Έφεση ασκεί ο 38χρονος Ρώσος κατά της απόφασης έκδοσης στις ΗΠΑ για ξέπλυμα 4 δισ.

Έφεση ασκεί ο 38χρονος Ρώσος κατά της απόφασης έκδοσης στις ΗΠΑ για ξέπλυμα 4 δισ.

Στον ‘Αρειο Πάγο προσφεύγει ο 38χρονος Ρώσος, Αλεξάντερ Βίνικ που βαρύνεται με «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγή ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin), μετά την έφεση που κατέθεσε κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Η υπόθεση θα εξεταστεί το προσεχές διάστημα από το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ενόψει της διαδικασίας αυτής, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, εκ των συνηγόρων του εκζητούμενου, εξέφρασε την ελπίδα του «να είναι καλύτερο το αποτέλεσμα, διότι οι νομικές προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την έκδοση του πελάτη μας στην Αμερική δεν συντρέχουν στην υπόθεση αυτή». Ο ίδιος, σε δηλώσεις του μετά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου στο αμερικανικό αίτημα, χαρακτήρισε την υπόθεση «πρωτόφαντη» για τα ελληνικά δικαστήρια.

Κληθείς να σχολιάσει το παράλληλα αίτημα των Ρωσικών Αρχών που με τη σειρά τους ζητούν την έκδοση του 38χρονου για άλλη υπόθεση, ο Αλ. Λυκουρέζος τόνισε ότι το συγκεκριμένο αίτημα θα προσδιοριστεί και θα συζητηθεί εντός των επόμενων ημερών, επαναλαμβάνοντας ότι ο εντολέας του παρότι αρνούμενος την κατηγορία της απάτης που του χρεώνουν οι Ρώσοι, συναινεί στην έκδοσή του στην πατρίδα του.

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Σπυρλιάδης, μέλος του νομικού επιτελείου του 38χρονου, αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, διατύπωσε την άποψη ότι κατά τη διαδικασία «δεν εισφέρθηκαν επαρκείς ενδείξεις για την ενοχή του πελάτη μας». «Φρονούμε – πρόσθεσε – ότι ο ‘Αρειος Πάγος θα εξετάσει με μεγάλη ενδελέχεια όλα τα στοιχεία και θα λάβει υπ’ όψιν την τελευταία δήλωση του πελάτη μας ότι αφενός είναι αθώος και αφετέρου δεν σχετίζεται με την πλατφόρμα της οποίας υπήρξε ένας απλός τεχνικός σύμβουλος».

Την εμπιστοσύνη της στην ελληνική Δικαιοσύνη, εξέφρασε σε δηλώσεις της η Ξανθίππη Μωυσίδου, υπερασπίστρια κι αυτή του Ρώσου. «Η απόφαση του δικαστηρίου είναι απολύτως σεβαστή, θα εξεταστεί η έφεσή μας στο ‘Αρειο Πάγο που θα κρίνει σε δεύτερο βαθμό ως δικαστήριο ουσίας» είπε, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας». Υπενθύμισε δε ότι τον τελευταίο λόγο έχει ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης (σε περίπτωση που τα δικαστήρια εκδώσουν θετικές αποφάσεις).

Ξανά στο Συμβούλιο Εφετών για το ρωσικό αίτημα

Την ώρα που το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε θετικά στο αμερικανικό αίτημα να εκδοθεί ο 38χρονος Ρώσος στις ΗΠΑ, ο ίδιος εκζητούμενος αναμένεται να βρεθεί την επόμενη εβδομάδα εκ νέου ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου.

Με διαφορετική σύνθεση αυτή τη φορά, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης θα εξετάσει την ερχόμενη Τετάρτη το αίτημα των ρωσικών Αρχών, που με τη σειρά τους ζητούν την έκδοσή του 38χρονου για άλλη υπόθεση.

Πρόκειται για υπόθεση απάτης, την οποία κατηγορείται ότι διέπραξε στην πατρίδα του, συνδεόμενη με αγοραπωλησία εμπορευμάτων μεταξύ εταιριών. Η πράξη αυτή θεωρείται ήσσονος σημασίας συγκριτικά με τα όσα τού καταλογίζουν οι Αμερικανοί, καθώς το ύψος της φερόμενης απάτης προσεγγίζει μόλις τις 10.000 ευρώ. Παρότι ο 38χρονος αρνείται τη σε βάρος του αποδιδόμενη πράξη, δηλώνει ότι συναινεί στην έκδοσή του στη Ρωσία.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι ο Ρώσος άσκησε έφεση κατά της απόφασης έκδοσής του στις ΗΠΑ, η οποία θα εξεταστεί από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ο 38χρονος έχει δρόμο μπροστά του, όπως άλλωστε παρατήρησε και η εκ των συνηγόρων του Ξανθίππη Μωυσίδου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter