ανά μήνα για να αγοράσει 200 λεπτά ομιλίας προς όλα τα εθνικά δίκτυα και ένα μικρό επίδομα δεδομένων 0,2 gigabyte. Αντίθετα, στη Γερμανία, στις Κάτω Χώρες, στην Αυστρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο οι καταναλωτές αγοράζουν με 13,2 ευρώ (προ φόρων), ή ακόμη λιγότερα, προγράμματα 4G κινητής που παρέχουν 5-100 gigabytes δεδομένων και απεριόριστα λεπτά ομιλίας και sms. Αντιλαμβάνεται κανείς τις υψηλότερες τιμές στη χώρα μας.

Η μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι καταναλωτές στην Ελλάδα πληρώνουν 10-20 ευρώ τον μήνα για να αγοράσουν προγράμματα με ελάχιστα δεδομένα. Οπως για παράδειγμα 200 megabytes, «ενώ σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ όπου το γενικό επίπεδο τιμών καταναλωτή είναι πολύ υψηλότερο οι καταναλωτές αγοράζουν 5-100 gigabytes με περίπου 15 ευρώ τον μήνα».

Τι απαντούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στο Documento

WIND: Γενικά συμπεράσματα και δογματικές απόψεις

«…Η συγκεκριμένη “μελέτη” δίνει την εντύπωση πρόθεσης να στηρίξει προϋπάρχουσες απόψεις. Γίνεται εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων με αναφορές είτε σε ένα “προσεκτικά” επιλεγμένο πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας είτε σε μια χώρα η οποία κατά περίπτωση είναι πιο “ενδεδειγμένη” (από τη Μάλτα έως τον Καναδά…). Διατυπώνονται δογματικές απόψεις με μοναδική αναφορά σε μία μόνο, προφανώς “επιλεγμένη” πηγή ή σε πηγές που είναι μελέτες της ίδιας της εταιρείας συμβούλων. Αγνοείται πλήρως η καρτοκινητή ενώ αποτελεί πάνω από το μισό της ελληνικής αγοράς. Απορρίπτεται συλλήβδην η παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως βέλτιστη πρακτική κοινή χρήση υποδομών (network sharing), αγνοώντας την προφανώς θετική επίδραση σε τομείς όπως η ποιότητα των υπηρεσιών, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η μείωση κόστους. Εκπληκτοι επίσης μάθαμε ότι η υψηλή φορολογία στην Ελλάδα (η υψηλότερη της Ευρώπης) δεν έχει επίπτωση στις τελικές τιμές που πληρώνει ο Ελληνας καταναλωτής. Και πάλι, με αποδεικτικό στοιχείο ένα μόνο πρόγραμμα της Cosmote και μια μελέτη, πάλι κατά σύμπτωση, της ίδιας εταιρείας… Παράλληλα, στη μελέτη γίνεται εκτενής –πλην όμως χωρίς κανένα έρεισμα– αναφορά σε τιμές παγίων κινητής των €60, €70, ακόμη και €150/μήνα και αναρωτιόμαστε σε ποιο παράλληλο σύμπαν υπάρχουν αυτές οι τιμές. Το αβάσιμο των παραπάνω αποδεικνύεται πλήρως από την απλή και μόνο ανάγνωση των πραγματικών δεδομένων που ουδέποτε αναζητήθηκαν…

Το 80% των πελατών συμβολαίου της Wind έχει πάγιο που είναι κάτω των €30/μήνα με όλους τους φόρους και τέλη κινητής (και κάτω από €22 χωρίς φόρους και τέλη), έχοντας μέση πραγματική χρήση mobile internet 1,5 GB τον μήνα… Ακόμη όμως δεν είναι αργά… θα χαρούμε να τους εξυπηρετήσουμε και να πάρουν το Wind One1, που συνδυάζει κινητό με 1.500 λεπτά και 5Gb και σταθερό με 100 Mbps, με €55 με όλους τους φόρους και τέλη κινητής (παρεμπιπτόντως η τιμή είναι €40,9 χωρίς φόρους και τέλη, αλλά αυτά σύμφωνα με την εταιρεία Rewheel δεν αυξάνουν σημαντικά την τελική τιμή)…»

Cosmote: Μειώνουμε συνεχώς και σημαντικά τις τιμές

«Λειτουργώντας σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά και παρά την κρίση και την υψηλή φορολογία, η Cosmote μειώνει συνεχώς και σημαντικά τις τιμές κινητής. Στα data τον τελευταίο χρόνο η τιμή ανά GB έχει μειωθεί κατά 80% και κυμαίνεται από 0,5 έως 0,99 ευρώ καθώς η Cosmote έχει πενταπλασιάσει τον διαθέσιμο όγκο στα πακέτα mobile Internet για τους πελάτες της. Αντίστοιχα έχουν αυξηθεί τα data που περιλαμβάνονται και στα προγράμματα φωνής, sms και δεδομένων…»

Vodafone: Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι προ φόρων τιμές στην Ελλάδα

«Με βάση τα πραγματικά στοιχεία, οι προ φόρων τιμές των υπηρεσιών κινητής στην Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά 10-15% και μόνο μετά τον υπολογισμό των φόρων τοποθετούνται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Μια μείωση των φόρων θα μπορούσε να βοηθήσει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών. Εγκυρες πρόσφατες μελέτες όπως είναι του ΙΟΒΕ και της εταιρείας OVUM έχουν τεκμηριώσει ότι η φορολογία

λειτουργεί καταλυτικά στην επιβάρυνση των καταναλωτών. Επίσης, όπως προκύπτει από τα πραγματικά στοιχεία και επιβεβαιώνεται από τις σχετικές έρευνες, για την αποτύπωση της πραγματικής εικόνας του κόστους υπηρεσιών κινητής στην Ελλάδα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα όντως διαθέσιμα πακέτα, η πραγματική χρήση των υπηρεσιών και η διαφορά ανάμεσα στις ονομαστικές και τις πραγματικές τιμές».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter