Έφεση κατά της απόφασης για τη μη έκδοση της Ρωσίδας πληροφοριοδότριας για τα Panama Papers στη Μάλτα

Έφεση κατά της απόφασης για τη μη έκδοση της Ρωσίδας πληροφοριοδότριας για τα Panama Papers στη Μάλτα

Ένα 24ωρο μετά την απόρριψη από το συμβούλιο εφετών την αιτημάτων έκδοσης στην Μάλτα της Ρωσίδας πρώην τραπεζικής υπαλλήλου της Pilatus Bank ,Μαρίας Εφίμοβα, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Αθήνας, Αντώνης Λιόγας, άσκησε έφεση κατά της επίμαχης απόφασης.

Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση θα κριθεί εκ νέου από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαρία Εφίμιοβα φέρεται ως η βασική πληροφοριοδοτρια της δολοφονηθεισας Μαλτεζας δημοσιογραφου Δαφνης Γκαρουανα Γκαλισια , η οποία έχας τη ζωή της σε μαφιόζικο χτύπημα τον περασμένο Οκτώβριο (της είχαν τοποθετήςει βόμβα στο αυτοκίνητο της).

Το συμβούλιο Εφετών μόλις χθες είχε απορρίψει και τα δύο αιτήματα έκδοσης της Μαρίας Εφίμοβα, η οποία , διατάσσοντας παράλληλα και την άρση της κράτησης της.

Σχετική εισήγηση είχε κάνει και η εισαγγελέας Ευγενία Κυβέλου η οποία χαρακτήρισε τα ευρωπαϊκά εντάλματα εν μέρει ασαφή, αόριστα αλλά και παράτυπα καθώς φέρουν ίδια ημερομηνία με τα εθνικά (έπρεπε να προϋπάρχουν τα εθνικά). Επίσης η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η έκδοση που δεν δικαιολογούν την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων για την 36χρονη Ρωσίδα.

«Ουδέν σχόλιο» από την Κομισιόν

«Ουδέν σχόλιο» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας να μην εκδώσει την πληροφοριοδότη της δολοφονηθείσας Νταφνε Γκαλίζια στις Αρχές της Μάλτας. 

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, τόνισε ότι η εν λόγω απόφαση αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών δικαστικών Αρχών λειτουργεί. «Όταν δε οι δικαστές αποφαίνονται, εμείς, ως εκτελεστική εξουσία, δεν έχουμε τίποτα να πούμε» είπε ο Σχοινιάς. «Η ΕΕ δεν διαθέτει ενιαίο Ποινικό Δίκαιο, αλλά διαθέτει μηχανισμούς και εργαλεία που επιτρέπουν τη συνεργασία των εθνικών δικαστικών Αρχών», εξήγησε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter