ΕΦ.ΣΥΝ. για δίωξη Βαξεβάνη: Η ερευνητική δημοσιογραφία στο εδώλιο

ΕΦ.ΣΥΝ. για δίωξη Βαξεβάνη: Η ερευνητική δημοσιογραφία στο εδώλιο

Πλήρη κάλυψη στον δημοσιογράφο-εκδότη Κώστα Βαξεβάνη από την Εφημερίδα των Συντακτών με τα στρατοδικεία που στήνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά δημοσιογράφων και Μέσων Ενημέρωσης που τολμούν να ασκήσουν κριτική και να τιμήσουν το λειτούργημα του δημοσιογράφου και την ερευνητική δημοσιογραφία.

Σε δύο διαφορετικά άρθρα (μεταξύ των οποίων το κύριο άρθρο της εφημερίδας) και χτύπημα στην πρώτη σελίδα η Εφ.Συν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθιστώντας απολύτως υπεύθυνη την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στρέφεται εναντίον των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων που ασκούν αντιπολίτευση, με μοχλό τις δικαστικές διώξεις, ώστε να εξασφαλίσει την ασυδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος» σημειώνει μεταξύ άλλων και προσθέτει:

«Η απάντηση επί εποχής Μητσοτάκη είναι απλή. Αγωγές, μηνύσεις και, στη χειρότερη περίπτωση, κατευθείαν ενοχή. Η Τέταρτη Εξουσία δεν έχει πλέον το δικαίωμα να ελέγχει και να κρίνει τις κυβερνητικές πρακτικές και τις σκανδαλώδεις βουτιές στο δημόσιο χρήμα, αλλά μόνο να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όσων την ταΐζουν ή την επιβραβεύουν με αξιώματα.»

Στο δεύτερο άρθρο μάλιστα σημειώνει:

«Είναι φανερό πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή επιχείρηση δίωξης της ελευθερίας του Τύπου, ενώ η χώρα γυρίζει δεκαετίες πίσω και το μήνυμα είναι σαφέστατο.

Οι πολιτικοί μιας συγκεκριμένης καθεστωτικής κατηγορίας θα βρίσκονται έξω από τον έλεγχο της Δικαιοσύνης και ο Τύπος θα σιωπά, είτε με το καλό είτε με το άγριο.

Πρόκειται για έργο Κυριάκου Μητσοτάκη»

Επιχείρηση φίμωσης της δημοσιογραφίας

Αντα Ψαρρά

Βαρύ κατηγορητήριο κατά του εκδότη της εφημερίδας «Documento», Κώστα Βαξεβάνη, για την υποτιθέμενη «σκευωρία» στην υπόθεση Novartis

● Έχει προηγηθεί η κλήση της Γιάννας Παπαδάκου και του Αλέξανδρου Τάρκα

● Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στρέφεται εναντίον των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων που ασκούν αντιπολίτευση, με μοχλό τις δικαστικές διώξεις, ώστε να εξασφαλίσει την ασυδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Κλήση σε απολογία και μάλιστα με βαρύ κατηγορητήριο έλαβε χθες και o δημοσιογράφος, εκδότης του «Documento», Κώστας Βαξεβάνης. Η ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου –που συγκροτήθηκε μετά την προειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να αφήσουν το σκάνδαλο της Novartis στην… άκρη και να στοχοποιήσουν ως «σκευωρούς» τον πρώην αν. υπουργό Δ. Παπαγγελόπουλο, τους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης που το διερεύνησαν και δημοσιογράφους που το αποκάλυψαν– καλεί ως κατηγορούμενο και τον Κ. Βαξεβάνη. Προηγήθηκαν οι κλήσεις σε απολογία των δημοσιογράφων Αλέξανδρου Τάρκα και Γιάννας Παπαδάκου. Οι δημοσιογράφοι καλούνται, όχι ως μάρτυρες, προκειμένου να καταθέσουν τα όποια στοιχεία έχουν στην κατοχή τους, αλλά ως κατηγορούμενοι, με βαριές μάλιστα κατηγορίες.

Με ευλαβική –όπως αποδεικνύεται– προσήλωση στο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Κ. Αλεβιζοπούλου αποφάσισε να καλέσει και τον Κ. Βαξεβάνη απευθείας ως ύποπτο για: συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού διά της εκθέσεως σε δίωξη ή τιμωρία κάποιου αθώου κατά συρροή, συνέργεια διά της μεταχειρίσεως παρανόμως εκβιαστικών μέσων για να πετύχουν οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορουμένου ή μάρτυρα, συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και εγκληματική οργάνωση-συμμορία.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πόρισμα της πλειοψηφίας, «Υπήρχε οργάνωση μεταξύ επτά τουλάχιστον προσώπων, των Παπαγγελόπουλου, Τουλουπάκη, Ντζούρα, Μανώλη, Φιλιππάκη, Τάρκα, Παπαδάκου, με συμπίπτουσες βουλήσεις για τη διενέργεια εγκλημάτων. Η συγκεκριμένη συμμορία οργανώνονταν κάθετα, με δομή που ξεκινούσε από την εκτελεστική εξουσία, τον Δ. Παπαγγελόπουλο, βραχίονα την εισαγγελία διαφθοράς και όργανο από το οποίο εκκινούσαν έρευνες ή εκτοξεύονταν απειλές ή δημιουργούνταν κλίμα από τις εφημερίδες “Δημοκρατία”, “Documento” και τις τηλεοπτικές εκπομπές της Γιάννας Παπαδάκου».

Όπως είναι βέβαια γνωστό, σε ό,τι αφορά τους εισαγγελείς Ντζούρα και Μανώλη, ήδη η Δικαιοσύνη έθεσε τις κατηγορίες εναντίον τους στο αρχείο. Επίσης, η πλειοψηφία της Βουλής δε δέχτηκε καν να καταθέσει ο Κ. Βαξεβάνης, ενώ οι κατηγορίες εναντίον των «σκευωρών» προήλθαν από μηνύσεις των πολιτικών, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση του σκανδάλου και από μεταχρονολογημένες μαρτυρίες προσώπων που είχαν ήδη δοσοληψίες με τη Δικαιοσύνη ή αντιδικίες με τους κατηγορούμενους αλλά και από εισαγγελείς που ήρθαν αντιμέτωποι με πειθαρχικές ποινές.

Ενώ όμως το σκάνδαλο της Novartis δεν έχει ακόμα εκδικαστεί, ενώ οι ένοχοι δεν έχουν οδηγηθεί στο δικαστήριο, ενώ οι δικογραφίες των Γεωργιάδη, Αβραμόπουλου ακόμα εκκρεμούν –σε αντίθεση με εκείνη για τον Α. Λοβέρδο–, έχει προεξοφληθεί όχι μόνο η σκευωρία αλλά και οι ένοχοι.

Σύμφωνα με τη δικαιολογημένα οργισμένη ανάρτηση της εφημερίδας «Documento», «Κόντρα σε κάθε νομική επιταγή που ισχύει στις ευνομούμενες Πολιτείες, χωρίς καν να έχει προηγηθεί η απαραίτητη προκαταρκτική εξέταση και να έχει κληθεί να δώσει τις δικές του εξηγήσεις, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, που η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη Novartis αρνήθηκε το αίτημά του να εξεταστεί ως μάρτυρας, κι ενώ το όνομά του δεν περιλαμβανόταν καν στα μη πολιτικά πρόσωπα που είχαν τότε κλητευθεί με την πρωτοφανή διαδικασία των υπόπτων, είναι πλέον… κατηγορούμενος. Η κλήση του αφορά μια σειρά από κατηγορίες που με όποιο τρόπο κι αν τις αναγνώσει κάποιος, δεν είναι δυνατόν να βγάλει το παραμικρό νόημα. Το μόνο που είναι εξόφθαλμο είναι το ότι ο Κώστας Βαξεβάνης κλητεύεται γιατί επί σειρά ετών οι αποκαλύψεις του για το σκάνδαλο της Novartis έγιναν ο εφιάλτης των εμπλεκόμενων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων του τόπου».

Το «Documento» αναρωτιέται ποιος είναι άραγε ο μη ονομαζόμενος αθώος εναντίον του οποίου φέρεται να συνήργησε ο Κ. Βαξεβάνης και πώς γίνεται τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ που αποκαλύπτουν πτυχές διερευνώμενων από τη Δικαιοσύνη σκανδάλων να στοιχειοθετούν «εκβιαστικά μέσα».

Η απάντηση επί εποχής Μητσοτάκη είναι απλή. Αγωγές, μηνύσεις και, στη χειρότερη περίπτωση, κατευθείαν ενοχή. Η Τέταρτη Εξουσία δεν έχει πλέον το δικαίωμα να ελέγχει και να κρίνει τις κυβερνητικές πρακτικές και τις σκανδαλώδεις βουτιές στο δημόσιο χρήμα, αλλά μόνο να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όσων την ταΐζουν ή την επιβραβεύουν με αξιώματα.

Η ελεύθερη δημοσιογραφία βρίσκεται ήδη από την πρώτη στιγμή ανάληψης της εξουσίας από τον Κ. Μητσοτάκη στο στόχαστρο, οι περιορισμοί στην ενημέρωση των πολιτών πολλαπλασιάζονται, το ίδιο και οι επιδοτήσεις ημετέρων ΜΜΕ, ενώ η Ελλάδα κατρακυλάει στις λίστες ντροπής του περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου.

Το 2020, η Ελλάδα ήταν 24η στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, ξεπερνώντας μόνο τη Μάλτα, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία. Η διεθνής κοινοπραξία των ερευνητών δημοσιογράφων OCCRP (Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος) τον Ιούλιο του 2021 σχολίαζε ότι: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει ταφόπλακα στην υπόθεση της Novartis με την υπονόμευση της έρευνας της εισαγγελέως Τουλουπάκη», ενώ το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ελευθερίας του Τύπου (Media Freedom Rapid Response), που υποστηρίζεται από ενώσεις δημοσιογράφων, το Διεθνές Ίδρυμα Τύπου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Στέλιο Πέτσα για τις σκανδαλώδεις λίστες χρηματοδότησης των ΜΜΕ.

Όλα στον βωμό της «βαριάς», πολύ «βαριάς» βιομηχανίας υπερτιμολόγησης φαρμάκων, τεστ και ιδιωτικών επιχειρήσεων της υγείας!

Έργο Κυριάκου Μητσοτάκη

ΕΦ.ΣΥΝ.

Υπάρχει ένα σκάνδαλο, το οποίο περιλαμβάνει και τη χώρα μας, με διεθνείς διαστάσεις που αναγνωρίζεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Είναι το σκάνδαλο της Novartis. Η εταιρεία με αθέμιτο και παράνομο τρόπο -και κυρίως μέσω χρηματισμού πολιτικών προσώπων, κρατικών αξιωματούχων και γιατρών- κατόρθωνε να προωθεί τα συμφέροντά της αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες την εξανάγκασαν, για τις προαναφερόμενες πρακτικές της στην Ελλάδα, να πληρώσει 350 εκατομμύρια δολάρια. Στη χώρα μας τρεις πρώην υπουργοί βρίσκονται υπό την έρευνα και τον έλεγχο της Δικαιοσύνης.

Ομως την ίδια ώρα και ειδικά από τότε που τα ηνία της χώρας ανέλαβε η κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη, η επίσημη άποψη είναι ότι αυτό το σκάνδαλο το πολύ πολύ να εξαντλείται σε κάποιους γιατρούς. Από εκεί και πέρα, όπως ισχυρίζονται, πρόκειται για σκευωρία την οποία έστησε η προηγούμενη κυβέρνηση με ενορχηστρωτή τον πρώην υπουργό Δ. Παπαγγελόπουλο, τους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης που διερεύνησαν τότε την υπόθεση, κάποιους δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης.

Το πόρισμα της επιτροπής με τις ψήφους της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. -στις τάξεις των οποίων βρίσκονται οι ελεγχόμενοι πρώην υπουργοί- αποτελεί τη μέγιστη απόδειξη. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση φρόντισε να αποκτήσει τον έλεγχο της δικαστικής διερεύνησης του σκανδάλου, παραμερίζοντας την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Και να το αποτέλεσμα: Χθες η ανακρίτρια του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, κάλεσε σε απολογία -στη βάση ενός βαρύτατου κατηγορητηρίου- τον δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδας «Documento», Κώστα Βαξεβάνη. Είχαν προηγηθεί οι κλήσεις σε απολογία των δημοσιογράφων Αλέξανδρου Τάρκα και Γιάννας Παπαδάκου, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι από τον χώρο της ενημέρωσης.

Είναι φανερό πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή επιχείρηση δίωξης της ελευθερίας του Τύπου, ενώ η χώρα γυρίζει δεκαετίες πίσω και το μήνυμα είναι σαφέστατο.

Οι πολιτικοί μιας συγκεκριμένης καθεστωτικής κατηγορίας θα βρίσκονται έξω από τον έλεγχο της Δικαιοσύνης και ο Τύπος θα σιωπά, είτε με το καλό είτε με το άγριο.

Πρόκειται για έργο Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter