Εφές, ο ήλιος βγαίνει από την… Anadolu

Εφές, ο ήλιος βγαίνει από την… Anadolu

Χρειάζεται υπομονή κι επιμονή για να φτάσεις στην κορυφή κι ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να παραμείνεις σε αυτή. Η Αναντολού Εφές δεν έχει πατήσει ακόμα σε αυτή, αλλά σίγουρα το προσπαθεί και με το παραπάνω κι είναι πιο κοντά από ποτέ. Σε παρκέ κι εξέδρες.

Του Γιάννη Ράμμα/ irammas@eurohoops.net

Πρώτη συμμετοχή σε Final Four στην Ευρωλίγκα το 2000 (3η θέση), δεύτερη σε αυτό στη SuproLeague το 2001 (3η θέση), τρίτη στην Ευρωλίγκα πέρυσι (2η θέση). Αν μη τι άλλο η αναμονή ήταν μεγάλη για την Αναντολού Εφές. Η προσπάθεια ακόμη μεγαλύτερη. Σιγά-σιγά δείχνει να ανταμείβεται για αυτή.

Η συμμετοχή στον τελικό του Final Four πέρυσι για πρώτη φορά στα χρονικά έθεσε ψηλά τον πήχη φέτος για την τουρκική ομάδα, η οποία, όμως, αποδεικνύεται κάτι περισσότερο από ικανή για να κάνει το άλμα. Δεν είναι τυχαίο πως από την 11η αγωνιστική και μετά είναι μόνη πρώτη στην κατάταξη της κανονικής περιόδου, θέση την οποία δεν είχε καταλάβει ποτέ ξανά με το νέο σύστημα διεξαγωγής (2016-σήμερα).

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό; Ένας σύλλογος χωρίς ποδοσφαιρικό τμήμα, από όπου συνήθως προέρχεται ο κύριος όγκος φιλάθλων στις περισσότερες ομάδες, έχει φτάσει να συναρπάζει τόσο με το παιχνίδι της που οι αριθμοί της σε προσέλευση είναι ανάλογοι της ανόδου της στο παρκέ.

Η χωρητικότητα στο Sinan Erdem Dome αγγίζει τις 16.000 κι η πληρότητα φέτος ανέρχεται στο 74,1%! Η δε άνοδος σε προσέλευση σε σχέση με πέρυσι είναι της τάξεως του 43,8%!

Γενικά η σύγκριση με τις τελευταίες χρονιές είναι χαρακτηριστική του προϊόντος που προσφέρουν πια στο κοινό ο Εργκίν Αταμάν κι οι παίκτες του. Μόνο η Ζαλγκίρις Κάουνας, η οποία ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων ανέκαθεν ζούσε το δικό της παραμύθι σε παρκέ κι εξέδρες, την περνά σε προσέλευση.

2016-17 (Abdi Ipekci Arena, 12.270) Πορεία: Αποκλεισμός στα playoffs Μ.ό. προσέλευσης: 5.405 (12η σε 16 ομάδες)

2017-18 (Sinan Erden Dome, 16.000) Πορεία: 16η θέση στην κατάταξη Μ.ό. προσέλευσης: 3.900 (16η σε 16 ομάδες)

2018-19 (Sinan Erden Dome, 16.000) Πορεία: Φιναλίστ Μ.ό. προσέλευσης: 8.229 (8η σε 16 ομάδες)

2019-20 (Sinan Erden Dome, 16.000) Πορεία: 1η θέση στην κατάταξη Μ.ό. προσέλευσης: 11.859 (2η σε 18 ομάδες)

Στην περίπτωση της Αναντολού Εφές, όμως, το παραμύθι είναι πέρα από κάθε φαντασία. Ακόμη και στις λιγότερο εμπορικές της βραδιές η προσέλευση πλέον είναι μεγαλύτερη από ό,τι ο μέσος όρος στις πρώτες δύο χρονιές με το νέο σύστημα διεξαγωγής ή και προηγούμενες από αυτές.

Τη νίκη επί της Άλμπα Βερολίνου (106-105 ΟΤ, R2) παρακολούθησαν 6.478 θεατές (season-low), αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από το μέσο όρο το 2017 και το 2018. Το δε show του Σέιν Λάρκιν με το All-Time ρεκόρ των 49 πόντων στη νίκη επί της Μπάγερν Μονάχου (104-75, R11) είναι 14.902 όλοι όσοι έχουν να διηγούνται πως το έζησαν από κοντά. Και δεν πρόκειται καν για season-high αριθμό. Αυτός κρατά από τη νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης (76-70, R4) με 15.167. Κι έπεται συνέχεια.

Ο Εργκίν Αταμάν, αναμορφωτής της Αναντολού Εφές κι αυτός που την έχει καθοδηγήσει σε Final Four και τις τρεις φορές(!), δε θα μπορούσε να αισθάνεται πιο περήφανος για το δημιούργημά του.

“Το μπάσκετ που παίζουμε αυτή την εποχή το απολαμβάνουν σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο. Αν προσθέσεις σε αυτό και την επιτυχία, όλοι οι φίλοι του μπάσκετ στην Κωνσταντινούπολη έρχονται στο Sinan Erdem Dome για να γίνουν κομμάτι αυτή της εκπληκτικής ατμόσφαιρας και να ζήσουν τον ενθουσιασμό. Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου, που έχουν καταφέρει τόσο πολλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις 1,5 χρόνο. Εύχομαι αυτός ο ενθουσιασμός να συνοδευτεί από το Final Four κι αυτή τη φορά την κατάκτηση του τροπαίου” είπε στο Eurohoops.

Ο 54χρονος Τούρκος προπονητής δεν είναι ο μοναδικός στην ομάδα που την έχει ζήσει και στα “πάνω” και στα “κάτω” της.

Ο αρχηγός Ντόγκους Μπαλμπάι διανύει την ένατή του χρονιά σε αυτή κι η ικανοποίηση που παίρνει από τη γιγάντωση της Αναντολού Εφές είναι απερίγραπτη.

“Είχαμε ήδη έναν πυρήνα φιλάθλων που μας υποστηρίζει εντός κι εκτός έδρας. Είναι πάντα μαζί μας. Αλλά φυσικά έχουν αυξηθεί κατά πολύ μετά από την περσινή επιτυχία. Μας έχουν υποστηρίζει σε όλα τα παιχνίδια τόσο στο τουρκικό Πρωτάθλημα όσο και στην Ευρωλίγκα. Έχουν σημειωθεί πολλά sold outs. Μας προσδίδουν πολλή ενέργεια. Νομίζω πως η αύξηση θα συνεχιστεί. Περιμένουμε κι άλλους στα παιχνίδια στο τουρκικό Πρωτάθλημα. Βγάζουμε στο παρκέ αυτή τη δύναμη και την ενέργεια και συνεχίζουμε να νικάμε. Μας γεμίζει με χαρά και περηφάνια να έχουμε τόση μεγάλη υποστήριξη σε έναν σύλλογο όπως εμείς και να μας ακολουθούν τόσοι πολλοί σε όλα τα παιχνίδια”.

To be continued…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter