Εφαρμογή της WWF: Το πράσινο στα… χέρια των πολιτών

Εφαρμογή της WWF: Το πράσινο στα… χέρια των πολιτών

Εφαρμογή της WWF για την καταγραφή και την αξιολόγηση των πάρκων. Μέσω της πρωτοποριακής εφαρμογής GreenSpaces δημιουργείται ο πρώτος και μεγαλύτερος συμμετοχικός χάρτης πρασίνου των ελληνικών πόλεων.

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με στόχο τη δημιουργία του πρώτου και μεγαλύτερου συμμετοχικού χάρτη πρασίνου των ελληνικών πόλεων δημιούργησε η WWF Ελλάς. Πρόκειται για την εφαρμογή GreenSpaces, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να καταγράφουν και να βαθμολογούν τους χώρους πρασίνου σε διάφορες πόλεις της χώρας.

«Μέσα από την εφαρμογή όλοι πλέον έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε τα πράσινα διαμάντια των πόλεων, αλλά και τα υπό εγκατάλειψη πάρκα που φανερώνουν την εγκατάλειψη και την αδιαφορία δημοτικών αρχών και πολιτών» εξηγεί στο Documento η Σοφία Αξωνίδη, υπεύθυνη διαχείρισης της εφαρμογής. Οπως αναφέρει, στα τρία χρόνια λειτουργίας της έχουν ήδη καταγραφεί περισσότεροι από 2.110 πράσινοι χώροι σε 139 ελληνικές πόλεις. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν σε όλους τους πολίτες και μέχρι σήμερα πάνω από 12.500 χρήστες της έχουν μετατραπεί σε χαρτογράφους πρασίνου.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: ο καθένας μπορεί να την εγκαταστήσει στο τηλέφωνό του και με το κινητό ανά χείρας να επισκεφτεί τους χώρους πρασίνου της γειτονιάς του. Κατά την επίσκεψή του φωτογραφίζει, βαθμολογεί τον χώρο ως προς το πράσινο, την καθαριότητα και τις υποδομές και σημειώνει αν επιτρέπονται τα κατοικίδια, αν υπάρχουν χώροι άθλησης, παιδική χαρά, παγκάκια, πόσιμο νερό κ.λπ.

Αν κάποιος βρεθεί σε έναν χώρο που ήδη υπάρχει στον χάρτη της εφαρμογής, μπορεί εύκολα να τον βαθμολογήσει ή να σχολιάσει πιθανές αλλαγές. Ετσι προκύπτει ένας μέσος όρος βαθμολογίας κάθε πράσινου χώρου βασιζόμενος στην υποκειμενική κρίση κάθε πολίτη. Η βαθμολογία προέρχεται αποκλειστικά από τους επισκέπτες των χώρων. Αυτοί είναι οι τελικοί κριτές και βαθμολογούν βάσει των όσων βλέπουν και αντιλαμβάνονται. Οποιοσδήποτε το επιθυμεί μπορεί μέσα από το WWF GreenSpaces να βαθμολογήσει κατά την κρίση του τους χώρους πρασίνου της γειτονιάς του. Η κλίμακα της βαθμολογίας κυμαίνεται από το 1 (κάκιστη εντύπωση) έως το 10 (άριστη εντύπωση).

Τα στοιχεία

«Εύλογη απορία πολλών είναι τι συμβαίνει με τα στοιχεία που συλλέγονται» σημειώνει η κ. Αξωνίδη και διευκρινίζει: «Κατηγοριοποιούνται και αποστέλλονται στις υπηρεσίες περιβάλλοντος και πρασίνου των δημοτικών αρχών προκειμένου οι δήμοι να αφουγκραστούν την άποψη των δημοτών τους, να νιώσουν υπερηφάνεια για τα όμορφα σημεία, αλλά και να μπορέσουν να σχεδιάσουν κατάλληλες δράσεις ανάπλασης όπου κρίνεται αναγκαίο».

Οι πολίτες όμως μπορούν να παίξουν ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο. «Εντάσσοντας δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους στα πάρκα της πόλης τους διεκδικούν με έμμεσο τρόπο καλύτερες συνθήκες και φροντίζουν να παραμείνουν ζωντανοί αυτοί οι πολύτιμοι πνεύμονες πρασίνου. Ο καθένας μας μπορεί να γίνει ενεργό μέλος της προσπάθειάς μας στην ανάδειξη των πράσινων χώρων για να διεκδικήσουμε μαζί έναν ζωντανό πλανήτη και πιο ανθρώπινες πόλεις» καταλήγει η κ. Αξωνίδη.

Από την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων προκύπτει πως καταγράφηκαν χώροι πολλών επιπέδων. Χώροι πανέμορφοι, υπερτοπικής εμβέλειας, καθώς και μικρά πάρκα που κάνουν καλύτερη τη ζωή στις γειτονιές. Καταγράφηκαν όμως και αρκετοί χώροι υποβαθμισμένοι ή ολότελα παρατημένοι ή, ακόμη χειρότερα, βανδαλισμένοι.

Οι βαθμολογίες

Ανάμεσα στους χώρους που έχουν λάβει πολύ υψηλή βαθμολογία (μεταξύ 9 και 10) ξεχωρίζουν το πάρκο Ασυρμάτου στον Αγιο Δημήτριο Αττικής, το Αλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, το πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο Κρήτης, το Αλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη ενώ, στον αντίποδα, χώροι πρασίνου που συγκεντρώνουν πολύ χαμηλή βαθμολογία (κάτω από 3) είναι ο Δημοτικός Κήπος στην Ξάνθη, η πλατεία Κρήτης στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και η πλατεία Σολωμού στην Παλλήνη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter