Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Σάλος από τις δικαστικές αποφάσεις

Έφεση από το ΥΠΕΝ κατά της απόφασης που χαρίζει τα πρόστιμα στην Ελληνικός Χρυσός

Την άσκηση έφεσης κατά των δυο αποφάσεων του 25ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, με τις οποίες ακυρώθηκαν τα πρόστιμα συνολικού ύψους 1.734.000 ευρώ στην Ελληνικός Χρυσός, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος.

Η εντολή του Σ. Φάμελλου, απευθύνεται προς το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Ν.Σ.Κ, για τομείς Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Δασών.

Να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις του δικαστηρίου είχαν προκαλέσει σάλο, αφού οι δικαστές που ακύρωσαν τα πρόστιμα, τα οποία επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2016, δεν αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων μια και η ρύπανση είναι πραγματική, αλλά ισχυρίστηκαν ότι από την έναρξη των ελέγχων μέχρι την έκδοση της απόφασης επιβολής προστίμου από τους υπουργούς Σκουρλέτη και Τσιρώνη μεσολάβησαν 33 μήνες, χρονικό διάστημα το οποίο έκριναν ως υπερβολικό…

Φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις σχολιάζοντας την απόφαση, επεσήμαναν ότι είναι αδιανόητη και προσχηματική η αιτιολογία με την οποία επί της ουσίας καταργείται η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Να σημειωθεί, επίσης, ότι όταν ανακοινώθηκαν στις 12 Ιανουαρίου 2016, τα πρόστιμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος σημείωνε ότι «Πρόκειται για τα αποτελέσματα ελέγχων που για χρόνια έμεναν «ξεχασμένα» σε συρτάρια με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και των κυβερνήσεων οι οποίες είχαν την αρμοδιότητα, αλλά όπως φαίνεται όχι και τη βούληση, να επιβάλλουν την νομιμότητα, να προστατέψουν το περιβάλλον, να ελέγξουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και να προφυλάξουν τους κατοίκους της περιοχής και τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτές, όπως επίσης και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.